ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ η Κυβέρνηση

Kάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ η Κυβέρνηση

Η Λευκωσία σε κάθε περίπτωση κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να διαφυλάξει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κυρίαρχο κράτος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, ερωτηθείσα για την έκδοση NAVTEX από το ΚΣΕΔ της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αντίδραση στην τουρκική NAVTEX, με ισχύ από τις 26 μέχρι τις 29 Αυγούστου, για επιστημονικές έρευνες σε περιοχή μέρος της οποίας αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως η τουρκική NAVTEX λήγει τα μεσάνυκτα σήμερα και πως το τουρκικό σκάφος "Μπιλίμ 2" για το οποίο εκδόθηκε η ναυτική οδηγία των Τούρκων βρισκόταν μέχρι νωρίς σήμερα το απόγευμα σε λιμάνι της Τουρκίας.

Εξέδωσαν NAVTEX που επηρεάζει την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που είναι παράνομο αφού χρειάζονται άδεια από εμάς για κάτι τέτοιο, ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως οι αρχές της Δημοκρατίας παρακολουθούν την κατάσταση.

Πρόσθεσε πως η έκδοση NAVTEX από το ΚΣΕΔ είναι μια συνηθισμένη διαδικασία σε τέτοιες περιπτώσεις αφού εάν δεν γίνει αυτό θα σημαίνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία αποποιείται των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Στη NAVTEX που εξέδωσε το ΚΣΕΔ σημειώνεται πως μέρος της περιοχής που αναφέρεται στην τουρκική ναυτική οδηγία αλληλοεπικαλύπτεται με την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτή η ενέργεια της Τουρκίας είναι παράνομη και αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διαδικασιών θαλάσσιας ασφάλειας. Αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, προστίθεται.

Ακόμη αναφέρεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία απαιτεί από την Τουρκία να ακυρώσει τη NAVTEX της άμεσα.

Σημειώνεται πως σε NAVTEX που εξέδωσε αργότερα η Τουρκία κάνει λόγο για «προσπάθειες νομιμοποίησης παράνομων ισχυρισμών της ε/κ διοίκησης» μέσω της NAVTEX του ΚΣΕΔ, σημειώνοντας πως αυτές δεν θα γίνουν δεκτές από αυτήν.

Ακόμη υποστηρίζει πως η δική της ναυτική οδηγία για επιστημονικές έρευνες είναι «έγκυρη και ισχύουσα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top