ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια ανησυχία για τρόφιμα και ενέργεια – Παραμένει η ακρίβεια μαζί μας - Ο ρόλος Ρωσίας και Ουκρανίας

Παγκόσμια ανησυχία για τρόφιμα και ενέργεια – Παραμένει η ακρίβεια μαζί μας - Ο ρόλος Ρωσίας και Ουκρανίας

Παραμένουν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ασφάλεια εφοδιασμού ενέργειας και τροφίμων καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Όπως αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι ανησυχίες είναι εύλογες καθώς η Ρωσία είναι κορυφαίος εξαγωγέας ενεργειακών εμπορευμάτων και η Ουκρανία βασικός παγκόσμιος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων.

Στα ύψη ο πληθωρισμός - Θα μείνει κι άλλο μαζί μας

Όπως αναγνωρίζει η ΕΚΤ, οι πιέσεις στις τιμές εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερους τομείς, εν μέρει λόγω της έμμεσης επίδρασης του υψηλού ενεργειακού κόστους σε ολόκληρη την οικονομία. Οι συνεχιζόμενες πιέσεις από τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων καθώς και αλλά και η διακοπή ροής του φυσικού αερίου, πιθανότατα θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμη.

Στην έκθεσή η ΕΚΤ καταγράφει επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις στις εμπορικές ροές από τις πληγείσες από τον πόλεμο περιοχές από την έναρξη της σύγκρουσης. Παράλληλα, εξετάζει την εξέλιξη των εισαγωγών της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου.

Οι εξαγωγές πετρελαίου

Η ποσότητα των εξαγωγών πετρελαίου μέσω θαλάσσης της Ρωσίας έχει ανακάμψει κοντά στα προ της εισβολής επίπεδα εν μέσω ιστορικά υψηλών εκπτώσεων και κάποιας εκτροπής των ροών προς μεγάλες ασιατικές χώρες.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι εβδομαδιαίες αποστολές πετρελαίου από τη Ρωσία μειώθηκαν έως και 15% στα τέλη Μαρτίου 2022 σε σύγκριση με το επίπεδο του προηγούμενου έτους.

Αυτή η πτώση ήταν ιδιαίτερα έντονη για τις Ηνωμένες Πολιτείες (-60%) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (-35%).

Η τιμή του ρωσικού πετρελαίου μειώθηκε στην αρχή του πολέμου και επί του παρόντος πωλείται με μεγάλη έκπτωση έναντι του Brent (-30%) .

Ως αποτέλεσμα, και εν μέσω κάποιας αστάθειας, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου οι ροές πετρελαίου διαμορφώθηκαν κοντά στο μέσο επίπεδο του 2021, παρόλο που μειώθηκαν σημαντικά τον Ιούνιο. Το μερίδιο της Ρωσίας στις συνολικές εισαγωγές πετρελαίου από την Κίνα και την Ινδία αυξήθηκε σε 11% και 14% αντίστοιχα στα τέλη Ιουνίου, από 6% και 2% πριν από τον πόλεμο.

Αντίθετα, οι θαλάσσιες εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαντλήθηκαν λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, καθώς και οι δύο χώρες απαγόρευσαν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, ενώ η ΕΕ περιόρισε τις εισαγωγές πετρελαίου και προμηθεύεται περισσότερο πετρέλαιο από την Αμερική και την Αφρική.

Οι ροές φυσικού αερίου

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ μειώθηκαν επίσης σημαντικά, φθάνοντας την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου 2022 στο 35% του επιπέδου του προηγούμενου έτους .

Στην αλλαγή του έτους, οι ροές του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μειώθηκαν σημαντικά εν μέσω των εντάσεων με την Ουκρανία. Με την έναρξη του πολέμου, παρέμειναν ασταθείς μέχρι τον πρόσφατο πλήρη τερματισμό των ροών φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες και την Πολωνία και τις εθελοντικές μειώσεις ή μερικές περικοπές προς την Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Σλοβακία. Ως αποτέλεσμα, οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ από τη Ρωσία την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου είναι μειωμένες κατά 65% σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Η έκθεση της ΕΚΤ αναφέρει, ότι οι θαλάσσιες εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία μειώθηκαν στην αρχή της εισβολής και αυτές από την Ουκρανία έχουν σταματήσει. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν από κοινού το 24% των εξαγωγών σιταριού και το 14% των εξαγωγών αραβοσίτου το 2021.

