Λιγοστεύει ο χρόνος της προεδρικής θητείας και ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει να εξαντλήσει και την παραμικρή δυνατότητα δημιουργίας προϋποθέσεων για κινητικότητα στο Κυπριακό με ζητούμενο να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου, κάτι που φαντάζει δύσκολο, έως απίθανο. Τα δεδομένα είναι εξαιρετικά αρνητικά γιατί ένεκα και του πολέμου στην Ουκρανία, η χρονική συγκυρία αλλά και οι πολιτικές συνθήκες κρατούν στο περιθώριο της διεθνούς διπλωματικής ατζέντας χρονίζοντα προβλήματα όπως το Κυπριακό.
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την καθιερωμένη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της οποίας συναντάται με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού. Η επικείμενη γενική συνέλευση θα είναι η τελευταία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θέλει να αξιοποιήσει την εκεί παρουσία του, καθώς και την παρουσία εκπροσώπων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ώστε να διερευνήσει το ενδεχόμενο μιας νέας προσπάθειας.
Η συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες δεν έχει κλειδώσει αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο Πρόεδρος θα θέσει εκ νέου το θέμα διορισμού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό, κάτι το οποίο έχει συμφωνηθεί από πέρσι. Πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη υποστηρίζουν ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν αναμένεται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση εάν δεν διαπιστώσει πραγματικές προθέσεις από τις πλευρές για κάποια ουσιαστική κίνηση, κάτι το οποίο επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει. Επίσης, το χάσμα ανάμεσα στις θέσεις των πλευρών φαντάζει αγεφύρωτο και δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα ρισκάρει μια προσπάθεια χωρίς εχέγγυα επιτυχίας.
Στη Νέα Υόρκη αναμένεται να βρίσκεται και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος επίσης συναντάται με τον εκάστοτε γενικό γραμματέα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της γενικής συνέλευσης, στην οποία ασφαλώς δεν έχει δικαίωμα παρουσίας.
Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι θα ενημερώσει τη «Βουλή» των κατεχομένων πριν την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη στις 6 Σεπτεμβρίου. Οπως δήλωσε μετά από συνεδρίαση του λεγόμενου «υπουργικού», αξιολογήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και επανέλαβε ότι στις συνομιλίες θα πρέπει να εξεταστεί μια διαδικασία για λύση δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών. Ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην βάση της ομοσπονδίας από εδώ και πέρα και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να δεχτούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στα οποία η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα "εξαπλωθεί" στην δήθεν «ΤΔΒΚ», όπως ανέφερε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις