ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα: Οι διεθνείς εξελίξεις αναδεικνύουν την σημασία λύσης ΔΔΟ

Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα: Οι διεθνείς εξελίξεις αναδεικνύουν την σημασία λύσης ΔΔΟ

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή αναδεικνύουν την σημασία της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης, τονίζει το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την Ημέρα της Ειρήνης.

«Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κατέδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία της ειρήνης. Όσοι υποστηρίζουν το μοντέλο των "δύο ισότιμων κυρίαρχων κρατών" στο Κυπριακό πρόβλημα στοχεύουν στη διαιώνιση της μη επίλυσης και της διαίρεσης της Κύπρου», αναφέρει το ΡΤΚ στο μήνυμα του.

Στην συνέχεια, το ΡΤΚ προσθέτει ότι «η λύση που θα τερματίσει το κυπριακό πρόβλημα είναι η ομοσπονδιακή λύση. Μια ομοσπονδιακή λύση θα είναι δυνατή μόνο με την πολιτική βούληση των πλευρών να να θέσουν τέρμα στις διαμάχες για την πολιτική ισότητα και να κατανοήσουν τις ελάχιστες προσδοκίες ασφάλειας».

Στην πορεία προς μια συνολική ομοσπονδιακή λύση, σημειώνει, «τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι υψίστης σημασίας. Η διαπραγμάτευση και η υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι ζωτικής σημασίας και για τις δύο κοινότητες».

«Η αύξηση των σημείων διέλευσης και η διευκόλυνση των διελεύσεων θα αυξήσει τις κοινωνικοπολιτισμικές σχέσεις στις δύο κοινότητες και θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις που πρέπει να διεξαχθούν από τους Κύπριους ηγέτες στο νόμιμο έδαφος που διαμορφώνεται από τα ψηφίσματα και τις παραμέτρους του ΟΗΕ και με μια μέθοδο προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα θα πρέπει να συνεχιστούν ταυτόχρονα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Σήμερα, που ο τουρκοκυπριακός «λαός», κατά την έκφρασή του, «παρασύρεται στη δημοκρατική και οικονομική φτώχεια, η σημασία της ειρήνης ήρθε πάλι στο προσκήνιο». «Ο τουρκοκυπριακός λαός αξίζει να μην είναι φυλακισμένος στο προεδρικό, αλλά να ενταχθεί στο διεθνές δίκαιο και να μπορέσει να ανοιχτεί στον κόσμο», καταλήγει.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top