Ξανά στην Επιτροπή Οικονομικών το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στην ανέγερση κατοικίας

Ξανά στην Επιτροπή Οικονομικών το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στην ανέγερση κατοικίας

Το θέμα της στοχευμένης επιβολής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% σε κατοικίες με εμβαδόν μέχρι 140 τετραγωνικά μέτρα, θα συζητηθεί εκ νέου στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα.

Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει κινητοποιήσει τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου, αποστέλλοντας στη Λευκωσία προειδοποιητική επιστολή τον Ιούλιο του 2021, τα μέλη της επιτροπής θα συζητήσουν επί αναθεωρημένου κειμένου που έχει κατατεθεί από την εκτελεστική εξουσία, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με την Κομισιόν.

Το αρχικό νομοσχέδιο είχε κατατεθεί τον Ιανουάριο του 2022.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου ότι το νομοσχέδιο έχει τροποποιηθεί εκ νέου και εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής και αναφέρθηκε στην ανάγκη αποφυγής «οποιωνδήποτε δυσάρεστων εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Το νομοσχέδιο διαλαμβάνει την στοχευμένη επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας η οποία να καλύπτει τα πρώτα 140 τ.μ. της κατοικίας με μέγιστο εμβαδό τα 200 τ.μ., στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Στην συνεδρία θα συνεχιστεί η συζήτηση επί της αρχής και της πρότασης νόμου των Στέφανου Στεφάνου, Άριστου Δαμιανού και Αντρέα Καυκαλιά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις που προνοεί τη διόρθωση στρεβλώσεων και αδυναμιών σε σχέση με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας.

Στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας τροποποιητικός Νόμος, ο οποίος προνοεί την αναστολή επιβολής πρόσθετου φόρου και τόκου για συγκεκριμένη φορολογική περίοδο με την πληρωμή του φόρου προστιθέμενης αξίας για την εν λόγω φορολογική περίοδο σε τρεις ισόποσες δόσεις.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Χρίστος Κληρίδης στο «T»:  «Η ΔΗΜΑΛ δεν είναι διάττων αστέρας» - «Επικρατεί μετριότητα σε όλους τους τομείς της διακυβέρνησης του τόπου»

Χρίστος Κληρίδης στο «T»: «Η ΔΗΜΑΛ δεν είναι διάττων αστέρας» - «Επικρατεί μετριότητα σε όλους τους τομείς της διακυβέρνησης του τόπου»

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αλλαγής (ΔΗΜΑΛ), Χρίστος Κληρίδης, σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης στο Themaonline, καταθέτει μια ιδιαίτερα αιχμηρή και πολυεπίπεδη παρέμβαση για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο. Με βασικό άξονα τη διαπίστωση περί «γενικευμένης μετριότητας» στη διακυβέρνηση, ασκεί έντονη κριτική σε κρίσιμους τομείς, όπως η δικαιοσύνη, η άμυνα, η ενεργειακή πολιτική και η διαχείριση της ακρίβειας, επισημαίνοντας ότι το κόστος των λαθών μετακυλίεται στον πολίτη.

BEST OF TOTHEMAONLINE