ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαντά το ΥΠΟΙΚ στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή – «Από το 1960 μέχρι το 2021 τα €2,3 δισ. ανείσπρακτοι φόροι»

Απαντά το ΥΠΟΙΚ στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή – «Από το 1960 μέχρι το 2021 τα €2,3 δισ. ανείσπρακτοι φόροι»

Τα ανείσπρακτα φορολογικά έσοδα ύψους €2,3 δισ. που αναφέρονται στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, αφορούν την περίοδο από την ίδρυση της Δημοκρατίας μέχρι το τέλος του 2021, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.

«Τα συσσωρευμένα ανείσπρακτα φορολογικά έσοδα αποτελούν μηδαμινό ποσοστό στο σύνολο των εισπραχθέντων φόρων από ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνει το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του Τμήματος Φορολογίας οι φόροι που εισπράχθηκαν από το 1970 μέχρι 2021 φθάνουν τα €79,1 δισ.

«Ως εκ τούτου, το ποσοστό των συσσωρευμένων ανείσπρακτων φορολογικών εσόδων δεν υπερβαίνει το 3% του συνόλου των φορολογικών εισπράξεων του Τμήματος Φορολογίας», αναφέρει.

Όπως καταγράφεται και στη δημοσιευμένη Έκθεση του Τμήματος Φορολογίας, το ποσό του άμεσου απαιτητού χρέους έχει μειωθεί κατά 200 εκ. ευρώ περίπου, από €1,7 δισ. τον Δεκέμβριο 2020 σε €1,5 δισ. τον Δεκέμβριο 2021, λέει το Υπουργείο.

Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο σημειώνει επίσης ότι κατά την περίοδο 2019-2021 υπήρξε σημαντική αύξηση στα φορολογικά έσοδα κατά μέσο όρο 10,4% ετησίως και «το Τμήμα Φορολογίας έχει ασκήσει τις εξουσίες που παρέχονται με βάση τον Νόμο για είσπραξη των οφειλόμενων ποσών, εγγραφή εμπράγματου βάρους και δέσμευση και κατάσχεση ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέος που ανέρχεται σε €288 εκατ. περίπου».

Τέλος, το Υπουργείο αναφέρει ότι για την περαιτέρω ενίσχυση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του Κράτους «σημαντικότατο εργαλείο αποτελεί και η νομοθεσία που προωθείται από το Υπουργείο Οικονομικών για ποινικοποίηση της μη καταβολής του φόρου εισοδήματος, διάταξη που εφαρμόζεται ήδη για το ΦΠΑ και όπως διαπιστώνεται, αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέτρο στην είσπραξη των φόρων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top