ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς λήψη απεργιακών μέτρων στην Αγγλική Σχολή μετά τις απολύσεις - Εμμένει στις θέσεις του το ΔΣ

Προς λήψη απεργιακών μέτρων στην Αγγλική Σχολή μετά τις απολύσεις - Εμμένει στις θέσεις του το ΔΣ

Προς την κατεύθυνση της λήψης απεργιακών μέτρων κινούνται οι εργαζόμενοι στην Αγγλική Σχολή, μετά τις απολύσεις τριών εκπαιδευτικών του σχολείου με συνδικαλιστική δράση. Όπως ανέφερε ο δικηγόρος της συντεχνίας των εργαζομένων της Αγγλικής Σχολής, Σταύρος Σταυρινίδης, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, που συνεδρίασε την Τετάρτη για το θέμα, η συντεχνία θα προχωρήσει με κλιμάκωση των μέτρων από τη στιγμή που δεν ακούγεται κάτι διαφορετικό εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου αναφορικά με τις απολύσεις των εκπαιδευτικών.

Στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής επικράτησε ένταση με βουλευτές να καλούν εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει στο θέμα των απολύσεων, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο δια του νομικού εκπροσώπου του υποστήριξε ότι οι απολύσεις δεν έγιναν λόγω της συνδικαλιστικής δράσης των τριών καθηγητριών, αλλά με βάση εσωτερικούς κανονισμούς και τον κώδικα δεοντολογίας του σχολείου.

Εκ μέρους της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Παντελής Παντελίδης, εξέφρασε τη λύπη του που ο διάλογος που είχε ξεκινήσει μέσω του Υπουργείου Εργασίας δεν τελεσφόρησε. Ωστόσο, διερωτήθηκε κατά πόσο από τη στιγμή που έγιναν οι απολύσεις, είναι θεσμικά σωστό να παρεμβαίνει ο Πρόεδρος, αναιρώντας απόφαση ΔΣ ενός ιδιωτικού σχολείου.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε παρέμβασή του στην Επιτροπή είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο λειτουργεί ως εμπιστευματοδόχος της περιουσίας της Αγγλικής Σχολής. Το ΔΣ της Αγγλικής Σχολής διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, σημείωσε, που μπορεί να το παύσει όποτε θέλει. Πρόσθεσε ότι δεν σημαίνει πως επειδή δεν είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου η Αγγλική Σχολή, δεν έχει λόγο σε αυτήν η Δημοκρατία.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, είπε, ερεύνησε το θέμα των χορηγιών του κράτους στην Αγγλική Σχολή και βρήκε ότι το 1981 είχαν δοθεί 35 χιλιάδες λίρες ως οικονομική βοήθεια, 3000 για ενοικίαση κτηρίου, ενώ είχε αναληφθεί η ευθύνη από το Υπουργείου Παιδείας για συντήρηση του σχολείου.

Από το 2003, πρόσθεσε, η ετήσια κρατική χορηγία που λαμβάνει η Αγγλική Σχολή αυξήθηκε στις 340 χιλιάδες ευρώ ενώ το 2003 υπήρξε κονδύλι 2,1 εκατ. για συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων στη Σχολής. Περαιτέρω, το σχολείο, είπε, λαμβάνει κάποιες άλλες χορηγίες στο πλαίσιο κονδυλίου που διαμοιράζεται σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Αγγλική Σχολή περιλαμβάνεται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του κράτους που ετοιμάζει το Γενικό Λογιστήριο.

Η Επίτροπος Διοικήσεως, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, ανέφερε ότι έλαβε παράπονα από τις απολυθείσες σχετικά με το ενδεχόμενο εκφοβισμού από τον διευθυντή της Αγγλικής Σχολής. Ωστόσο, σημείωσε ότι λόγω του ιδιωτικού καθεστώτος του σχολείου μπορούσε να παρέμβει μόνο αν η παρενόχληση αφορούσε το φύλο των παραπονούμενων, ενώ όσον αφορά οποιαδήποτε παρατυπία και διαδικαστικά θέματα και κατά πόσον ήταν αναλογική η ποινή, για αυτά αρμοδιότητα έχει μόνο το εργατικό δικαστήριο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ρώτησε την Επίτροπο κατά πόσον γνώριζε ότι στους λόγους απόλυσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, περιλαμβανόταν η προσφυγή των καθηγητριών στο Γραφείο της. Η Επίτροπος είπε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ποινικό αδίκημα, ωστόσο έλαβε διαβεβαιώσεις από το ΔΣ ότι η προσφυγή στην ίδια δεν ήταν ανάμεσα στους λόγους απόλυσης.

