ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγκινημένος δηλώνει ο ΠτΔ - Μπήκαν οι υπογραφές για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Αστρομερίτη-Ευρύχου

Συγκινημένος δηλώνει ο ΠτΔ - Μπήκαν οι υπογραφές για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Αστρομερίτη-Ευρύχου

Ιδιαίτερα συγκινημένος και ικανοποιημένος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, για την υπογραφή συμβολαίου για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Αστρομερίτη-Ευρύχου.

Σε ομιλία που παρέθεσε ο Προέδρος Αναστασιάδης, στην τελετή υπογραφής του Συμβολαίου για την κατασκευή του Υπεραστικού Αστρομερίτη-Ευρύχου ανέφερε ότι, «αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και ικανοποίηση διότι παρευρίσκομαι σήμερα στην τελετή υπογραφής του συμβολαίου για την υλοποίηση του ιδιαίτερα σημαντικού αναπτυξιακού έργου κατασκευής του υπεραστικού δρόμου Αστρομερίτη- Ευρύχου, ύψους πέραν των 88 εκατομμυρίων ευρώ».

Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη:

Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και ικανοποίηση διότι παρευρίσκομαι σήμερα στην τελετή υπογραφής του συμβολαίου για την υλοποίηση του ιδιαίτερα σημαντικού αναπτυξιακού έργου κατασκευής του υπεραστικού δρόμου Αστρομερίτη- Ευρύχου, ύψους πέραν των 88 εκατομμυρίων ευρώ.

Η σημερινή μέρα δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ιστορική μέρα για τις περιοχές Τροόδους – Σολέας - Μαραθάσας, αφού το μεγαλεπήβολο αυτό έργο, που αποτελούσε ένα διαχρονικό και απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα των Κοινοτικών Αρχών και των κατοίκων των προαναφερθεισών περιοχών, μπαίνει και επίσημα σε τροχιά υλοποίησης.

Φεύγουν τα θα και μπαίνουμε στο τι είναι αυτό που υλοποιώντας το επιτέλους ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των κατοίκων των ορεινών περιοχών. Μια απόφαση που από την αρχή ήταν μέσα στις προγραμματικές μου δηλώσεις, αλλά και τώρα πώς επιτέλους διαμορφώνεται μια εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων. Ξεκινήσαμε με τη μεταρρύθμιση της εισαγωγής του Επιτρόπου για τις Ορεινές Κοινότητες, και τον φίλο κ. Παπαδούρη για να συνεχίσουμε με τον αγαπητό μου Κώστα Χαμπιαούρη.

Το αίσθημα που παίρνω από τις κοινότητες είναι πως αυτός ο θεσμός δημιούργησε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πάντες, αλλά και να υλοποιηθούν τα όσα είχα στις προγραμματικές μου δηλώσεις. Η σημαντικότητα διαφαίνεται και από την υλοποίηση μιας σειράς άλλων οδικών αρτηριών που οδηγούν προς διάφορες περιοχές των ορεινών κοινοτήτων, αλλά και πολιτικές που υιοθετήσαμε έτσι ώστε όχι μόνο σε ό,τι αφορά το χρόνο και τη συνδεσιμότητα μεταξύ των ορεινών κοινοτήτων και της υπαίθρου των κοινοτήτων, να δώσουμε και τα αναγκαία κριτήρια είτε για να συγκρατήσουμε τους κατοίκους της υπαίθρου στις περιοχές τους βοηθώντας μέσω της συνδεσιμότητας της σύνδεσης του χρόνου μετάβασης και προς αλλά και με σωρεία άλλων κινήτρων όπως ήταν τα στεγαστικά δάνεια όπως είναι οι πολιτικές που αφορούν τη δημιουργία των απαραιτήτων προϋποθέσεων τουριστικής ανάπτυξης, βελτίωσης των υποδομών των κοινοτήτων.

Θα κάνω ειδικότερη αναφορά σε έργα οδικού δικτύου που αποτελούσαν αποτελούσαν πάγια και διαχρονικά αιτήματα των κατοίκων της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών, συνολικού ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφέρομαι βεβαίως στα έργα που είναι υπό εξέλιξη και αφορούν τον δρόμο Λεμεσού – Σαΐτα, τους αυτοκινητόδρομους Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς και τον περιμετρικό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας, ενώ στις 30 του τρέχοντος μήνα αναμένεται να προκηρυχθούν και οι προσφορές για τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Παλαιχωρίου.

Το πλέον σημαντικό, μέσω των υπό αναφορά έργων, είναι ότι ενισχύεται η δυναμική για:

• Την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

• Την προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών.

