Δεν έχει ακόμη λάβει απάντηση τις προτάσεις του που υπέβαλλε προς την ε/κ πλευρά στις 1 και 8 Ιουλίου, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι οι έξι νέες προτάσεις στοχεύουν στην συνεργασία «μεταξύ δύο κατοχυρωμένων εξίσου κυρίαρχων πλευρών στο νησί της Κύπρου».
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε ότι οι προτάσεις της ε/κ πλευράς «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».
Εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, θα πρέπει να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και στο ισότιμο διεθνές καθεστώς, πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι με τα ΜΟΕ που προτείνει η ε/κ πλευρά επιδιώκει να επεκτείνει την κυριαρχία της «ε/κ διοίκησης» και στο ψευδοκράτος.
Υπενθύμισε ότι οι δικές του προτάσεις αφορούν τους υδρογονάνθρακες, τον ηλεκτρισμό, τις ΑΠΕ, το νερό, την αποναρκοθέτηση και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτές οι προτάσεις θα συμβάλλουν στην δημιουργία συνθηκών ενός κοινού εδάφους για μια συμφωνία και πρόσθεσε ότι «όσο κυρίαρχη είναι η ε/κ πλευρά, άλλο τόσο είναι και η τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος.
«Ο ηγέτης της ε/κ διοίκησης, Νίκος Αναστασιάδης είναι ρεαλιστής, εάν πρόκειται να υπάρξει μια εξέλιξη που θα ωφελήσει το μέλλον της Κύπρου και των δύο λαών, θα πρέπει να κοιτάξει τις συνθήκες της Κύπρου και τα νόμιμα δικαιώματα και ανησυχίες της Τουρκίας σε αυτή τη γεωγραφία. Γιατί κανείς δεν μπορεί να επιτύχει μια βιώσιμη συμφωνία εδώ και να αποκλείει την Τουρκία. Η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό κράτος σε αυτήν την περιοχή, μόλις 40 μίλια από εδώ».
Σε μια συμφωνία, και η Τουρκία πρέπει να δώσει την έγκρισή της, πρόσθεσε. «Αυτά θα συνεχίσω να τα λέω στον Αναστασιάδη. Εάν αυτοί (οι Ε/κ) δεν το δουν αυτό, δεν το καταλάβουν καλά και συνεχίσουν να εξαπατούν τον εαυτό τους, δεν θα καταλήξουμε ποτέ σε συμφωνία στην Κύπρο» είπε.
Ο Ερσίν Τατάρ είπε επίσης ότι τα ΗΕ πρέπει να σεβαστούν την νέα πολιτική (της λύσης δύο κρατών) που προωθεί ο ίδιος με την στήριξη της Τουρκίας και σημείωσε ότι για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν ζητήθηκε και η έγκριση των Τ/κ. Παρέπεμψε στην έκθεση Μπραχίμι το 2000 για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο, όπου περιέχονταν – όπως είπε – η φράση πως θα πρέπει να λαμβάνεται η έγκριση και των δύο πλευρών.
«Δείτε την έκθεση Μπραχίμι, δείτε και τα γεγονότα στην Κύπρο και κάντε μια νέα εκτίμηση. Δεν μπορεί να φτάσει κανείς πουθενά αγνοώντας την κεκτημένη κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού. Αναμένουμε από τον ΟΗΕ να τηρήσει τις απαιτήσεις της κατοχυρωμένης μας ισότητας» είπε.
Αξιολογεί στο «προεδρικό» με την ομάδα του, συνέχισε ο κ. Τατάρ, τις απαιτήσεις βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στο νησί της Κύπρου και την κρίσιμη περιοχή στην οποία βρισκόμαστε. Δεν μπορεί, ανέφερε, να υπάρξει στο νησί ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία, όσο η ε/κ πλευρά είναι το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος και η τ/κ πλευρά δεν έχει κανένα καθεστώς.
Η ε/κ πλευρά επιμένει σε μια ομοσπονδιακή λύση, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στα 22 εκατοστά το ύψος του χιονιού στο Τρόοδος - Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός μέχρι τα Θεοφάνεια
• Έκλεβε εξαρτήματα από υποσταθμούς της ΑΗΚ - Χειροπέδες σε 44χρονο
• Βραχνάς τα εγκαταλελειμμένα διαμερίσματα στην Ορόκλινη – Πιο οξύ το πρόβλημα πριν πέντε χρόνια
• Στο περίμενε για αποζημιώσεις οι ψαράδες του Ποταμού Λιοπετρίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις