ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φοιτητές - Λεμεσός: «Φουσκωμένα» τα ενοίκια - Δύσκολο να βρουν στέγη

Φοιτητές - Λεμεσός: «Φουσκωμένα» τα ενοίκια - Δύσκολο να βρουν στέγη

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των φοιτητών στη Λεμεσό είναι πλέον η εξεύρεση στέγης και ιδιαίτερα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού τους. Η κατάσταση δυσχεραίνεται περαιτέρω όταν λάβει κανείς υπόψη το υψηλό κόστος καυσίμων.

Σημειώνεται ότι 600 περίπου νέοι φοιτητές θα ξεκινήσουν φέτος τον Σεπτέμβρη στο ΤΕΠΑΚ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», δεν υπάρχει οικονομικά βιώσιμη στέγη για όλους και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι περισσότεροι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Μάλιστα με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, ο προϋπολογισμός τους έτους για έναν φοιτητή του ΤΕΠΑΚ από άλλη επαρχία, υπολογίζεται γύρω στις €12.000. Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από το κόστος διδάκτρων σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Όπως δήλωσε στον «Φιλελεύθερο», ο ανώτερος λειτουργός της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Ευημερίας του ΤΕΠΑΚ, Αντώνης Βρασίδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους φοιτητές είναι η στέγαση, η οποία πλέον είναι δυσεύρετη. Το ίδιο το ΤΕΠΑΚ διαθέτει αριθμό κλινών σε εστίες βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.

«Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε στη διάθεσή μας και κατανέμουμε στους φοιτητές μας συνολικά 288 κλίνες εκ των οποίων όμως μια μερίδα έχει ήδη κατανεμηθεί σε υφιστάμενους φοιτητές», σημείωσε. Παράλληλα, οι φοιτητές οι οποίοι εξασφάλισαν θέση μέσω της αρχικής κατανομής θέσεων έχουν ήδη υποβάλει τις αιτήσεις τους. Υπάρχουν ακόμη μερικές κλίνες διαθέσιμες για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές από τη διαδικασία των Κενών Θέσεων (Β’ Κατανομή) και της διαδικασίας των Ειδικών Κατηγοριών.

Όπως εξήγησε, το ενοίκιο για ένα στούντιο στις φοιτητικές εστίες της Αρχιεπισκοπής (με την οποία συνεργάζεται το ΤΕΠΑΚ) ανέρχεται στα €250. Την ίδια ώρα, στον ιδιωτικό τομέα το ενοίκιο για στούντιο ανέρχεται το λιγότερο στα €600.

Επίδομα ενοικίου σε 100 περίπου φοιτητές

Πρόσφατα, το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ, δείχνοντας την κοινωνική του ευαισθησία, έλαβε την απόφαση να στηρίξει οικονομικά περίπου 100 φοιτητές, υφιστάμενους και νεοεισερχόμενους, μέσω επιδόματος ενοικίου

«Ο στόχος είναι να καλυφθεί ένα μέρος του ενοικίου σε έναν φοιτητή που θα βρει μια στέγη. Υπολογίζουμε πως για φέτος θα προκύψουν ως δικαιούχοι για επίδομα ενοικίου περίπου 30-35 νεοεισερχόμενοι φοιτητές ενώ ο συνολικός αριθμός που θα επωφεληθούν από το επίδομα ενοικίου θα είναι λίγο μεγαλύτερος από 100», σημείωσε.

Σημαντική συνεισφορά στη λύση του προβλήματος θα έχει η ολοκλήρωση των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου στον πρώην οικισμό Βερεγγάρια του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top