ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΒΕ: Άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ζητούν τα Ευρωεπιμελητήρια

ΚΕΒΕ: Άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ζητούν τα Ευρωεπιμελητήρια

Άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων έναντι στις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ζητούν τα Ευρωεπιμελητήρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΒΕ.

Όπως ανακοινώθηκε, η Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορικών & Βιομηχανικών Επιμελητηρίων συνεδρίασε χθες, 7 Σεπτεμβρίου στην Πράγα και έθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις από τα Επιμελητήρια. Αυτά περιλαμβάνουν στοχευμένες οικονομικές αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις, ισορροπημένες πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και καλά στοχευμένες, προσωρινές παρεμβάσεις στην αγορά.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, τα Επιμελητήρια κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Τσέχο Υπουργό της ΕΕ Mikuláš Bek, υπογράμμισαν τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις του υψηλού ενεργειακού κόστους στην ανάκαμψη και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

«Οι εξαιρετικά υψηλές τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιστολή της παραγωγής, κάτι που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και την αγορά εργασίας», είπε ο πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων, Luc Frieden.

Το δίκτυο των Επιμελητηρίων ζητά αλληλεγγύη και ευρωπαϊκές λύσεις για την εξασφάλιση προσιτής ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, επομένως τα συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης στην αγορά, είναι ευπρόσδεκτα, σημειώνει η ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα επιμελητήρια επιμένουν στη δίκαιη κατανομή των προσπαθειών μεταξύ των διαφόρων καταναλωτών.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση, δεν θα επιβαρυνθούν περαιτέρω. Θα πρέπει επίσης, σημειώνεται, να γίνουν πρόσθετες επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως στοχευμένες πολιτικές ανακούφισης, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης οικονομικής αποζημίωσης για τις επιχειρήσεις, καθώς και γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης για βιώσιμα έργα», πρόσθεσε ο κ. Frieden.

Τα Ευρωπαϊκά, Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια αναγνωρίζουν ότι είναι απαραίτητες οι προσωρινές παρεμβάσεις στην αγορά για την εξασφάλιση προσιτών τιμών για τους καταναλωτές και για την οικονομική αποσυμπίεση των επιχειρήσεων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, όπως δηλώνεται, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι, τυχόν μέτρα που λαμβάνονται, δεν παρεμποδίζουν τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, ούτε θέτουν σε κίνδυνο την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας, τόσο στον τομέα της παραγωγής, όσο και στον τομέα της κατανάλωσης.

Τα Επιμελητήρια ζητούν λύσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποφυγή απρόβλεπτων επιπτώσεων στις διασυνοριακές ροές ενέργειας μεταξύ των κρατών μελών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να λάβει μέτρα κι αποφάσεις, τα οποία θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top