ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλός βγήκε ταυτόχρονα θετικός στην ευλογιά των πιθήκων, τον Covid και τον HIV

Ιταλός βγήκε ταυτόχρονα θετικός στην ευλογιά των πιθήκων, τον Covid και τον HIV

Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση στο Journal of Infection, οι επιστήμονες παρουσίασαν την πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση ταυτόχρονης μόλυνσης με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) και τον Covid-19.

Πρόκειται για έναν 36χρονο Ιταλό που ταξίδεψε στην Ισπανία τον Ιούνιο του 2022, όπου έκανε σεξ χωρίς προστασία. Εννιά ημέρες αφού επέστρεψε στη χώρα του ανέπτυξε πυρετό, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, κόπωση και διεύρυνση των λεμφαδένων. Μετά από εξετάσεις φάνηκε πως ήταν θετικός και στους τρεις ιούς.

Πρώτα βγήκε θετικός στον Covid και στη συνέχεια εμφάνισε σοβαρά δερματικά εξανθήματα στο πρόσωπο και σε άλλα μέρη του σώματος, ακολουθούμενα από σχηματισμό φλυκταινών. Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, επισκέφτηκε το τμήμα επειγόντων περιστατικών τοπικού νοσοκομείου, όπου τον παρέπεμψαν στη Μονάδα Λοιμώξεων για εισαγωγή.

Η φυσική εξέταση αποκάλυψε δερματικές βλάβες σε διάφορα μέρη του σώματός του, συμπεριλαμβανομένης της περιπρωκτικής περιοχής. Παρατηρήθηκε επίσης μια μέτρια διόγκωση του ήπατος και της σπλήνας και επώδυνη διεύρυνση των λεμφαδένων.

Μετά από εξετάσεις και αναλύσεις, επιβεβαιώθηκε η παρουσία μόλυνσης από ευλογιά των πιθήκων και επίσης βρέθηκε θετικός στον HIV. Έλαβε θεραπεία με «sotrovimab», ένα προϊόν για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας νόσησης με κορωνοϊό.

Την πέμπτη ημέρα μετά την εισαγωγή του στη Μονάδα Λοιμώξεων, σχεδόν όλα τα συμπτώματα επιλύθηκαν, αν και παρέμεινε θετικός στον κορωνοϊό και στην ευλογιά των πιθήκων. Ωστόσο, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και του συνέστησαν να απομονωθεί στο σπίτι.

Η θεραπευτική αγωγή για τη μόλυνση από τον HIV έγινε με έναν τριπλό συνδυασμό ντολουτεγκραβίρης, αβακαβίρης και λαμιβουδίνης.

Οκτώ ημέρες μετά το εξιτήριο, επισκέφτηκε το νοσοκομείο για να κάνει ένα νέο τεστ για μόλυνση από ευλογιά των πιθήκων, το οποίο έδωσε θετικό αποτέλεσμα στον ιό.

«Να σημειωθεί ότι το επίχρισμα στοματοφαρυγγικής ευλογιάς των πιθήκων ήταν ακόμα θετικό μετά από 20 ημέρες, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα άτομα μπορεί να είναι ακόμα μεταδοτικά για αρκετές ημέρες μετά την κλινική ύφεση», ανέφερε η μελέτη. «Συνεπώς, οι γιατροί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις».

Το άρθρο για τη σπάνια αυτή περίπτωση καταλήγει ότι οι γιατροί θα πρέπει να προσέχουν για τυχόν συνύπαρξη των συμπτωμάτων των δύο ασθενειών – Covid-19 και ευλογιά των πιθήκων – καθώς και να λαμβάνουν το ιστορικό των «σεξουαλικών συνηθειών» και των πρόσφατων ταξιδιών των ασθενών.

Εάν κάποιος είναι θετικός στην ευλογιά των πιθήκων, συνιστάται ο έλεγχος για όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αναφέρεται περαιτέρω.

Πηγη: pafospress

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top