Ωστόσο, ο κ. Σταυρινίδης διευκρίνισε ότι ο λόγος αυτός περιλαμβανόταν στο κατηγορητήριο και ότι είχε σταλεί στην Επίτροπο το μαρτυρικό υλικό. Η κα. Λοττίδου είπε ότι το θέμα παραμένει ανοικτό και μπορεί ακόμα να γίνει ποινική αναφορά. Στην ίδια, ανέφερε, είπαν ότι η διαδικασία προχωρεί με το αιτιολογικό της δυσφήμισης της ηγεσίας.

Εκ μέρους του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η Νόβια Αβραάμ ανέφερε ότι για παραβίαση προσωπικών δεδομένων επιβλήθηκε πρόστιμο 5000 ευρώ στην συνδικαλιστική οργάνωση της Αγγλικής Σχολής και 4000 ευρώ στην Αγγλική Σχολή για ελλιπή λήψη μέτρων για προστασία των δεδομένων, αναφερόμενη στην υπόθεση της αποστολής email στους γονείς από μέλος της συντεχνίας από υπολογιστή της Αγγλικής Σχολής στον οποίο δεν είχε πρόσβαση.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, Άντης Αποστόλου, εξέφρασε τη λύπη του που δεν μπόρεσαν να επιλύσουν την εργατική αυτή διαφορά, αναφέροντας ότι ο κώδικας βιομηχανικών σχέσεων δίνει τις δυνατότητες φτάνει να υπάρχει η διάθεση από το εμπλεκόμενα μέρη. Πρόσθεσε ότι κάτι ανάλογο δεν έχει ξανασυμβεί, και ακόμα και σε μεγάλες εργασιακές συγκρούσεις οι διαδικασίες του Υπουργείου μπόρεσαν να βοηθήσουν.

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής, Παύλου Μυλωνά, για τους λόγους που προκάλεσαν τις απολύσεις, ο κ. Σταυρινίδης είπε ότι οι απολύσεις έγιναν για καθαρά συνδικαλιστικούς λόγους, μίλησε για κακοπιστία και είπε ότι οι συνδικαλίστριες είχαν στοχοποιηθεί πριν καιρό.

Η εκ των καθηγητριών που απολύθηκαν Μαριέντα Στεφάνου ανέφερε ότι ουδέποτε οι καθηγητές παράκουσαν τις συστάσεις του διευθυντή για τη λειτουργία του σχολείου και είπε ότι ακούγονται πολλά ψέματα.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγγλικής Σχολής, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι το καθεστώς του σχολείου ως ιδιωτικό ξεκαθάρισε με απόφαση του Δικαστηρίου, ενώ με βάση τον νόμο η ακίνητη περιουσίας της Αγγλικής Σχολής περιέρχεται στο Υπουργικό Συμβούλιο, ωστόσο το ΔΣ είναι αρμόδιο για την διεύθυνση και τον έλεγχο της σχολής.

Όσον αφορά τις απολύσεις, είπε ότι το σχολείο έχει πειθαρχικό κώδικα και κώδικα δεοντολογίας και σε αυτή την περίπτωση οι εσωτερικές διαδικασίες ακολουθήθηκαν πλήρως. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στόχευση ή πρόθεση στόχευσης οποιουδήποτε εργοδοτουμένου στο πλαίσιο συνδικαλιστική δράσης, κάτι που απαγορεύεται και η Αγγλική Σχολή το τιμά απόλυτα. Έκανε λόγο για επιστολές του Υπουργείου Εργασίας που αναφέρουν ότι ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες και είπε ότι και ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι δεν παραβιάστηκε η περί συντεχνιών νομοθεσία.

Ανέφερε επίσης ότι οι παραπονούμενες κατήγγειλαν εκφοβισμό από τον διευθυντή του σχολείου, ωστόσο δεν υπήρξαν οποιαδήποτε στοιχεία. Είπε επίσης ότι η συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση στην Αγγλική Σχολή είναι επιτρεπτή και θα πρέπει να προάγεται, ωστόσο δεν είναι εισιτήριο για ασυδοσία. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι το θέμα οδεύει δικαστικώς με βάση την επιστολή που έλαβαν από τις παραπονούμενες και είπε ότι είναι δύσκολο να αναφερθούν σε θέματα που θα κριθούν στο δικαστήριο.

Εκ μέρους Συνδέσμου της Αγγλικής Σχολής ESPA, ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε ότι ο σύνδεσμος γονέων δεν εμπλέκται σε εργασιακά θέματα και είπε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συνεργαστούν για την εύρυθμη έναρξη της σχολικής χρονιάς, αφού πλήττονται ανεπανόρθωτα οι μαθητές.

