ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα – Φόβος για εξάπλωση στην Κύπρο

Ευλογιά των πιθήκων: Προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα – Φόβος για εξάπλωση στην Κύπρο

Στην εφαρμογή ειδικών πρωτοκόλλων, προχώρησε ευθύς εξ αρχής το Υπουργείο Υγείας, με σκοπό την ετοιμότητα για αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων καθώς και της εξάπλωσής της στην κοινότητα.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, κ. Κωνσταντίνος Αθανασίου, ανέφερε ότι είναι υπαρκτός κίνδυνος, να εξαπλωθεί και στην Κύπρο η ευλογιά των πιθήκων, ενώ ξεκαθάρισε παράλληλα ότι, υπάρχει πρωτόκολλο, το οποίο ακολουθείται πολύ αυστηρά.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, «υπάρχει ο κίνδυνος. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει σημάνει συναγερμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων». Εμείς, ως Κύπρος, πρόσθεσε, «από την πρώτη αναφορά τον περασμένο Μάιο είχαμε καταρτίσει ειδικά πρωτόκολλα, έτσι ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα. Μέχρι και σήμερα η Κύπρος διαχειρίστηκε γύρω στα 15 ύποπτα περιστατικά, τέσσερα από τα οποία επιβεβαιώθηκαν».

Τι ισχύει με τα εμβόλια της ευλογιάς των πιθήκων

Αναφερόμενος στα εμβόλια, ο κ. Αθανασίου σημείωσε πως, «η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που έχει λάβει εμβόλια μετά από συντονισμένες ενέργειες του υπουργού Υγείας και της Ευρωπαίας Επιτρόπου, Στέλλας Κυριακίδου. Μετά το πρώτο κρούσμα ανταποκρίθηκαν και άλλες χώρες, οι οποίες διέθεταν ήδη εμβόλια, για να μας εφοδιάσουν. Άλλωστε, προ ημερών η Κύπρος παρέλαβε 1.260 δόσεις. Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για εκείνους που συστήνονται. Τις στενές επαφές και τους επαγγελματίες υγείας».

«Εξάλλου, με νέα εισήγηση για διαφοροποίηση στη χορήγηση του εμβολίου από τις φαρμακευτικές υπηρεσίες, πρόκειται να εξοικονομηθούν επιπλέον δόσεις. Θα εξασφαλίζονται για κάθε φιαλίδιο, εξήγησε, πέντε επιπλέον δόσεις. Σήμερα είναι υποδόρια η χορήγηση, ενώ με τη νέα οδηγία θα γίνεται ενδοδερμικά», τόνισε ο κ. Αθανασίου.

Έκκληση προς τους πολίτες

Έκκληση προς τους πολίτες απεύθυνε ο κ. Αθανασίου, να επικοινωνούν με τον προσωπικό τους ιατρό σε περίπτωση συμπτωμάτων ή ύποπτων εξανθημάτων, αναφέροντας ότι, πρέπει «να είναι προσεκτικοί και να μην διστάζουν να κάνουν αναφορά σε περίπτωση που παρουσιάσουν το οτιδήποτε. Αν εμφανίζουν συμπτώματα συμβατά με την ευλογιά των πιθήκων να απευθύνονται στον προσωπικό τους γιατρό. Εκείνος με τη σειρά του θα αξιολογήσει την κατάσταση».

«Το ύποπτο περιστατικό υποβάλλεται σε εξετάσεις και εφόσον χρειαστεί είτε νοσηλεύεται, είτε μένει σε κατ’ οίκον περιορισμό. Η αποδέσμευση γίνεται μόνο από τον προσωπικό γιατρό, όταν επουλωθούν εντελώς τα εξανθήματα», κατέληξε ο κ. Αθανασίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι, χθες (21/08) εξιτήριο έλαβε και το δεύτερο θετικό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων. Συγκεκριμένα, ο 46χρονος ενώ έλαβε εξιτήριο, θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό περιορισμό στην οικία του μέχρι να υποχωρήσουν τα εξανθήματα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top