ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιτροπή Παιδείας: Ενημερώθηκε για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Επιτροπή Παιδείας: Ενημερώθηκε για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2022-2023 ενημερώθηκε την Τετάρτη από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας, τους Διευθυντές Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς δημιουργεί πάλι τις προϋποθέσεις για έτσι μια ελπιδοφόρα πορεία προς το μέλλον με μια διάθεση από όλες τις πλευρές.

«Ελπίζουμε τουλάχιστον να προσφέρουμε αυτό που χρειάζεται για να πάρουν τα παιδιά μας, οι μαθητές που είναι οι πρωταγωνιστές της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Τα εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιεί η πολιτεία, οι εκπαιδευτικοί αλλά και εμείς ως βουλευτές και άλλοι θεσμοί για να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά, είναι στα διάθεση τους», ανέφερε.

Εμείς, συμπλήρωσε, έχουμε κάθε διάθεση ως Επιτροπή «να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις και χρωματισμούς που προκαλούν προβλήματα. Να στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες προς την σωστή κατεύθυνση, να ελέγξουμε εκεί που δημιουργούνται προβλήματα και να προσπαθήσουμε να συνεισφέρουμε για την επίλυση τους».

Εκείνο, συνέχισε ο κ. Μυλωνάς, «που καταλάβαμε είναι ότι έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα φέτος: η στελέχωση, οι κτιριακές εγκαταστάσεις».

«Υπάρχουν τα καθιερωμένα πλέον δυστυχώς προβλήματα με την ειδική εκπαίδευση και τους συνοδούς. Όλοι οι Βουλευτές έχουμε πάρει τηλέφωνα από γονείς, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι τα παιδιά τους μένουν χωρίς συνοδό», είπε.

«Είναι υπό διερεύνηση αυτά τα θέματα γιατί υπάρχουν δύο όψεις σε αυτές τις καταγγελίες. Υπάρχουν τα προβλήματα, τα οποία δημιουργούνται εκ των πραγμάτων με τα εργοτάξια που υπάρχουν στα σχολεία», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης, σε δηλώσεις του ευχήθηκε καλή και παραγωγική χρονιά σε μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς και γονείς.

«Ελπίζουμε να μην παρατηρηθούν πισωγυρίσματα που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια όσο αφορά την πανδημία του κορωνοϊού και να ταλαιπωρηθούν οι σχολικές μας μονάδες», ανέφερε.

Χαιρέτισε «διάφορες πολιτικές που εφαρμόζονται αυτή τη σχολική χρονιά προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως η επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης, την αύξηση των σχολείων που εφαρμόζονται τα δράσε αλλά και προαιρετικά ολοήμερα σχολεία. Επίσης τη χτεσινή συμφωνία και υπογραφή της σύμβασης για το σύστημα υπηρεσιών υποστήριξης που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των σχολικών μας μονάδων».

Ο κ. Αλαμπρίτης είπε ότι ενημερώθηκαν από πλευράς Υπουργείου και των Διευθύνσεων για την έγκαιρη στελέχωση από πλευράς προσωπικού αλλά και την αποστολή της μεγάλης πλειοψηφίας των σχολικών εγχειριδίων.

«Οποιεσδήποτε παραλήψεις δηλώθηκε η ετοιμότητα των Διευθύνσεων Μέσης, Τεχνικής, Δημοτικής για άμεση αντιμετώπιση. Συζητήθηκαν διάφορα θέματα που θα απασχολήσουν την Επιτροπή μας και το επόμενο διάστημα, όπως θέματα εγκαταστάσεων, θέματα υποδομών, θέματα αιθουσών πολλαπλής χρήσης, ειδικής εκπαίδευσης και συνοδών, κλιματιστικών, θέματα που αφορούν το προαιρετικό ολοήμερο σχολείο. Ο ευαίσθητος τομέας της Παιδείας απαιτεί τη συνεργασία και συνεννόηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών και Υπουργείου», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, σε δηλώσεις του είπε ότι με πολλά και άλυτα προβλήματα που χρονίζουν η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ανέφερε, επίσης, ότι έθεσαν μια σειρά ερωτημάτων για διάφορα προβλήματα, τα οποία χρονολογούνται και για τα οποία κατά την άποψη του ΑΚΕΛ δεν έχει εξευρεθεί ακόμα η πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση για την επίλυση τους.

Συγκεκριμένα, είπε, έθεσαν το ζήτημα της αγοράς υπηρεσιών για τα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και για το πρωινό σχολείο.

Αναφόρα έκανε για στα ζητήματα των κλιματιστικών και των συστημάτων εξαερισμού στις τάξεις, μια δέσμευση χιλιοειπωμένη τα τελευταία χρόνια και που ακόμη αναμένουμε την υλοποίηση της, τα πολλά προβλήματα που έχει ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων, ο οποίος φέτος επεκτείνεται και στον γυμνασιακό κύκλο, χωρίς ουσιαστικά να έχει αξιολογηθεί η εφαρμογή του στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές.

Σύμφωνα με τον ίδιο έθεσαν επίσης τα προβλήματα που αφορούν το πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία και την αξιολόγηση των παιδιών με αναπηρίες και την πρόσληψη σχολικών συνοδών, που πρόκειται για ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο από μόνο του. Αναμένουμε στην επόμενη συνεδρία απαντήσεις από το Υπουργείο Παιδείας, είπε.

Ευχήθηκε, παράλληλα, καλή και παραγωγική σχολική χρονιά στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες και σε όλους όσοι έχουν να κάνουν με το δημόσιο σχολείο στην Κύπρο.

