ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα κάνει αίτημα για 3ετές πρόγραμμα στήριξης στον ΕΜΣ- Δείτε τι ζητά

Η Ελλάδα κάνει αίτημα για 3ετές πρόγραμμα στήριξης στον ΕΜΣ- Δείτε τι ζητά

Αίτημα για συνομολόγηση ενός τριετούς προγράμματος στήριξης υπέβαλε σήμερα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας η Ελλάδα με επιστολή του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σύμφωνα με την επιστολή που διέρρευσε στη δημοσιότητα, η Ελλάδα επιδιώκει δανειακή σύμβαση τριών ετών σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της συνθήκης του ΕΜΣ. «Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας και για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος», συμπληρώνει.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι η Ελλάδα δεσμεύεται σε μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα υλοποιηθούν στους τομείς της δημοσιονομικής σταθερότητας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος προτείνουμε την άμεση υλοποίηση δέσμης μέτρων από την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, περιλαμβανομένων μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογία και θεμάτων που αφορούν το συνταξιοδοτικό».

Ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι η Κυβέρνηση θα υποβάλει το αργότερο μέχρι αύριο τις λεπτομερείς της προτάσεις για μια συνολική και εξειδικευμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων για αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς και παρουσίαση στο Eurogroup.

Παράλληλα, ο νέος Έλληνας ΥΠΟΙΚ σημειώνει πως εκπεφρασμένος στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης είναι όπως με το τέλος του προγράμματος ή νωρίτερα ανακτήσει πλήρη χρηματοδότηση από τις αγορές για να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και να πετύχει βιώσιμη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση».

«Ως μέρος των γενικότερων συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν, η Ελλάδα καλωσορίζει τη διερεύνηση δυνητικών μέτρων που θα ληφθούν, έτσι ώστε το χρέος του δημόσιου τομέα να καταστεί βιώσιμο σε μακροχρόνιο ορίζοντα», προσθέτει.

Εκφράζει επίσης τη δέσμευση της χώρας να τηρήσει εγκαίρως τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της. «Αντιλαμβανόμαστε ότι τα κράτη – μέλη κατανοούν την επείγουσα αίτηση δανείου σε αυτό το στάδιο δεδομένου του εύθραυστου του τραπεζικού συστήματος, την έλλειψη διαθέσιμης ρευστότητας, τις επερχόμενες υποχρεώσεις μας, την αύξηση των καθυστερήσεων στο εσωτερικό και την εκπεφρασμένη μας επιθυμία να ξεκαθαρίσουμε τις καθυστερημένες οφειλές μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ελλάδας».

Ο κ. Τσακαλώτος επαναλαμβάνει τέλος τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και για δέσμευση των κανόνων και κανονισμών, που εκπηγάζουν από την ιδιότητά της ως κράτος – μέλος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top