ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορνήλιος Κορνηλίου: Εναντίον του τερματισμού θεώρησης τουριστικής βίζας για Ρώσους η Κύπρος

Κορνήλιος Κορνηλίου: Εναντίον του τερματισμού θεώρησης τουριστικής βίζας για Ρώσους η Κύπρος

Η Κύπρος είναι αντίθετη στην απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων σε Ρώσους πολίτες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, Κορνήλιος Κορνηλίου για την πρόταση που αναμένεται να τεθεί από Βαλτικές χώρες στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ – Gymnich στην Πράγα στις 30 και 31 Αυγούστου, υπό την Τσέχικη προεδρία.

«Εμείς εκδίδουμε βίζες ακόμα και σε Τούρκους πολίτες γιατί πιστεύουμε στις επαφές μεταξύ των ανθρώπων. Πέραν αυτού υπάρχει και η ρωσική κοινότητα στην Κύπρο και άλλα κράτη της ΕΕ, και μ’ ένα τέτοιο μέτρο θα εμποδίζουμε τις επαφές αυτών των Ρώσων με τις οικογένειες και τους φίλους τους. Δεν πιστεύουμε ότι μια τέτοια απόφαση θα έχει οποιοδήποτε όφελος». Την ίδια στάση τηρούν, είπε, η Γερμανία, η Ελλάδα και η Κύπρος. «Θα πρέπει όμως να αναμένουμε την συζήτηση στο Gymnich κι εκεί θα διαφανεί ποιες θα είναι οι ισορροπίες» είπε.

Πρόκειται για επαναφορά, πρόσθεσε, ιδέας που είχε τεθεί και στο παρελθόν στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω κάποιας χώρας της Βαλτικής και υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις εναντίον αυτής της εισήγησης. Στα άτυπα συμβούλια γίνονται ξεκάθαρες συζητήσεις και προετοιμάζονται οι αποφάσεις της επόμενης ημέρας και θα είναι πολύ σημαντικές οι συζητήσεις στην Πράγα, δήλωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κορνηλίου είπε ότι ενδεχομένως να αφορά κι άλλα μέτρα εναντίον της Ρωσίας καθώς «ενόσω συνεχίζεται ο πόλεμος (στην Ουκρανία) θα υπάρχουν αντιδράσεις και θα συνεχίσουν να υπάρχουν εισηγήσεις για ενίσχυση των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της Ρωσίας. Αυτή τη στιγμή συζητείται από κάποιους εταίρους μας το ενδεχόμενο απαγόρευσης της έκδοσης θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ σημείωσε ότι στην ΕΕ ισχύει η ελεύθερη διακίνηση προσώπων και είναι «σε αντίθεση των δικών μας αρχών να απαγορεύσεις καθολικά στους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να επισκέπτονται κράτη – μέλη της ΕΕ».

Ερωτηθείς εάν νιώθουν ότι υπάρχει στοχοποίηση της Κύπρου όσον αφορά την λήψη μέτρων εναντίον της Ρωσίας, και λόγω της ρωσικής κοινότητας στο νησί, ή μια υπερβολή στο τρόπο που αντιδρούν κάποιοι έναντι της στάσης της Κύπρου, ο κ. Κορνηλίου απάντησε «και τα δύο. Από τη μια οι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι η Κύπρος παρά το οικονομικό κόστος που έχει καταβάλλει, έχει υποστηρίξει όλες τις αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας. Από την άλλη είμαστε οι ‘ύποπτοι’ όταν διακυβεύονται ρωσικά συμφέροντα, λόγω της ιστορίας μας με την Ρωσική ομοσπονδία και των σχέσεών μας».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico, ότι αυξάνονται οι περιπτώσεις Ρώσων, Λευκορώσων και Ουκρανών επιχειρηματιών, κυρίως από τον τομέα της πληροφορικής, που ενδιαφέρονται να μεταφέρουν επιχειρήσεις τους στην Κύπρο, ο Κορνήλιος Κορνηλίου είπε ότι όντως υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον, όχι μόνο από ρωσικές αλλά και από αμερικανικές κι άλλες εταιρείες που εδρεύανε στην Ρωσία ή την Λευκορωσία, να μετακινηθούν λόγω της κατάστασης που επικρατεί, στην Κύπρο.

«Είμαστε ανοικτοί να καλωσορίσουμε οποιεσδήποτε εταιρείες θα θέλαν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, πάντοτε στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ. Από την στιγμή που δεν υπάρχει απόφαση που να απαγορεύει την μετεγκατάσταση εταιρειών, εμείς θα είμασταν πολύ ευτυχείς να βλέπαμε αυτές τις εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην Κύπρο» είπε.

Το πλαίσιο λειτουργίας τέτοιων εταιρειών είναι πολύ αυστηρό και γίνονται ενδελεχείς έλεγχοι, πρόσθεσε ο κ. Κορνηλίου αναφερόμενος στην λειτουργία αυτών των εταιρειών. Εξήγησε δε ότι το ΥΠΕΞ παρακολουθεί την εφαρμογή των αποφάσεων για τις κυρώσεις που λαμβάνει η ΕΕ εναντίον της Ρωσίας κι όταν υπάρχουν σχετικά ερωτήματα από διάφορες υπηρεσίες της Δημοκρατίας το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει τον απαραίτητο έλεγχο.

Σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ είπε ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι εδώ και 10 χρόνια οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ δοκιμάζονται και ενισχύονται καθημερινά. «Είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ, μπορούν να στηριχθούν πάνω μας, είμαστε αξιόπιστοι σε αυτή τη σχέση και έχουν πιστεύω κάθε συμφέρον να την διατηρήσουν», ανέφερε ο κ. Κορνηλίου για τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε σήμερα (23/04) γύρω στις 12:30 το μεσημέρι στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top