Η de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν εμποδίζει τις προσπάθειες της Γερμανίας να απομακρύνει Αφγανούς που εργάστηκαν γι' αυτήν και άλλους που κρίνεται πως διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν διωγμό από το νέο καθεστώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.
Η συνέχιση της εφαρμογής του σχεδίου για τη μετεγκατάσταση χιλιάδων πρώην εργαζόμενων για λογαριασμό γερμανικών κρατικών θεσμών, καλλιτεχνών και ακτιβιστών στη Γερμανία τίθεται εν αμφιβόλω λόγω της στάσης των φονταμενταλιστών σουνιτών, σύμφωνα με το περιοδικό, που επικαλείται εσωτερικά έγγραφα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ενώ το Βερολίνο μπόρεσε να μεταφέρει 1.044 Αφγανούς και Αφγανές στη Γερμανία τον Ιούλιο, υποτίθεται πως από τα μέσα Ιουλίου ως τα μέση Σεπτεμβρίου θα μεταφέρονταν άλλοι 7.700 άνθρωποι, κάτι όμως που δεν μοιάζει πλέον εφαρμόσιμο, εξαιτίας των ολοένα αυστηρότερων ελέγχων από τους Ταλιμπάν, τονίζει το Σπίγκελ.
Ο ρυθμός των αναχωρήσεων έχει επιβραδυνθεί το τρέχον διάστημα, επιβεβαίωσε το ΥΠΕΞ στο Γερμανικό Πρακτορείο. Πρόσθεσε ότι επί του παρόντος οι Ταλιμπάν επιτρέπουν να φύγουν μόνο πολίτες εφοδιασμένοι με διαβατήριο, παρότι ελάχιστα τέτοια έγγραφα εκδίδονται από το καθεστώς τους.
Η έλλειψη διαβατηρίων είναι «μεγάλο πρόβλημα» που δεν αφήνει καμιά οδό αναχώρησης αλώβητη, σημείωσε η γερμανική διπλωματία.
Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν επίσης την εφαρμογή συμφωνίας ανάμεσα στη Γερμανία και το Πακιστάν, που είχε συναφθεί τον Ιούνιο και υποτίθεται πως θα επέτρεπε σε πρώην εργαζόμενους του γερμανικού στρατού ή γερμανικών κρατικών θεσμών να εισέρχονται στην πακιστανική επικράτεια ακόμη κι αν δεν είχαν διαβατήριο.
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν ξανά την εξουσία στο Αφγανιστάν την 15η Αυγούστου του 2021. Ελάχιστη αντίσταση συνάντησαν από τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, μέρος των οποίων είχε εκπαιδεύσει η Μπούντεσβερ, ο γερμανικός στρατός.
Τον Ιούνιο του 2021, η Μπούντεσβερ εγκατέλειψε την αφγανική επικράτεια, νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν. Το χρονοδιάγραμμα ορίστηκε από τις ΗΠΑ.
Αφού οι Ταλιμπάν κυρίευσαν την Καμπούλ, η Γερμανία πήρε μέρος στη χαοτική επιχείρηση εκκένωσης. Εκτυλίχθηκαν δραματικές σκηνές στο διεθνές αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας το δεύτερο μισό του Αυγούστου.
Συνολικά, το Βερολίνο έχει προχωρήσει στην έκδοση θεωρήσεων διαβατηρίου και αδειών παραμονής για περίπου 18.600 Αφγανούς που πιστεύει ότι διατρέχουν κίνδυνο. Τον Ιούνιο, το ΥΠΕΞ υπολόγιζε ότι τα δύο τρίτα εξ αυτών είχαν ήδη φθάσει στο γερμανικό έδαφος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις