ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιμπραχίμ Καλίν: Χωρίς νομική βάση οι "ισχυρισμοί Κύπρου κι Ελλάδας" για το γεωτρύπανο

Ιμπραχίμ Καλίν: Χωρίς νομική βάση οι "ισχυρισμοί Κύπρου κι Ελλάδας" για το γεωτρύπανο

«Οι ισχυρισμοί της Κύπρου και της Ελλάδας ότι η Τουρκία είχε εισέλθει στην ΑΟΖ τους δεν έχουν καμία νομική βάση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκίας, Ιμπραχίμ Καλίν σχετικά με τις έρευνες που θα διεξάγει το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας, «Σουλτάνος Αμντουλχαμίντ».

«Κανείς, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων φίλων μας, δεν πρέπει να φοβάται το πλοίο Σουλτάνος Αμντουλχαμνίντ», δήλωσε ο κ. Καλίν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολού», ο κ. Καλίν δήλωσε, επίσης, ότι «στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η Τουρκία διεξάγει δραστηριότητες έρευνας, ανίχνευσης και γεώτρησης στα δικά της χωρικά ύδατα, στις περιοχές όπου έχει γίνει αδειοδότηση».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ενημερωτική ιστοσελίδα «Οζγκιούρ Γκαζέτε», ο κ. Καλίν, μιλώντας στον τουρκικό Τύπο, υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει λάβει άδεια από τα κατεχόμενα για τη νέα γεώτρηση και ότι η Άγκυρα έστειλε τα σχετικά έγγραφα στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο κ. Καλίν ανάφερε ότι «οι ισχυρισμοί της Κύπρου και της Ελλάδας ότι η Τουρκία είχε εισέλθει στην ΑΟΖ τους δεν έχουν καμία νομική βάση».

Δήλωσε ακόμα ότι η Άγκυρα δεν αποδίδει μεγάλη σημασία στις διαμαρτυρίες και εϊπε ότι όπως το «Ορούτς Ρέις» και άλλα πλοία, έτσι και το νέο τουρκικό γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η 9η Αυγούστου έχει οριστεί ως ημερομηνία έναρξης των εργασιών γεώτρησης. Η Αθήνα και η Λευκωσία παρακολουθούν στενά τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», είπε, επίσης.

Η Άγκυρα για την ενεργειακή κρίση

Ο κ. Καλίν αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση που επηρεάζει την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, «μία από τις δύο κύριες εναλλακτικές λύσεις (για την Ευρώπη) είναι ο αγωγός TANAP, ένα κοινό σχέδιο της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν».

Αναφέροντας ότι εναλλακτικά σχέδια, ιδίως το «Nabucco», δεν υλοποιήθηκαν στο παρελθόν ο κ. Καλίν πρόσθεσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάν Αλίεβ και τού πρότεινε, «ας καλύψουμε αμέσως το κενό που προκύπτει από εδώ». Ο αγωγός TANAP, κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με τη συνεργασία της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν πρόσθεσε και σημείωσε ότι υλοποιήθηκε παρά τη Ρωσία.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top