ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πρόκληση από Καλίν: Aμπντουλχαμίτ Χαν όπως Oruc Reis - Θα γίνουν έρευνες ανοιχτά της Κύπρου

Νέα πρόκληση από Καλίν: Aμπντουλχαμίτ Χαν όπως Oruc Reis - Θα γίνουν έρευνες ανοιχτά της Κύπρου

Σε αποκαλύψεις για το προκλητικό σχέδιο που έχει καταρτίσει η Άγκυρα σχετικά με τις έρευνες που θα διεξάγει το πλωτό γεωτρύπανο Aμπντουλχαμίτ Χαν εντός των επομένων ημερών, προχώρησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Haber 7, όπως και το Oruc Reis έτσι και το Aμπντουλχαμίτ Χαν θα προχωρήσει σε έρευνες, «απολύτως νόμιμα» καθώς διαθέτει και άδεια από τα Κατεχόμενα.

Όπως είπε ο Καλίν, η Τουρκία δεν δίνει σημασία στους ισχυρισμούς Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων πως παραβιάζονται περιοχές κυπριακής κυριαρχίας, γιατί «δεν υπάρχει καμία νομική βάση».

Υπενθυμίζεται ότι οι έρευνες του πλωτού γεωτρύπανου πρόκειται να διενεργηθούν εντός Αυγούστου, με πιθανότερη ημερομηνία εξόδου στην Ανατολική Μεσόγειο την 9η Αυγούστου, και με στόχο το βόρειο τμήμα του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, περιοχή η οποία έχει παραχωρηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση σε γαλλο-ιταλική κοινοπραξία.

Ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε: «Να ξεκαθαρίσουμε πως η Τουρκία μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στα δικά της χωρικά ύδατα και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί. Υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την 'Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου'. Υπάρχουν και η συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα.»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Καλίν είπε: «Δεν υπάρχει καμία νομική βάση στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές. Ξεσηκώνουν τον κόσμο, επειδή πηγαίνουν τα πλοία μας σε περιοχές που επιχειρούν 'de facto' να τις ανακηρύξουν ως δικές τους. Εμείς δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτά.

»Όπως το Oruc Reis, αλλά και άλλα πλοία μας έχουν κάνει έρευνες σε αυτές τις περιοχές, έτσι και το πλοίο "Σουλτάν Αμντουλχαμίτ" θα κάνει τις εργασίες του. Θα κάνουμε εργασίες και σε περιοχές που έχουμε πάρει άδεια από την ΤΔΒΚ για τα οικόπεδα, ήδη έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τέτοιες εργασίες ερευνών στα δικά μας χωρικά ύδατα».

«Μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας μέσω των νησιών του Αιγαίου»
Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε εκ νέου κατά της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει μαξιμαλιστικές θέσεις, τις οποίες διεκδικεί μέσω των νησιών του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Οι περιοχές που λέγεται πως είναι διαφιλονικούμενες έχουν σχέση με τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας. Για εμάς δεν υπάρχει περιοχή που να είναι διαφιλονικούμενη. Όμως η Ελλάδα μέσω των νησιών έχει μαξιμαλιστικές θέσεις. Λόγω επτά νησιών στην περιοχή διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. χλμ.»

Κορυφώνοντας τις προκλητικές αναφορές ο ίδιος προσθέτει: «H Eλλάδα παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο, τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Αλλά πάει στη Δύση και προσπαθεί να κατηγορήσει την Τουρκία πως κάνει διάφορα. Το είδαμε.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας υιοθέτησε αυτές τις θέσεις και με επιφανειακό και αδαή τρόπο επιχείρησε να τις επαναλάβει στην Τουρκία. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών μας της έδωσε τις κατάλληλες απαντήσεις, να είναι καλά».

«Ζεσταίνει τις μηχανές» του το τουρκικό γεωτρύπανο

Κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου Aμπντουλχαμίτ Χαν ανοιχτά του αγκυροβολίου στο λιμάνι Τάσουτζου στη Μερσίνα παρατηρήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου.

Από τη ρότα που ακολουθούσε το γεωτρύπανο καταγράφηκε ότι κάνει κύκλους ανοικτά του λιμανιού του Τάσουτζου, ενώ συνοδευόταν από ένα σκάφος υποστήριξης -το Hakan Ilhan- και ένα ρυμουλκό. Η ταχύτητά του καταγράφηκε πολύ μικρή, στους 0,2 κόμβους. Η ελληνική πλευρά παρακολουθούσε τις κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου.

Οι κινήσεις του πλωτού γεωτρύπανου όπως καταγράφηκαν από το Marine Traffic:

Η ακριβής θέση του Αμπντουλχαμίτ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο όπως καταγράφηκε από το Marine Traffic το βράδυ του Σαββάτου:


Το τουρκικό ερευνητικό είναι προγραμματισμένο να βγει στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επομένων ημερών -με πιθανότερη ημερομηνία να έχει αναφερθεί η 9η Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Νοτνμέζ. Την ανακοίνωση για το σημείο όπου θα κάνει γεωτρήσεις το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εκτιμάται ότι θα κάνει την ημέρα εκείνη ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το γεωτρύπανο είχε επιθεωρήσει στις αρχές του μήνα στο λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας, όπου ήταν αραγμένο το πλοίο για εργασίες συντήρησης και προετοιμασίας για απόπλου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

«Συνεχίζουμε αδιάκοπα τις δραστηριότητές μας με γεωτρήσεις στη Γαλάζια Πατρίδα, στη δική μας περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας, εδώ και τέσσερα χρόνια. Η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι τα πλοία γεώτρησης βαθέων υδάτων του στόλου μας. Πρώτα το "Φατίχ", μετά το "Γιαβούζ" και τέλος το "Κανουνί" εντάχθηκαν στον στόλο μας», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι «είμαστε στο τέλος των προετοιμασιών για να αναλάβει καθήκοντα και το τελευταίο μας πλοίο».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Αμπντουλχαμίτ Χαν θα βγει στην Ανατολική Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου σε ειδική τελετή, κατά την οποία θα εκφωνήσει ομιλία ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Το πλωτό γεωτρύπανο αναμένεται να κινηθεί ανοιχτά της Κύπρου, συνοδεία πλοίων του τουρκικού ναυτικού. Στο «στόχαστρο» των Τούρκων εκτιμάται ότι είναι το βόρειο τμήμα του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, περιοχή η οποία έχει παραχωρηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση σε γαλλο-ιταλική κοινοπραξία.

Σε πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο που έγινε στην Κύπρο, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, των αρχηγών των κομμάτων και της Προέδρου της Βουλής, κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η Τουρκία πρόκειται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι εκτιμήσεις στην Μεγαλόνησο συγκλίνουν στο ενδεχόμενο να είναι στόχος της Άγκυρας αυτό το καλοκαίρι το θαλάσσιο οικόπεδο 6 στη δυτική πλευρά της Κύπρου προς την Πάφο.

Οι έρευνες και εξόρυξη στο οικόπεδο αυτό έχουν ανατεθεί στην Total σε συνεργασία με την ιταλική ENI και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι ποσότητες αερίου είναι πολλές και μεγάλες. Η κυπριακή και η ελληνική πλευρά απαντούν ότι οι «κόκκινες γραμμές» που θέτουν δεν αφορούν μόνο τις δύο χώρες αλλά και τις χώρες προέλευσης όσων ψάχνουν.

ΠΗΓΗ: CNN.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

Επίθεση στο Ιράν με πυραύλους σε τουλάχιστον μια στρατιωτική εγκατάσταση πραγματοποίησε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής σύμφωνα με τo ABC και το CNN.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top