Μέσα σε δέκα λεπτά από την ανακοίνωση του θανάτου της, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, θα πέσει μαύρο στον ιστότοπο της Βασιλικής Οικογένειας, ενώ ο βασιλιάς -πλέον- Κάρολος θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος, ενώ θα κάνει περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το άκρως μυστικό σχέδιο, που θα ενεργοποιηθεί με τον θάνατο της βασίλισσας, διέρρευσε στο Politico, θέτοντας ερωτήματα για το ποιος ευθύνεται για τη δημοσιοποίησή του, ενώ αναθεωρήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Guardian αν και για πρώτη φορά το σχέδιο κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1960, ποτέ δεν διέρρευσε με τόση λεπτομέρεια, ενώ δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την τελετή ενθρόνισης του πρίγκιπα Καρόλου, που θα γίνει λίγους μήνες αργότερα.
Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του σχεδίου επισήμως το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει. Ωστόσο πηγή με γνώση των όσων συμβαίνουν δήλωσε ότι «δεν είναι χαρούμενοι», ενώ άτομα που ασχολούνται με βασιλικά ζητήματα κάνουν λόγο για έλλειψη ηθικής.
Με βάση τη διαρροή, το πρώτο πρόσωπο εκτός Μπάκιγχαμ που θα ενημερωθεί για τη θλιβερή είδηση θα είναι η πρωθυπουργός, την οποία θα πάρει τηλέφωνο ο προσωπικός γραμματέας της βασίλισσας. Παράλληλα, θα ενημερωθούν μέσω μηνύματος μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μέλη ιδιωτικών συμβουλίων και αξιωματούχοι, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις, που θα σχεδιάζουν τιμητικές τελετές σε όλη τη χώρα λίγες ώρες αργότερα. Όλοι θα πάρουν το ίδιο μήνυμα: «Μόλις ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της ΑΜ της Βασίλισσας. Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη».
Τότε, ο βασιλικός οίκος θα εκδόσει επίσημη ειδοποίηση για την ενημέρωση του κόσμου μέσω τηλεόρασης και Τύπου, μαζί με τη διαβεβαίωση ότι η κηδεία της βασίλισσας θα γίνει δέκα ημέρες αργότερα στο
Αβαείο του Γουεστμίνστερ, πριν ταφεί στην οικογενειακή κρύπτη δίπλα στον πρίγκιπα Φίλιππο.
Πριν την κηδεία, η σορός της θα εκτεθεί για τρεις ημέρες σε λαϊκό προσκύνημα στο
Παλάτι του Γουεστμίνστερ, το οποίο θα είναι ανοιχτό 23 ώρες την ημέρα όσους θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι όλες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες μέσα σε δέκα λεπτά, για να αποφύγουν ένα κύμα δημόσιας οργής. Το υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη ειδοποιηθεί ότι το Λονδίνο θα γίνει γεμάτο, για πρώτη φορά τόσο πολύ στην ιστορία του, με τρένα και λεωφορεία γεμάτα με ανθρώπους που θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα για να θρηνήσουν τη βασίλισσα, ενώ γεμάτα θα είναι τα ξενοδοχεία και όλα τα καταλύματα.
Η
«Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου» περιέχει επίσης πλάνα για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ έχει ανανεωθεί ακολουθώντας τους ρυθμούς του ίντερνετ.
Μαύρο θα μπει στον ιστότοπο της Βασιλικής Οικογένειας, με μια σύντομη δήλωση που θα επιβεβαιώνει τον θάνατό της. Όλες οι ιστοσελίδες του gov.uk θα έχουν ένα μαύρο μπάνερ. Κάθε ανάρτηση στο Twitter από κυβερνητικούς λογαριασμούς και υπουργικούς θα πρέπει να έχει την έγκριση επικοινωνιολόγου, ενώ καμία δημόσια δήλωση δεν επιτρέπεται μέχρι να μιλήσει ο πρωθυπουργός, πιθανώς από την Ντάουνινγκ Στριτ.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα της D-Day που διέρρευσεD-DayΗ πρωθυπουργός ενημερώνεται με τηλεφωνική κλήση και μήνυμα ότι η Βασίλισσα πέθανε. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κωδικός «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» θα χρησιμοποιηθεί από το Μπάκιγχαμ, ωστόσο αυτή η φράση βρίσκεται στα σχέδια που έχουν δημιουργηθεί από τη δεκαετία του 1960.
Αμέσως ξεκινά καταιγίδα κλήσεων, για να ενημερωθούν πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί με βάση την ιεραρχία, ξεκινώντας με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. «
Μόλις ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητος της Βασίλισσας. Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη» θα ειπωθεί και η κλήση θα διακοπεί.
