ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινο Βουλής στον Πρόεδρο για εκποιήσεις και ΦΠΑ σε ρεύμα-καύσιμα

Κόκκινο Βουλής στον Πρόεδρο για εκποιήσεις και ΦΠΑ σε ρεύμα-καύσιμα

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης αναμένεται να εξαπολύσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη σημερινή Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα συνέλθει εκτάκτως μετά την αναπομπή των τριών νόμων που ψηφίστηκαν στις 14 Ιουλίου και προβλέπουν μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα και τα καύσιμα, καθώς και την αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τον Οκτώβριο.

Και οι τριάντα βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένεται ότι θα απορρίψουν την αναπομπή, ενώ υπέρ θα ταχθούν οι 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ. Διαδικαστικά αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος, είτε θα αποδεχθεί την αναπομπή, κάτι που δεν αναμένεται, είτε θα αναφέρει τους Νόμους στο Ανώτατο Δικαστήριο για τελεσίδικη απόφαση. Πρακτικά όμως κάτι τέτοιο θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και να δικαιωθεί η Βουλή από το Ανώτατο, οι τρεις συγκεκριμένοι νόμοι θα είναι άνευ ουσίας, διότι στο μεταξύ θα είναι εκπρόθεσμοι.

Οι επίμαχοι νόμοι

  1. Ο πρώτος νόμος, που ψηφίστηκε κατόπιν πρότασης του ΑΚΕΛ, αφορά τη μη επιβολή ΦΠΑ επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή, μέχρι το τέλος του 2022. Ο Πρόεδρος ανέπεμψε τον Νόμο επικαλούμενος την επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών €30 εκατομμύρια μειωμένα έσοδα.
  2. Η δεύτερη νομοθεσία, που διαμορφώθηκε μετά από πρόταση του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ, προβλέπει την κατάργηση του ΦΠΑ στη ρήτρα αναπροσαρμογής των καυσίμων της ΑΗΚ μέχρι και τον Δεκέμβριο. Και σε αυτή την περίπτωση ο Πρόεδρος προχώρησε σε αναπομπή επικαλούμενος απώλειες εσόδων για τα κρατικά ταμεία, ύψους €75 εκατομμύρια.
  3. Ο τρίτος Νόμος αφορά το πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ένα θέμα το οποίο αποτέλεσε και στο παρελθόν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Νομοθετικής και Εκτελεστικής Εξουσίας και το Ανώτατο, δικαίωσε τη Βουλή, απορρίπτοντας τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί αντισυνταγματικότητας. Αυτή τη φορά ο Πρόεδρος δεν εγείρει θέμα συνταγματικότητας του Νόμου αλλά επικαλείται τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια από το έκτακτο Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας, ενώ προειδοποιεί για σοβαρό αντίκτυπο στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία γενικότερα. Ο Πρόεδρος υποστηρίζει ότι οι δύο νομοθεσίες για τον ΦΠΑ είναι ασύμβατες με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, τονίζοντας πώς ο καθορισμός εσόδων αποτελεί μέρος του δημοσιονομικού σχεδιασμού που καθορίζεται από τον υπουργό Οικονομικών. Προειδοποιεί μάλιστα ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Δημοκρατίας με τις υποδείξεις της ΕΕ υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Σκόπιμα παρέσυρε την άτυχη Ελένη ο οδηγός – Βιντεοσκόπησε ο ίδιος το όλο συμβάν

Τάφος – Οπλοστάσιο: Βρήκαν βόμβα έτοιμη για χρήση – Τους «χάλασαν» τα σχέδια οι Αρχές

Μονή Αββακούμ: Απαντά στον δικηγόρο του Μητροπολίτη Ταμασού ο Βαβούσκος - «Συνιστά ομολογία ότι δεν είχαν κάνει τίποτε»

Επίδομα τέκνου: Αυξημένο κατά 3,7% φέτος - Δείτε αναλυτικά πόσα και πότε θα τα λάβετε

Τιμές καυσίμων: Το «παράδοξο» με τα φθηνότερα πρατήρια - Στα ίδια επίπεδα βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Πίνακες

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Το γλυκό στιγμιότυπο που πόσταρε από τη βάφτιση της κόρης τηςΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

Τη δέσμευσή του για μια λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις τελετές επίδοσης διαπιστευτηρίων Πρέσβεων ξένων χωρών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top