ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβήματα Προέδρου Αναστασιάδη για συνάντηση με Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Διαβήματα Προέδρου Αναστασιάδη για συνάντηση με Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Γίνονται διαβήματα για συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημοσύνου του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, στην Αναφωτία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν κατά την επικείμενη επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα επιδιώξει κάποια εξέλιξη ώστε να υποβοηθηθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, είπε ότι «ήδη, γίνονται διαβήματα για συνάντηση με τον ΓΓ και βεβαίως η συνάντηση δεν αποσκοπεί παρά στη μεταφορά της ανάγκης να υλοποιηθούν τα όσα συμφωνούνται και με τον ΓΓ».

Σε ερώτηση αν υπήρξε εξέλιξη μετά τις επαφές που είχε ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ κ. Μίροσλαβ Γιέτζα για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε «όχι. ουδέν νεότερο. Όσο ενίσταται η Τουρκία, δυστυχώς υπάρχει μια υπαναχώρηση από αποφάσεις των ΗΕ. Και αυτό με λυπεί ιδιαιτέρως».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και πώς μπορεί η Κύπρος να συμμετάσχει στην προσπάθεια παροχής ενέργειας προς την Ευρώπη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τις απειλές της Τουρκίας, παρά τα όσα καταγράφονται με τις παραβιάσεις της ΑΟΖ μας, συνεχίζει να υλοποιεί το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρακολουθείτε ότι η εταιρεία ΕΝΙ συνεχίζει στο γειτονικό με το πρόσφατο εύρημα, τις γεωτρήσεις, στην παρουσία μάλιστα και ιταλικού πολεμικού σκάφους.

Όπως έχει σχεδιαστεί, και η TOTAL και η Qatar Petroleum θα προχωρήσουν στις έρευνες, ήδη προβαίνουν σε σεισμικές έρευνες, συνεπώς, αυτό που απομένει είναι σε συζήτηση που θα έχουμε και με τις ευρωπαϊκές Αρχές, επιτέλους, να εντάξουν και την Κύπρο στους σχεδιασμούς απεξάρτησης της Ευρώπης από τις ανάγκες που έχει σήμερα, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία».

Ερωτηθείς αν χρονικά μπορεί να επισπευσθεί η αξιοποίηση των κοιτασμάτων, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι θέμα που μπορεί να το καθορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι θέμα και των εταιρειών, οι οποίες θα επενδύσουν αναλόγως και των ευρημάτων. Παίρνουν κάποιο χρόνο».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΔΗΣΥ: Επίσημα στη μάχη για τις ευρωεκλογές - «Πρέπει να στείλουμε στην Ευρώπη τους καλύτερους εκπροσώπους»

ΔΗΣΥ: Επίσημα στη μάχη για τις ευρωεκλογές - «Πρέπει να στείλουμε στην Ευρώπη τους καλύτερους εκπροσώπους»

Στη σημερινή ειδική Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου, επικυρώθηκε το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top