ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο υπονοεί πως θα γίνουν δημοψηφίσματα για προσάρτηση τομέων της Ουκρανίας στη Ρωσία

Το Κρεμλίνο υπονοεί πως θα γίνουν δημοψηφίσματα για προσάρτηση τομέων της Ουκρανίας στη Ρωσία

Η ρωσική Κυβέρνηση μοιάζει να βάζει θεμέλια για την οργάνωση δημοψηφισμάτων με σκοπό την προσάρτηση κατεχόμενων τομέων της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Ο Σεργκέι Κιριγιένκο, αξιωματούχος του Κρεμλίνου, ανέφερε χθες Κυριακή πως πρόσφατες δημοσκοπήσεις στις ανατολικές ουκρανικές περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ —γνωστές μαζί ως Ντονμπάς— υποδεικνύουν πως το 91 ως 92% του πληθυσμού τάσσεται υπέρ της ένωσής τους με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στις περιφέρειες Χερσώνα και Ζαπορίζια, που κυρίευσαν τα ρωσικά στρατεύματα μετά το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου, τα ποσοστά κυμαίνονται από 75 ως 77%, σύμφωνα με τον κ. Κιριγιένκο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει επανειλημμένα πως εάν ο πληθυσμός περιοχών της Ουκρανίας θέλει να ενταχθεί στη Ρωσία, το Κρεμλίνο θα ανταποκριθεί.

Πάντως ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη τον πλήρη έλεγχο των τομέων που το Κρεμλίνο υπονοεί ότι έχει σκοπό να προσαρτήσει.

Ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν να επιχειρούν σε περιοχές της Ντανιέτσκ.

Το Κίεβο εξάλλου έχει διαμηνύσει πως ετοιμάζεται να εξαπολύσει αντεπίθεση για να ανακτήσει τη Χερσώνα.

Η εγκυρότητα των στοιχείων που παρέθεσε ο κ. Κιριγιένκο αμφισβητείται.

Πρόσφατα, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Μεντούζα ανέφερε πως ο πληθυσμός των περιοχών στην προσάρτηση των οποίων υπονοεί πως θα προχωρήσει το Κρεμλίνο είναι μοιρασμένος, με το 30% να τάσσεται υπέρ, το 30% κατά και τους υπόλοιπους κατοίκους να μην εκφέρουν άποψη.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις της Ρωσίας που κατέχουν τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια ανακοίνωσαν χθες Κυριακή πως χρειάστηκαν να καταρρίψουν οπλισμένο τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του στρατού της Ουκρανίας.

Τα συντρίμμια του έπεσαν πάνω στο κάλυμμα ασφαλείας σε αντιδραστήρα έπειτα από την κατάρριψή του, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εκτιμάται πως το αεροσκάφος εστάλη για να πλήξει εγκατάσταση αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου. Ο οπλισμός που μετέφερε ανατινάχθηκε χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή ζημιές.

Είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο οι πληροφορίες που δίνουν οι αντιμαχόμενες πλευρές.

Εξάλλου, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι έπληξαν τρία κέντρα διοίκησης και δύο αποθήκες πυρομαχικών των στρατευμάτων της Ρωσίας στην περιφέρεια Χερσώνα (νότια).

Κατά τον ουκρανικό στρατό, 11 Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και καταστράφηκαν 11 εκτοξευτήρες ρουκετών, τρία τεθωρακισμένα οχήματα και αυτοκινούμενο πυροβόλο.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής των τοπικών αρχών Βλαντίμιρ Λεόντιεφ επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti τις ουκρανικές επιθέσεις, τονίζοντας ότι η Νόβα Καχόβκα βομβαρδίστηκε τέσσερις φορές.

Επλήγη επίσης υδροηλεκτρικός σταθμός στον Δνείπερο ποταμό σε τοποθεσία στρατηγικής σημασίας, πρόσθεσε ο κ. Λεόντιεφ.

Είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο οι πληροφορίες που δίνουν οι αντιμαχόμενες πλευρές.

Επιπρόσθετα, οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μάλλον απίθανο να συμφωνήσουν στο συμβούλιο που θα διεξαχθεί εντός της εβδομάδας την επιβολή πλήρους απαγόρευσης στις χορηγήσεις θεωρήσεων διαβατηρίου σε όλους τους πολίτες της Ρωσίας ανεξαιρέτως, απόφαση που θα απαιτούσε ομοφωνία, προεξόφλησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Τζουζέπ Μπορέλ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF της Αυστρίας χθες Κυριακή.

«Δεν νομίζω ότι το να διακόψουμε τη σχέση με τον ρωσικό άμαχο πληθυσμό θα βοηθήσει και δεν νομίζω πως αυτή η ιδέα θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη ομοφωνία», εξήγησε ο κ. Μπορέλ, ο οποίος προεδρεύει στα συμβούλια εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, σε δηλώσεις του στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση.

«Νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο που δίνονται βίζες σε ορισμένους Ρώσους, ασφαλώς δεν πρέπει να δίνονται σε ολιγάρχες. Πρέπει να είμαστε πιο επιλεκτικοί. Αλλά δεν τάσσομαι υπέρ του να σταματήσουμε να δίνουμε βίζες σε όλους τους Ρώσους» ανεξαιρέτως, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top