Μόνο όταν υπάρχει επίσημη ειδοποίηση τα νέα θα δοθούν στον Τύπο και τους βασικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, μαζί πιθανώς με την διευκρίνιση ότι η κηδεία θα γίνει δέκα ημέρες μετά τον θάνατό της. Ένα μέιλ θα σταλεί σε υπουργούς και δημόσιους λειτουργούς: «Με λύπη σας ενημερώνω για τον θάνατο της ΑΜ της Βασίλισσας». Αμέσως ξεκινά η διαδικασία να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες.
Το
Κοινοβούλιο θα ανακαλέσει την αναθέτουσα νομοθετική εξουσία στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
Ο επίσημος ιστότοπος της
Βασιλικής Οικογένειας θα μαυρίσει με μια σύντομη ανακοίνωση που επιβεβαιώνει το θάνατο της Βασίλισσας. Οι κυβερνητικοί ιστότοποι θα γίνουν επίσης μαύροι με ειδικά, ήδη σχεδιασμένα πανό.
Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας θα μαυρίσει, όπως και οι λογαριασμοί που διατηρεί σε Twitter, Facebook και Instagram και όλες οι αναρτήσεις θα σταματήσουν, πλην αυτών που έχουν συμφωνηθεί. Ωστόσο θα υπάρχει σιωπή μέχρι να μιλήσει δημόσια πρώτος ο πρωθυπουργός, σε ζωντανή μετάδοση, αποτίοντας φόρο τιμής στη βασίλισσα.
Στη συνέχεια η πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον νέο βασιλιά,
Κάρολο, που θα απευθυνθεί στο έθνος στις 6 μ.μ. για να συμπέσει με τα κύρια βραδινά δελτία ειδήσεων. Ο πρωθυπουργός και οι ανώτεροι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου θα πάνε σε συνέχεια σε λειτουργία μνήμης στον καθεδρικό ναό του St. Paul. Αν και είναι προσχεδιασμένο, σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το Politico, η τελετύη θα πρέπει να φαίνεται «αυθόρμητη».
Μία ημέρα μετά την D-Day10 το πρωίΤο
Συμβούλιο Προσχώρησης θα συγκληθεί στο παλάτι του
Σεντ Τζέιμς, κοντά στο Μπάκιγχαμ και θα ανακηρύξουν τον Κάρολο ως τον νέο μονάρχη. Όλοι οι άνδρες θα πρέπει να φορούν πρωινό κοστούμι με μαύρες ή σκούρες γραβάτες, ενώ δεν μπορούν να φορεθούν μετάλλια ή διακρίσεις.
Αξιωματούχος θα βιντεοσκοπήσει τη δήλωση ότι η Βρετανία έχει νέο μονάρχη – το ίδιο μήνυμα θα διαβαστεί ταυτόχρονα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, δίπλα στην Τράπεζα της Αγγλίας.
Το μεσημέρι, οι βουλευτές θα κάνουν αφιερώματα στη Βουλή των Κοινοτήτων με επικεφαλής των πρωθυπουργό. Στις 3.30 ο πρωθυπουργός και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα πάνε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και θα έχουν ακρόαση με τον νέο βασιλιά Κάρολο, αλλά δεν επιτρέπονται σύζυγοι.
Δύο ημέρες μετά την D-DayΗ σορός της βασίλισσας θα επιστρέψει στο
Μπάκιγχαμ, ανεξαρτήτως με το πού βρίσκεται, ενώ το φέρετρο θα τοποθετηθεί στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου μεταξύ άλλων θα βρίσκονται όρθιοι τέσσερις φρουροί, με τα καπέλα κεκλιμένα και τα τουφέκια τους στραμμένα προς το πάτωμα. Ανάλογα με το πού θα βρίσκεται, υπάρχουν διαφορετικά σχέδια για το πώς θα μεταφερθεί η σορός της. Παράλληλα, αναμένεται νέα συζήτηση στο Κοινοβούλιο όπως και σε όλα τα κοινοβούλια που εμπλέκονται.
Τρεις ημέρες μετά την D-DayΟ νέος βασιλιάς Κάρολος ξεκινά περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η περιοδεία ξεκινά με επίσκεψη στο Γουεστμίνστερ στη Βουλή, όπου θα δεχθεί συλλυπητήρια από τους βουλευτές.
Η επόμενη στάση είναι το
Εδιμβούργο, που θα επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Σκοτίας, ενώ θα υπάρξει εκκλησιαστική τελετή στον καθεδρικό του St. Giles.
Τέσσερις ημέρες μετά το D-DayΟ Βασιλιάς Κάρολος θα ανέβει σε πτήση με προορισμό τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα δεχθεί και πάλι συλλυπητήρια από τα εμπλεκόμενα κοινοβούλια, ενώ θα παρακολουθήσει επιμνημόσυνη τελετή στο Μπέλφαστ, στον Καθεδρικό της St. Anne.
Στο Λονδίνο, θα γίνει πρόβα της διαδικασίας με το φέρετρο της Βασίλισσας που θα μεταφερθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Γουεστμινστερ, γνωστή ως «Επιχείρηση Λιοντάρι»