ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα : Τοποθετούνται οι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας

Εκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα : Τοποθετούνται οι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας

Επί της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα τοποθετούνται με ανακοινώσεις τους υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας θέτοντας σειρά ερωτημάτων και κάνοντας λόγο για εκμετάλλευση, σαθρό σύστημα και οικονομικό έγκλημα.

Σε ανακοίνωσή του Ανδρέας Μαυρογιάννης αναφέρει ότι «η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα καταδεικνύει τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Αναστασιάδη - Δημοκρατικού Συναγερμού, αφού διαπιστώνει ανάμεσα σε άλλα μεμπτά, κατάχρηση εξουσίας, απώλεια τεράστιων εσόδων και σωρεία παρανομιών, καθώς και έγκριση πολλών αιτήσεων που δεν πληρούσαν τα κριτήρια».

Προσθέτει ότι «η έκθεση, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το Σχέδιο Πολιτογραφήσεων, όπως αυτό εφαρμόστηκε την τελευταία δεκαετία, δεν ήταν παρά ξεπούλημα διαβατηρίων και κατ’ επέκταση της κυπριακής αλλά και ευρωπαϊκής ιθαγένειας. Υπήρξε μνημείο αδιαφάνειας, διαφθοράς, σύγκρουσης συμφερόντων και αθέμιτου πλουτισμού».

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι το πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων, «όχι μόνο δεν αποτέλεσε, όπως πολυδιαφημίστηκε μαγνήτη για υγιείς επενδύσεις με προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας, αλλά προσέλκυσε μέχρι και πρόσωπα που υπήρξαν υπόδικοι στις χώρες τους, διεθνώς καταζητούμενοι ή και είχαν σοβαρό ποινικό μητρώο».

Στην ανακοίνωσή του ο Χρίστος Χρίστου αναφέρει ότι «η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα ‘χρυσά διαβατήρια’ υπενθυμίζει σε όλους την αναγκαιότητα η Κύπρος να απαλλαχθεί από την διαφθορά και τα σκάνδαλα».

Προσθέτει ότι «ως εκ τούτου επιβάλλεται ο λαός να γυρίσει πλάτη στο πολιτικό κατεστημένο, δίνοντας δύναμη στην μοναδική υποψηφιότητα που μπορεί να φέρει πραγματική αλλαγή».

Στην ανακοίνωσή του ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ), σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα «επιβεβαιώνει τα σοβαρά ελλείμματα αποτελεσματικού ελέγχου και παραλείψεις που έτυχαν κατάχρησης».

Προσθέτει ότι πρόκειται για «ένα επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο κρίθηκε μεν αναγκαίο για την αντιμετώπιση της μεγάλης δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης, δυστυχώς, όμως, έτυχε εκμετάλλευσης, παρά τις προσπάθειες εξορθολογισμού που καταβλήθηκαν στην πορεία».

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «τόσο η έκθεση της ΕΥ, όσο, και οι γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα, αλλά και τα ευρήματα της ερευνητικής επιτροπής Νικολάτου που έχουν ήδη πάρει τη νομική οδό, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη ώστε να τιμωρηθούν όσοι φέρουν ευθύνη και να αποτελέσουν θεμέλιο για διαφάνεια και έλεγχο».

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης στη δική του ανακοίνωση αναφέρει ότι «εκ πρώτης όψεως η ανάγνωση των ευρημάτων του Γενικού Ελεγκτή αποκαλύπτει το σαθρό σύστημα γύρω από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα».

Προσθέτει ότι «τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή επιβεβαιώνουν εκείνα από το πόρισμα της ‘Επιτροπής Νικολάτου’ ότι δηλαδή, «πολύ μεγάλος αριθμός πολιτογραφήσεων εγκρίθηκαν χωρίς να πληρούνται τα κριτήρια, ενώ κανονικά έπρεπε να απορριφθούν ενώ ακόμα μεγαλύτερος αριθμός συγγενών πολιτογραφηθέντων, εγκρίθηκαν παράνομα».

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «από τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή υπάρχουν πρόσθετα τεκμήρια για κατάχρηση εξουσίας όπως οι πρακτικές απόκρυψης στοιχείων από υπηρεσιακούς λειτουργούς, οι εγκρίσεις πολιτογραφήσεων από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ ήταν σε γνώση τους ότι δεν πληρούνταν τα κριτήρια, η παραπλάνηση της Βουλής και η απώλεια 204 εκατομμυρίων ευρώ σε ΦΠΑ και 25 εκατομμυρίων σε δικαιώματα».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κολοκασίδης αναφέρει ότι «η κυβέρνηση Αναστασιάδη οργάνωσε και εκτέλεσε ένα πολιτικό και οικονομικό έγκλημα τεραστίων διαστάσεων με την έκθεση – καταπέλτη του ΓΕ να προκαλεί φρίκη για το σαθρό πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων».

Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση Αναστασιάδη «δημιούργησε ένα πρόγραμμα διαπλοκής, διαφθοράς και λεηλασίας δημόσιου πλούτου που έφερε την επίσημη σφραγίδα του Υπουργικού Συμβουλίου», ένα πρόγραμμα «η σαθρότητα του οποίου παρέμεινε σχεδόν αναλλοίωτη μέχρι την κατάργηση του», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «ουδείς δικαιούται να πει ότι δεν είδε, δεν άκουσε, δεν γνώριζε διότι από πολύ νωρίς είχαν υπάρξει προειδοποιήσεις για τη σαθρότητα του προγράμματος, αλλά κάποιοι έκλειναν τα μάτια όπως έκλειναν τα μάτια στο πάρτι της διαπλοκής και στα ύποπτα ‘φαινόμενα διαφθοράς και άλλων ποινικών αδικημάτων’».

Στη δική του ανακοίνωση ο Μάριος Ηλιάδης αναφέρει ότι «η συνενοχή ή και η ένοχη ανοχή της σημερινής διακυβέρνησης στο αμαρτωλό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, που εξευτέλισε τον τόπο μας διεθνώς, αποδεικνύεται ξανά μέσα από τη σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία δημοσιεύεται τη Δευτέρα».

Προσθέτει ότι «οι ατασθαλίες και οι διαπλεκόμενες ενέργειες των κυβερνώντων περιγράφονται με τα πιο μελανά χρώματα και αποτελούν ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα προς την κοινωνία των πολιτών της πατρίδας μας ότι δηλαδή η σημερινή διακυβέρνηση απογείωσε το επίπεδο της διαφθοράς και της διαπλοκής σε πρωτοφανές και ντροπιαστικό επίπεδο».

Καταλήγοντας αναφέρει ότι «η σημερινή εξουσία δεν πρέπει να έχει ούτε συνέχεια αλλά ούτε και συνεχιστή, καθώς εάν γίνει κάτι τέτοιο, τότε το μέλλον του τόπου μας προδιαγράφεται δυσοίωνο».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top