ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ισχύ η νέα νομοθεσία για τα e-scooters - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πρίν τα οδηγήσετε

Σε ισχύ η νέα νομοθεσία για τα e-scooters -  Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πρίν τα οδηγήσετε

Σε ισχύ βρίσκεται πλέον η νομοθεσία που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, σχετικά με τη χρήση και διακίνηση συσκευών προσωπικής κινητικότητας (e-scooters). Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 28 Ιουλίου 2022, μαζί με την τροποποίηση για την εξώδικη ρύθμιση των αδικημάτων, με ποσά €50 ή €85.

Σύμφωνα με την εν λόγω νομοθεσία, τα e-scooters μπορούν να χρησιμοποιούν άτομα 14 ετών και άνω, ενώ ως χώρος διακίνησης τους ορίζονται οι δρόμοι με οδόστρωμα κυκλοφορίας μηχανοκίνητων οχημάτων που έχουν όριο ταχύτητας μέχρι 30 χλμ/ώρα, οι ποδηλατόδρομοι και ποδηλατολωρίδες ή χώροι που αποτελεί προέκταση ποδηλατοδρόμου (χώρος κοινής χρήσης από ποδηλάτες & πεζούς). Σε πλατεία ή πεζόδρομο, επιτρέπεται η διακίνησή τους μόνο μετά από απόφαση του οικείου Δήμου ή Κοινότητας.

Ως επιτρεπόμενη μέγιστη ταχύτητα ορίζονται τα 20 χλμ/ώρα, ενώ σε πλατείες ή πεζόδρομους δε θα πρέπει να ξεπερνούν τα 10 χλμ/ώρα. Η χρήση κράνους είναι υποχρεωτική, όπως και η χρήση ενδυμασίας με κατάλληλα φωσφορίζοντα διακριτικά για διακίνηση το βράδυ. Τα e-scooters πρέπει να διαθέτουν σύστημα φρένων, φανούς μπροστά και πίσω, καμπανάκι και ελαστικά.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι οι προβλέψεις του νόμου για τον ελάχιστο εξοπλισμό, την εκ κατασκευής ταχύτητα, και τις υποχρεώσεις των προσώπων που κατασκευάζουν ή/και συναρμολογούν ή/και εισάγουν ή/και πωλούν ή/και διαθέτουν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο Συσκευή Προσωπικής Κινητικότητας, τίθενται σε εφαρμογή την 1η Μαρτίου, 2023.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις ενοικίασης και κυκλοφορίας e-scooters, σημειώνεται ότι όσες λειτουργούσαν πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης του Νόμου, δηλαδή πριν τις 28 Ιουλίου 2022, οφείλουν εντός δύο μηνών να υποβάλουν αίτηση στον δήμο ή/και κοινότητα εντός των ορίων των οποίων προσφέρουν υπηρεσίες ενοικίασης και κυκλοφορίας Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας, για έκδοση σχετικής άδειας. Οι επιχειρήσεις ενοικίασης θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει την πρώτη ετήσια άδεια λειτουργίας τους 12 μήνες από την εφαρμογή του Νόμου, δηλαδή μέχρι 27 Ιουλίου, 2023.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με τους τροποποιητικούς κανονισμούς περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως, προβλέπεται η εξαίρεση των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας από οποιαδήποτε υποχρέωση για εγγραφή για διακίνηση σε δημόσια οδό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top