Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα: Οι διεθνείς εξελίξεις αναδεικνύουν την σημασία λύσης ΔΔΟ

Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα: Οι διεθνείς εξελίξεις αναδεικνύουν την σημασία λύσης ΔΔΟ

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή αναδεικνύουν την σημασία της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης, τονίζει το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την Ημέρα της Ειρήνης.

«Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κατέδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία της ειρήνης. Όσοι υποστηρίζουν το μοντέλο των "δύο ισότιμων κυρίαρχων κρατών" στο Κυπριακό πρόβλημα στοχεύουν στη διαιώνιση της μη επίλυσης και της διαίρεσης της Κύπρου», αναφέρει το ΡΤΚ στο μήνυμα του.

Στην συνέχεια, το ΡΤΚ προσθέτει ότι «η λύση που θα τερματίσει το κυπριακό πρόβλημα είναι η ομοσπονδιακή λύση. Μια ομοσπονδιακή λύση θα είναι δυνατή μόνο με την πολιτική βούληση των πλευρών να να θέσουν τέρμα στις διαμάχες για την πολιτική ισότητα και να κατανοήσουν τις ελάχιστες προσδοκίες ασφάλειας».

Στην πορεία προς μια συνολική ομοσπονδιακή λύση, σημειώνει, «τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι υψίστης σημασίας. Η διαπραγμάτευση και η υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι ζωτικής σημασίας και για τις δύο κοινότητες».

«Η αύξηση των σημείων διέλευσης και η διευκόλυνση των διελεύσεων θα αυξήσει τις κοινωνικοπολιτισμικές σχέσεις στις δύο κοινότητες και θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις που πρέπει να διεξαχθούν από τους Κύπριους ηγέτες στο νόμιμο έδαφος που διαμορφώνεται από τα ψηφίσματα και τις παραμέτρους του ΟΗΕ και με μια μέθοδο προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα θα πρέπει να συνεχιστούν ταυτόχρονα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Σήμερα, που ο τουρκοκυπριακός «λαός», κατά την έκφρασή του, «παρασύρεται στη δημοκρατική και οικονομική φτώχεια, η σημασία της ειρήνης ήρθε πάλι στο προσκήνιο». «Ο τουρκοκυπριακός λαός αξίζει να μην είναι φυλακισμένος στο προεδρικό, αλλά να ενταχθεί στο διεθνές δίκαιο και να μπορέσει να ανοιχτεί στον κόσμο», καταλήγει.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Στα αποκαΐδια της κρίσης: Φωτιές, ευθύνες και ένας ανασχηματισμός, τον Σεπτέμβρη - Ποιοι υπουργοί «βλέπουν» την έξοδο

Στα αποκαΐδια της κρίσης: Φωτιές, ευθύνες και ένας ανασχηματισμός, τον Σεπτέμβρη - Ποιοι υπουργοί «βλέπουν» την έξοδο

Με τις φλόγες να έχουν αφήσει πίσω τους δύο νεκρούς, δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια και επιχειρήσεις σε κοινότητες στην ορεινή Λεμεσό, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δεν καλείται πλέον μόνο να διαχειριστεί τις συνέπειες μιας φυσικής καταστροφής, αλλά και τις πολιτικές αναταράξεις που πυροδοτούνται μέρα με τη μέρα.

BEST OF TOTHEMAONLINE