• Την τόνωση των υφιστάμενων οικονομικών δραστηριοτήτων και προσέλκυση νέων επενδύσεων, με συνακόλουθη αύξηση της απασχόλησης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε είτε να συγκρατήσουμε τους νέους που σήμερα κατοικούν είτε να τους δώσουμε εκείνα τα κίνητρα επανόδου στις κοινότητές τους.

Λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος της γης, όπως εξελίσσεται μέσα από την πάροδο του χρόνου και το περιβάλλον που δημιουργεί η ύπαιθρος σε σχέση με το θέμα του χρόνου μετάβασης από και προς την ύπαιθρο προς τις αστικές περιοχές είμαι βέβαιος ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για αναζωογόνησης των ορεινών κοινοτήτων και των κοινοτήτων υπαίθρου.

Το όραμα μας για την αναζωογόνηση της υπαίθρου και των ορεινών κοινοτήτων για να καταστούν ελκυστικοί τόποι μόνιμης διαβίωσης και επαγγελματικής δραστηριοποίησης καταδεικνύεται και από μια σειρά πολιτικών και στρατηγικών σχεδιασμών που συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρω:

• Τον προγραμματισμό εφαρμογής 350 δράσεων που εμπίπτουν στην Εθνική Στρατηγική Ορεινών Κοινοτήτων, με ορίζοντα υλοποίησης το 2030 και συνολικό προϋπολογισμό πέραν των 525 εκατομμυρίων ευρώ.

Και είναι με ιδιαίτερη πραγματικά ικανοποίηση που χαιρετίζω το γεγονός πως πέραν των 194 δράσεων, ύψους 367 εκατομμυρίων ευρώ είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης. Είναι γι´ αυτό που η αναφορά του φίλου Υπουργού Μεταφορών και ´Έργων ξεπερνούν το 1.2 δις.

• Την εφαρμογή ελκυστικών και γενναιόδωρων στεγαστικών σχεδίων για μόνιμη διαβίωση στις κοινότητες της υπαίθρου και των ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών.

Σημειώνω ότι από το 2019 μέχρι και σήμερα, εγκρίθηκαν συνολικά 780 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε ποσό ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα κονδύλια, ενώ τα κονδύλια χάριν στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί, για το 2022 έχουν τριπλασιαστεί και πλέον ανέρχονται στα 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

• Την έμπρακτη στήριξη του προγραμματισμού των τοπικών Αρχών για ανάπλαση, ανάπτυξη και αναβάθμιση των κοινοτήτων διαμονής και δραστηριοποίησης τους.

Αρκεί να αναφέρω πως το ποσό που προϋπολογίστηκε για να δαπανηθεί για την τριετία 2022 – 2024 για αναπτυξιακά έργα σε Κοινότητες της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών, υπερβαίνει τα 370 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό, το οποίο είναι αυξημένο κατά 125 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με την προηγούμενη τριετία 2019-2021.

• Την εφαρμογή και υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, με τις πλείστες των δράσεων να επικεντρώνονται στις ορεινές κοινότητες και περιοχές της υπαίθρου, με στόχο την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και των ειδικών μορφών τουρισμού.

• Την αναθεωρημένη Δήλωση Πολιτικής για την Ύπαιθρο.

• Τη δημιουργία του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της περιοχής Τηλλυρίας.

• Την πολύπλευρη στήριξη των γεωργών και κτηνοτρόφων μας, τόσο μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και από εθνικούς πόρους.

• Την παροχή κινήτρων και επιχορηγήσεων για τη δημιουργία και αναβάθμιση παραδοσιακών υποδομών και προϊόντων.

• Την επιχορήγηση μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων.

• Την οικονομική ενίσχυση για τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα, αλλά και την κατάρτιση των νέων, των γυναικών και όσων άλλων είναι σε θέση εργαστούν έτσι ώστε να μπορούν μέσα από τις ειδικές συνθήκες και κίνητρα που δίνουμε να μπορούν να παραμείνουν στην ύπαιθρο.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται έως το τέλος του 2022 να ολοκληρωθούν δράσεις με οριζόντιο, αλλά και θεσμικό χαρακτήρα, όπως:

• Η συμπερίληψη των ορεινών κοινοτήτων των Επαρχιών Λευκωσίας, Πάφου, Λάρνακας και των υπολοίπων της Επαρχίας Λεμεσού στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.

• Η θέσπιση της αρχής της ορεινότητας και της πολιτικής ορεινών περιοχών.