Ο Βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, σε δηλώσεις του ευχήθηκε καλή επιτυχία στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

«Είναι με πολύ μεγάλη ικανοποίηση που ακούσαμε για την επίλυση πολλών προβλημάτων της τελευταίας στιγμής, έτσι ώστε να ανοίξουν τα σχολεία», ανέφερε. Ως Επιτροπή Παιδείας, πρόσθεσε, «αντιλαμβανόμαστε τα θέματα Παιδείας ότι είναι θέματα τα οποία πρέπει να τυγχάνουν στήριξης και μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις». «Υπάρχει άψογη συνεργασία και ήθελα να ευχαριστήσω τόσο το Διευθυντή Δημοτική, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης αλλά και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, που ανταποκρίνονται σε οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν για την άμεση επίλυση τους», είπε.

Για ακόμα χρονιά, συνέχισε ο κ. Αποστόλου, «γινόμαστε δέκτες προβλημάτων για την στήριξη των μαθητών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες και θέση μας είναι ότι μόνο όταν αντιληφθούμε ότι θα πρέπει επιτέλους να συζητήσουμε μετά από 23 χρόνια αλλαγής της νομοθεσίας του 1999, η οποία για τον καιρό της ήταν μια πολύ προοδευτική νομοθεσία, βοήθησε, στήριξε αυτά τα παιδιά, αλλά θα πρέπει επιτέλους να βγει από τα συρτάρια του Υπουργείου το νομοσχέδιο για την ενιαία εκπαίδευση γιατί μόνο έτσι θα επιλυθούν συνολικά και όχι αποσπασματικά τα προβλήματα».

«Από εκεί και πέρα για μας πάρα πολύ σημαντικό είναι η στήριξη των οικογενειών τόσο με την επέκταση της δωρεάν προδημοτικής όσο και με την εφαρμογή του προαιρετικού ολοήμερου σχολείου σε όλα τα δημοτικά προδημοτικές και γυμνάσια . έχουμε με ικανοποίηση ακούσει για την εφαρμογή του προγράμματος από το 2023 της επέκτασης της δωρεάν προδημοτικής , την επέκταση σε ακόμα 25 περίπου σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης του ολοήμερου σχολείου αλλά και την επέκταση του ολοήμερου σχολείου και στα γυμνάσια», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τα οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν σε σχολικές μονάδες δεν πρέπει με κανένα τρόπο να υποβαθμίζουμε την μεγάλη δουλειά, την οποία γίνεται από τους εκπαιδευτικούς αλλά και από τους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης , σε δηλώσεις του είπε ότι ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία θέλουν να ευχηθούν καλή και δημιουργική νέα σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές, μαθήτριες, φοιτητές, φοιτήτριες και εκπαιδευτικούς, καλή πρόοδο, «με την ευχή να έχουμε μια πετυχημένη χρονιά χωρίς προβλήματα».

«Μετά από 2 δύσκολα χρόνια, φέτος τα σχολεία μας ανοίγουν με πιο χαλαρά υγειονομικά πρωτόκολλα και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε την όσον το δυνατό συντομότερη επιστροφή στην κανονικότητα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη Δημοτική, Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι επισημάνθηκε το θέμα της Ενιαίας Εκπαίδευσης δηλαδή της επίσπευσης της νομοθεσίας για ένταξη των μαθητών με αναπηρίες στην Ενιαία Εκπαίδευση.

«Αυτό το σημαντικό θέμα, που αναμένουμε τόσο καιρό και την εξαγγελία του Υπουργού με τα Κέντρα Αξιολόγησης, δείχνει τον πολιτισμό του κράτους μας, μόλις το πρωί ακούσαμε από τα ΜΜΕ από γονείς για ένα παιδί με ολική τύφλωση που ακόμα δεν του έχει αναφερθεί εάν θα έχει σχολικό συνοδό, να έχει πάρει αρνητική απάντηση και οι αρμόδιες επιτροπές να μην δίνουν σαφή εξηγήσεις για αυτές τις περιπτώσεις», ανέφεε. «Έχουμε εκατοντάδες παρόμοια προβλήματα για τα οποία έχουν δοθεί υποσχέσεις ότι θα επιλυθούν, βέβαια η συζήτηση θα συνεχιστεί και το θέμα θα απασχολήσει και την επόμενη συνεδρία της Επιτροπής», σημείωσε.

Όπως είπε, άλλα θέματα για τα οποία ενημερώθηκαν είναι η επέκταση της προ δημοτικής εκπαίδευσης, το ολοήμερο σχολείο, η επέκταση και η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων που είναι σε ικανοποιητικό βαθμό.

«Ζητούμε εξηγήσεις για τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία όπου θα πρέπει να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα σε ικανοποιητικό βαθμό για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα και να ενταχθούν στις τάξεις τους χωρίς προβλήματα», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, κατά τη συζήτηση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν έγινε κατορθωτό να μιλήσουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και οι οργανωμένοι γονείς και ο Πρόεδρος των οργανωμένων γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Πάμπος Διονυσίου, σε δηλώσεις του είπε ότι «εμείς θεωρούμε ότι το να προσκαλούμαστε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής να καταθέσουμε θέσεις και να μην μας δίνεται ο λόγος θεωρούμε ότι είναι έλλειψη σεβασμού στους εκπαιδευτικούς εταίρους και στο χρόνο που έχουμε αφιερώσει να ερχόμαστε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής».

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Σηκώνει άγκυρα στις 29 Μαΐου το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela για το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης με τον Πειραιά για τη νέα σεζόν και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον φέτος είναι αρκετά αυξημένο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top