Εκ μέρους του δεύτερου συνδέσμου γονέων της Αγγλικής Σχολής που ιδρύθηκε με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, ο Λάρης Βραχίμης εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει οι μηχανισμοί λειτουργίας του σχολείου να γίνουν σεβαστοί και να επιτρέπεται στον διευθυντή να διευθύνει το σχολείο, Πρόσθεσε ότι κάθε δύο χρόνια η Αγγλική Σχολή αλλάζει διευθυντή γιατί υπάρχει ένα κλίμα που δεν του επιτρέπει να κάνει τη δουλειά του κάτι που έχει επηρεάσει τις επιδόσεις του σχολείου. Πρόσθεσε ότι κάθε προσπάθεια να καθοδηγηθούν οι αποφάσεις από εξωτερικό παράγοντα αποτελούν ανεπίτρεπτη παρέμβαση.

Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, ο Γιώργος Κουτσίδης κάλεσε τις δύο πλευρές να έρθουν σε μια συμφωνία γιατί ο Σεπτέμβρης πλησιάζει και θα πρέπει η σχολική χρονιά να κυλήσει ομαλά για μαθητές και καθηγητές.

Έντονες αντιδράσεις βουλευτών

Έντονες ήταν πολλές παρεμβάσεις βουλευτών κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αλλά και με δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνεδρίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνά,ς ανέφερε ότι δυστυχώς οι εκκλήσεις και οι παρακλήσεις της Επιτροπής για διάλογο και δεύτερες σκέψεις στο θέμα των απολύσεων δεν εισακούστηκαν. Πρόσθεσε ότι η Βουλή θα συνεχίσει τις προσπάθειες και εκεί που χρειάζεται θα γίνουν νομοθετικές αλλαγές, για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που παρατηρούνται και για να μην υπάρχουν ξανά αυταρχικές συμπεριφορές έναντι οποιουδήποτε συνδικαλιστή, εκπαιδευτικού ή άλλου εργαζόμενου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαφαινόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, είπε ότι η απεργία δεν είναι δικαίωμα αλλά υποχρέωση του οποιουδήποτε εργαζόμενου όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινά του δικαιώματα. Ανέφερε ότι εργαζόμενοι στην Αγγλική Σχολή θα υπερασπιστούν με αυτό τον τρόπο την οικογένεια και την εργασίας τους, κάτι που είναι ιερό δικαίωμα. Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να το λάβουν υπόψη αυτοί που με τρόπο περίεργο και μη ακούοντας τις εκκλήσεις και τη Βουλή προχώρησαν σε αυτές τις απολύσεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, μιλώντας στην Επιτροπή εξέφρασε λύπη για τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης που δεν ωφελεί το σχολείο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, έκανε λόγο για απόπειρα να επιβληθεί τρομοκρατία στην Αγγλική Σχολή.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι υπήρχαν προειλημμένες αποφάσεις από το ΔΣ της Αγγλικής Σχολής για απόλυση των τριών εκπαιδευτικών/συνδικαλιστριών που το μόνο «παράπτωμά» τους είναι να διεκδικούν τα δικαιώματα για το σύνολο των εκπαιδευτικών της Αγγλικής Σχολής. Πρόσθεσε ότι και με λόγια του εκπροσώπου του Υπουργείου Εργασίας έχει επιβεβαιωθεί ότι για πρώτη φορά φαίνεται να έχουν απολυθεί συνδικαλιστές εν μέσω εργασιακής διαφοράς, κάτι που όπως είπε τεκμηριώνει το πόσο ακραία είναι η ενέργεια του ΔΣ, πόσο εγκληματικά απαράδεκτη και πόσο εκδικητική. Κάλεσε το συμβούλιο να ανακαλέσει τη σχετική απόφαση, ωστόσο όπως είπε επειδή δεν έχουν ιδιαίτερες ελπίδες ότι θα αναθεωρήσουν, η ευθύνη μετακυλίεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έχει διορίσει το νυν ΔΣ.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε στην Επιτροπή ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι όποιος δεν υπακούει στον διευθυντή δεν παίρνει συστατική επιστολή για εισδοχή σε Πανεπιστήμιο κι ότι μαθητές τιμωρούνται γιατί έχουν σχέση με πολιτικό πρόσωπο που δεν στηρίζει το ΔΣ. Παράλληλα, ζήτησε να ελεγχθεί η προϊστορία του διευθυντή, αφού στο προηγούμενο σχολείο που διεύθυνε στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν γίνει καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από ιερωμένους δάσκαλους που δίδασκαν στο σχολείο και ανέφερε ότι θα πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσο αυτοί εξετάστηκαν και καταδικάστηκαν. Ξεκαθάρισε ότι καμιά από αυτές τις καταγγελίες για κακοποίηση δεν αφορά τον συγκεκριμένο διευθυντή.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει καθοριστικά για αναίρεση των απολύσεων και διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών για εξεύρεση λύσης.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top