ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραμένει ο άσπρος καπνός στα φουγάρα της ΑΗΚ - Χρονοβόρα η επιδιόρθωση - Τι συμβαίνει στις μονάδες παραγωγής

Παραμένει ο άσπρος καπνός στα φουγάρα της ΑΗΚ - Χρονοβόρα η επιδιόρθωση - Τι συμβαίνει στις μονάδες παραγωγής

Συνεχίζει να βγαίνει άσπρος και ενίοτε μαύρος καπνός από τα φουγάρα της ΑΗΚ στο Βασιλικό.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την ΑΗΚ προς το ThemaOnline, «η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου δεν επιτρέπει να έχουμε μονάδες εκτός λειτουργίας για επιδιορθώσεις. Οι επιδιορθώσεις και άλλες βελτιωτικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το Φθινόπωρο».

Σημειώνεται όμως ότι το χρώμα του καπνού δεν διασυνδέεται με το επίπεδο των βιομηχανικών ρύπων.

Εντός επιτρεπόμενων ορίων οι μετρήσεις εδαφών

Για τις μετρήσεις της ποιότητας του αέρα γύρω από τους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς, υπάρχουν εγκατεστημένες Κινητές Μονάδες περιβαλλοντικών μετρήσεων σε επίπεδο εδάφους, τόσο της ΑΗΚ όσο και του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας. Αυτές βρίσκονται στο Ζύγι, Μαρί και Καλαβασό (για την περιοχή Βασιλικού) και Ορμήδεια (για την περιοχή πέριξ του ΗΣ Δεκέλειας).

Οι εν λόγω μετρήσεις καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο και παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, την οποία οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να επισκεφθεί και να παρακολουθεί οποιαδήποτε στιγμή.

Όπως φαίνεται, όλες οι μετρήσεις είναι εντός των ορίων που έχει θέσει η ΕΕ, που αυτό σημαίνει ότι δεν προκύπτει πρόβλημα στον αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Δείτε εδώ τις σχετικές μετρήσεις.

Προβληματικές οι μετρήσεις σε φουγάρο

Υπάρχει όμως θέμα στις μετρήσεις στο φουγάρο των μονάδων ατμού για συγκεκριμένες εκπομπές αερίων που ξεφεύγουν από τα επιτρεπόμενα όρια, χωρίς όμως να επηρεάζεται η υγεία των ανθρώπων.

Ενδέχεται λόγω αυτών των μετρήσεων η ΑΗΚ να λάβει χρηματικό πρόστιμο από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Πού παρουσιάζεται το πρόβλημα

Τα συστήματα προστασίας του περιβάλλοντος εγκαταστάθηκαν στους Λέβητες των ατμοηλεκτρικών μονάδων παραγωγής 1-3 κατά τα τελευταία 3 περίπου χρόνια. Αφορούν σε συστήματα απονίτρωσης και συστήματα αποθείωσης, ενώ έγιναν επίσης εργασίες βελτίωσης της απόδοσης των παλαιότερα εγκατασταθέντων ηλεκτροστατικών φίλτρων για μείωση των εκπεμπόμενων στερεών σωματιδίων σκόνης. Σύμφωνα με την ΑΗΚ, το σύστημα απονίτρωσης έχει παρουσιάσει αριθμό τεχνικών ζητημάτων τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα μέχρι και σήμερα, και έχουν επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία και άλλων βοηθητικών συστημάτων των Λεβήτων.

Η ΑΗΚ αποτάθηκε στις κατασκευάστριες εταιρείες των τριών Λεβήτων για αξιολόγηση των υφιστάμενων τεχνικών ζητημάτων, όπως αυτά έχουν προκύψει μετά την εγκατάσταση των αντιρρυπαντικών συστημάτων στους τρεις Λέβητες. Στο πλαίσιο της πιο πάνω αξιολόγησης, οι κατασκευάστριες εταιρείες έχουν επίσης προβεί σε διερεύνηση του συστήματος καύσης των Λεβήτων, χωρίς να διαπιστωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα.

Οι εταιρείες έχουν υποβάλει τις εισηγήσεις τους και η ΑΗΚ θα προχωρήσει κατά προτεραιότητα, το συντομότερο δυνατό, στην ανάθεση σχετικών συμβολαίων για εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών.

Τι σημαίνει ο άσπρος και ο μαύρος καπνός

Μέσω των καπνοδόχων των Λεβήτων 1-3 του ΗΣ Βασιλικού εκπέμπονται τα προϊόντα καύσης του μαζούτ που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στους εν λόγω Λέβητες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το λευκό χρώμα που παρατηρείται στην έξοδο των καπνοδόχων των Λεβήτων 1 και 2 οφείλεται είτε σε περίσσεια αέρα/οξυγόνου καύσης σε περιόδους απότομης μείωσης του φορτίου, είτε σε παρουσία υδρατμών στο καυσαέριο λόγω εμφάνισης ατμού σε μέρος των συστημάτων των Λεβήτων, ή και λόγω εισρόφησης ατμοσφαιρικού αέρα σε σημεία του συστήματος καυσαερίων που λειτουργούν σε συνθήκες υποπίεσης. Τονίζεται ότι καμία από τις πιο πάνω περιπτώσεις δεν προκαλεί οποιαδήποτε επιβάρυνση στην υγεία των πολιτών.

Παράλληλα, κατά περιόδους εντός του 24ώρου, παρατηρείται καπνός σκούρου χρώματος από τις καπνοδόχους των Λεβήτων 1-3. Αυτό αποτελεί μέρος της κανονικής λειτουργίας των Λεβήτων, και συμβαίνει είτε κατά τις στιγμές απότομης αύξησης του φορτίου μιας μονάδας παραγωγής (λόγω απρόβλεπτης διακοπής λειτουργίας άλλης μονάδας συμβατικής παραγωγής ή ξαφνικής μείωσης της παραγωγής από ΑΠΕ), είτε κατά περιόδους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκαπνισμού (sootblowing) στους τρεις Λέβητες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top