ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκαθαρίζει ο δήμος Ιδαλίου για ασφαλτικά: «Ενώ θα ψάχνουμε όλοι τον χώρο, τα χρόνια θα περνούν και θα αναπνέουμε τους επικίνδυνους ρύπους»

Ξεκαθαρίζει ο δήμος Ιδαλίου για ασφαλτικά: «Ενώ θα ψάχνουμε όλοι τον χώρο, τα χρόνια θα περνούν και θα αναπνέουμε τους επικίνδυνους ρύπους»

Ο Δήμος Ιδαλίου, σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι δεν έχει τοποθετηθεί για την καταλληλόλητα των νέων προτεινόμενων περιοχών για μετακίνηση των ασφαλτικών μονάδων, αλλά έχει τοποθετηθεί ρητά για τη σημασία της αποφυγής των συγκυριών που δρουν συνδυαστικά στο Δάλι, προκαλώντας την αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, με τρόπο που να μην επηρεάζονται οποιοιδήποτε άλλοι/ες συμπολίτες/ισσες μας.

«Μετά από την ανακοίνωση του Δήμου Ιδαλίου, αναφορικά με τα περιβαλλοντικά κριτήρια που καθόρισαν την απόφαση μετακίνησης των ασφαλτικών μονάδων από την ευρύτερη περιοχή Ιδαλίου, διαπιστώνεται ότι προκύπτουν (παρ)ερμηνείες στην τοποθέτηση του Δήμου για την ορθότητα της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τη μετακίνηση», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι οι «αναφορές σε στρατηγικό σχεδιασμό για την επίλυση του προβλήματος στο Δάλι, στην πράξη σημαίνουν (και το έχει αποδείξει η ιστορία) το εξής: μια δεκαετία ή εικοσαετία στάθμισης περιβαλλοντικών, οικονομικών, πολιτικών και άλλων συμφερόντων για τον πολεοδομικό σχεδιασμό μιας χώρας στην οποία οι διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη καταρτίσει συγκεκριμένο πλάνο με ιεράρχηση προτεραιοτήτων ακόμη και σε κομματικό επίπεδο (πόσο μάλλον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο)».

«Οι αναφορές σε στρατηγικό σχεδιασμό μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους. Αναγνωρίζοντας όμως στην πράξη τι σημαίνει σε χρόνο και κόστος δεν μπορεί να αποτελεί το Δάλι αποτέλεσμα ενός τέτοιου σχεδιασμού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Δάλι ως εφαλτήριο για τον τρόπο και τη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί για να αρχίσει και να ολοκληρωθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός. Συγκεκριμένα, ο χώρος (εάν ποτέ βρεθεί) που θα φιλοξενήσει τα ασφαλτικά θα πρέπει βάσει της πολεοδομικής νομοθεσίας, να αφορά περιοχές στις οποίες μπορούν να εγκατασταθούν μονάδες παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος (βλ. Βιομηχανικές Ζώνες Α΄, Λατομικές Ζώνες ή εφαπτόμενες σε Λατομικές Ζώνες)», σημειώνει.

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι βάσει αυτών των περιορισμών οι περιοχές που δύνανται να φιλοξενήσουν τέτοιες αναπτύξεις είναι συγκεκριμένες και στηρίζονται στο υφιστάμενο πολεοδομικό πρότυπο. «Ειδικότερα κάποιες από τις περιοχές που συζητήθηκαν στο παρελθόν, αφορούν τα υφιστάμενα καθώς και μελλοντικά ενεργειακά κέντρα της χώρας. Με άλλα λόγια κάποιες περιοχές στο πλαίσιο της υφιστάμενης συζήτησης (που είναι γνωστές σε όλους, πολιτικούς κύκλους και μη) αν ολοκληρωνόταν σήμερα ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα ήταν αυτές που θα φιλοξενούσαν τις εν λόγω μονάδες. Ενώ όλοι οι πολιτικοί κύκλοι το (ανα)γνωρίζουν κανείς δεν το αναφέρει δημόσια φοβούμενος το πολιτικό κόστος», προσθέτει. 

Στο ενδιάμεσο, αναφέρει ο Δήμος Ιδαλίου, «ενώ θα ψάχνουμε όλοι/ες τον χώρο (πόσο μάλλον στο πλαίσιο ενός θεωρητικού πολεοδομικού σχεδιασμού) τα χρόνια θα περνούν και οι Δημότες/ισσες Ιδαλίου θα αναπνέουν τους επικίνδυνους ρύπους και τις επιβλαβείς οσμές μέσα στα σπίτια τους». «Ταυτόχρονα, δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι την επιλογή του χώρου με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό για την οριστική λύση θα την καθορίσουν μεταξύ άλλων, το Τμήμα Περιβάλλοντος και οι εμπειρογνώμονες του κράτους. Δηλαδή αυτοί που σήμερα οι απόψεις τους αμφισβητούνται από την πλειοψηφία των εμπλεκομένων», σημειώνει.

Συνεπώς, αναφέρει ο Δήμος Ιδαλίου, ο φαύλος κύκλος ενός στρατηγικού σχεδιασμού αφήνει όμηρους τους κατοίκους Ιδαλίου μέσα στα σπίτια τους.

«Χρησιμοποιήστε το Δάλι ως εφαλτήριο για την κωδικοποίηση των συγκυριών που δρουν συνδυαστικά και επιλύοντας το τραγικό δράμα που ζουν οι κάτοικοι Ιδαλίου, προχωρήστε στον στρατηγικό σχεδιασμό. Όποιοι τον επικαλούνται, ας εισηγηθούν ρεαλιστικές λύσεις για το Δάλι και τη χώρα μας συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους που επιδρούν σε αυτόν. Στο Δάλι η Ώρα είναι Μηδέν», καταλήγει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:«Επιρρεπής σε επηρεασμό μαρτύρων» ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Αδήλωτο ποσό πέραν του 1 εκατ. ευρώ

«Επιρρεπής σε επηρεασμό μαρτύρων» ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Αδήλωτο ποσό πέραν του 1 εκατ. ευρώ

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε την Τρίτη διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του εν αργία Αρχιμανδρίτη και ηγούμενου της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, Νεκταρίου, ο οποίος συνελήφθη σε σχέση με την υπόθεση του χρηματοκιβωτίου, που εντοπίστηκε στους χώρους της Μονής και περιείχε το χρηματικό ποσό των €807,000.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top