• Η νέα Δήλωση Πολιτικής Τροόδους, η οποία αποτελεί τον επιτελικό χωροταξικό σχεδιασμό.

• Η αναγνώριση της οικοτεχνίας ως κλάδους δευτερογενούς παραγωγής.

• Ο προσδιορισμός ειδικών όρων και προδιαγραφών ανάπτυξης και λειτουργίας επισκέψιμων - πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.

Αισθάνομαι ότι πρέπει να γίνεται και αυτοκριτική. Όταν εξήγγειλα το πρόγραμμα για τις ορεινές περιοχές, μεταξύ άλλων, είχα υποσχεθεί, κάποιοι λέγουν έχω δεσμευτεί, για την κατασκευή του τελεφερίκ μεταξύ Κάτω Αμιάντου και Τροόδους. Οφείλω να απολογηθώ, είναι το μόνο από όσα εξήγγειλα που δεν έγινε κατορθωτό γιατί λόγω των ειδικών ή των ιδιαιτεροτήτων δεν βρέθηκε κατάλληλος επενδυτής και ως εκ τούτου πιστεύω ότι με την πολιτική χωροθέτηση του Τροόδους και με τη νέα συνδεσιμότητα που αναπτύσσουμε μέσα από το οδικό δίκτυο, είμαι βέβαιος, έστω και υπό άλλη προεδρία - δεν έχει σημασία αυτό, σημασία έχει να δούμε να αναπτύσσονται και να παραμένουν ζωντανές οι κοινότητες μας. Με τη σημερινή υπογραφή του συμβολαίου και με την προκήρυξη το τέλος του Σεπτεμβρίου του άλλου σημαντικού οδικού έργου με τις όσες πολιτικές έχω αναφέρει θα το επιτύχουμε. Αυτό θα είναι η μεγαλύτερή μου ικανοποίηση, μεταξύ των άλλων που επιτέλους έγιναν πραγματικότητα είτε λέγονται μεταρρυθμίσεις είτε άλλα, δεν είναι ώρα να αναφερθώ, πιστεύω θα είμαι αντάξιος των προσδοκιών εκείνων που με τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά και γενικότερα και των πολιτών που είχαν άλλες επιλογές και μέσα από το δημοκρατικό μας πολίτευμα τις άσκησαν.

Όπως έχω προαναφέρει, η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για τις περιοχές Τροόδους, Σολέας, Μαραθάσας και τους κατοίκους τους, καθώς το παρόν έργο διανοίγει τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής τους.

Για αυτό και για ακόμη μια φορά θα ήθελα να επαινέσω όλους όσοι εργάστηκαν για την επίτευξη της υλοποίησης του έργου της συμφωνίας και ιδιαίτερα τον Διευθυντή, την Αναπληρώτρια/Διευθύντρια Δημοσίων ´Εργων και το σύνολο του προσωπικού που εργάστηκαν πραγματικά και διέψευσαν όσους θέλουν κατά κανόνα να αποδίδουν στα Δημόσια Εργα μια δυσκινησία ή δυσκολία επιτέλεσης ή καθυστέρησης επιτέλεσης των καθηκόντων τους. Απορρίπτω κάτι ανάλογο ζώντας τους αυτή τη δεκαετία μέσα από τα πολλαπλά έργα που έχουμε εξαγγείλει και μέσα από την εργατικότητα που επέδειξαν.

Για άλλη μια φορά και σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ. Βεβαίως δεν μπορώ παρά να επαινέσω και τον φίλο Γιάννη Καρούσο, ο οποίος υλοποιώντας τις αποφάσεις του Προέδρου και της Κυβέρνησης υπήρξε ένας εκ των αυστηρότερων παρατηρητών παρακολούθησης υλοποίησης των έργων. Λέω πάντα ότι το ευκολότερο είναι να λαμβάνεις αποφάσεις. Το δυσκολότερο είναι να παρακολουθείς την υλοποίηση των αποφάσεων. Και σε τούτο συνέβαλε, βεβαίως, και ο φίλος μου ο Σταύρος που έχει ήδη αφυπηρετήσει αλλά υπήρξε ένας από τους πιο καλούς, στενούς συνεργάτες και συνειδητούς δημόσιους λειτουργούς.

Εύχομαι καλή επιτυχία στην κοινοπραξία εταιρειών Cybarco-Pharmakas J.V. Είμαι απολύτως βέβαιος, με την εμπειρία που διαθέτουν, τα έργα που έχουν επιτελέσει μέχρι σήμερα θα επιτύχουν ώστε το έργο να παραδοθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top