Από την αρχή του πολέμου, οι θαλάσσιες εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας παρουσίασαν σημαντική αστάθεια.

Στα τέλη Ιουνίου, οι εβδομαδιαίες θαλάσσιες εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας ήταν στο 40% του επιπέδου του προηγούμενου έτους, εν μέσω ανακατεύθυνσης περισσότερων αποστολών προς την Αίγυπτο και την Τουρκία.

Ο δρόμος των σιτηρών

Μέχρι πρόσφατα, με τον πλήρη αποκλεισμό των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, οι αποστολές σιτηρών από την Ουκρανία είχαν σταματήσει, επιδεινώνοντας τις παγκόσμιες ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια. Ωστόσο, για να μετριάσουν αυτή την προκύπτουσα παγκόσμια πίεση, η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ασφαλή διέλευση για αποστολές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια που θα ανακουφίσει σημαντικά τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς.

 

Η γενική εικόνα

Συνολικά, οι εισαγωγές εμπορευμάτων της Ρωσίας έχουν μειωθεί σημαντικά από την έναρξη του πολέμου, ειδικά από τις χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις.

Τα τελωνειακά στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές στη Ρωσία έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021, καθώς το εμπόριο της Ρωσίας έχει διαταραχθεί λόγω των συνεπειών του πολέμου.

Η συρρίκνωση είναι ιδιαίτερα έντονη για τις χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις (-85% για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ‑45% για τη ζώνη του ευρώ σε σύγκριση με το επίπεδο του 2021 από τον Μάιο του 2022), αν και οι εξαγωγές από χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις παραμένουν επίσης κάτω από το επίπεδο του 2021 (π.χ. -23% στην περίπτωση της Κίνας).

Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει εκδώσει έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων σε άτομα και περιορισμών στα μέσα ενημέρωσης, στους τομείς των μεταφορών και του χρηματοπιστωτικού τομέα και στο εμπόριο.

Τα αρχικά εμπορικά μέτρα στόχευαν στρατιωτικά αγαθά και προϊόντα που εξυπηρετούν τη στρατιωτική, μεταφορική και τεχνολογική ανάπτυξη της Ρωσίας. Οι πιο πρόσφατοι περιορισμοί επικεντρώνονται σε είδη πολυτελείας (τόσο εισαγόμενα όσο και εξαγόμενα) και άλλα εισαγόμενα αγαθά που παράγουν έσοδα για τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα και του πετρελαίου.

Εξετάζοντας τις εμπορικές ροές της ζώνης του ευρώ με τη Ρωσία τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός μεταφορών αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής πτώσης.

Μια εμπειρική ανάλυση δείχνει ότι ο πρώτος γύρος κυρώσεων τον Μάρτιο του 2022 μείωσε τις ρωσικές εισαγωγές κατά 15%, με τα προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.

Με πληροφορίες από ot.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φρικτό έγκλημα στην Αμφιλοχία: 43χρονος σκότωσε τη γυναίκα του με κυνηγετικό όπλο

Υπόθεση Metamax: Υπό κράτηση ο 48χρονος ύποπτος - Εξακολουθεί να καταζητείται 63χρονος

Είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση στην Κύπρο; Οι αλλαγές που έρχονται και οι ποινές που ορίζει η νομοθεσία

Εδώ θα βρεις το χάρτη με όλα τα σημεία με σταθερές κάμερες στην Κύπρο - Λεπτομέρειες

Συνεχάρη τον Φειδία για την εκλογή του ο Έλον Μάσκ «Συγχαρητήρια» - Δείτε βίντεο

Ημικρανία με αύρα: Καινοτόμος έρευνα εντοπίζει πρωτεΐνες που οδηγούν σε υποσχόμενες θεραπείεςΥπ. Υγείας: Ζήτησε πρωτοβουλίες και πιέσεις σε Τουρκία από ΕΕ - διεθνή κοινότητα για Κυπριακό

Υπ. Υγείας: Ζήτησε πρωτοβουλίες και πιέσεις σε Τουρκία από ΕΕ - διεθνή κοινότητα για Κυπριακό

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε η Κύπρος να πάψει να αποτελεί το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος που τελεί υπό καθεστώς κατοχής, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός την Παρασκευή σε ομιλία του σε αντικατοχική εκδήλωση της Πολιτιστικής Κίνησης Ξυλοτύμπου για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top