ΔΙΕΘΝΗ

Σήμερα ο Κάρολος ανακηρύσσεται βασιλιάς - Ιστορικές στιγμές για την Βρετανία και ολόκληρο τον πλανήτη

Σήμερα ο Κάρολος ανακηρύσσεται βασιλιάς - Ιστορικές στιγμές για την Βρετανία και ολόκληρο τον πλανήτη

Η Βρετανία διανύει μία ιστορική περίοδο, που κορυφώνεται σήμερα, Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, καθώς ο Κάρολος Γ’ θα ανακυρηχθεί επισήμως βασιλιάς, μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Το Συμβούλιο Διαδοχής στο Λονδίνο θα συνεδριάσει στις 10:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα (δηλαδή 13.00 ώρα Ελλάδας) από τον εξώστη αυτής της κατοικίας.

Η ιστορική αλλαγή θα φέρει σημαντικές αλλαγές στη Βρετανία. Ήδη, άλλαξε ο Εθνικός Ύμνος, με τους Βρετανούς να λένε, πλέον, «God Save the King».

Επίσης, τα διάσημα κόκκινα γραμματοκιβώτια ή ταχυδρομικές θυρίδες, όπως είναι γνωστά στη Βρετανία, δημιουργήθηκαν, ενώ η Ελισάβετ βρισκόταν στο θρόνο και κοσμούνται το μονόγραμμά της. Τώρα που ο Κάρολος βρίσκεται στο θρόνο, τα νέα γραμματοκιβώτια θα φέρουν τον κωδικό του. Παρόλα αυτά, το μονόγραμμα της Ελισάβετ δεν θα αντικατασταθεί και θα παραμείνει στη θέση του, σύμφωνα με το Ταχυδρομικό Μουσείο στο Λονδίνο.


Τι θα γίνει με τα νομίσματα
Η εικόνα της βασίλισσας εμφανίζεται σε όλα τα βρετανικά νομίσματα. Μάλιστα, ήταν η πρώτη μονάρχης που εμφανίστηκε σε χαρτονόμισμα. Εκείνη την εποχή, το σχέδιο είχε επικριθεί ως αυστηρό και μη ρεαλιστικό, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας. Έκτοτε άλλαξε και άλλα πορτρέτα έγιναν δεκτά πιο θερμά από το κοινό.

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν χαρτονομίσματα 82 δισεκατομμυρίων λιρών ή 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επομένως οι αλλαγές στον σχεδιασμό είναι πιθανό να γίνουν αργά. Θα χρειαστεί επίσης χρόνος για τη διανομή με την εικόνα του νέου μονάρχη, ενώ τα παλαιότερα χρήματα με το πορτρέτο της βασίλισσας θα συνεχίσουν να ισχύουν.

Όσον αφορά στα γραμματόσημα, η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν η πρώτη μονάρχης που εμφανίστηκε στα γραμματόσημα το 1967. Η σιλουέτα της Ελισάβετ είναι στραμμένη προς τα αριστερά σε κάθε γραμματόσημο και όχι προς τα δεξιά όπως συμβαίνει στα νομίσματα.

Μετά το θάνατό της, λοιπόν, τα γραμματόσημα που φέρουν την εικόνα της βασίλισσας θα παραμείνουν έγκυρα για χρήση, όμως νέα γραμματόσημα που φέρουν την εικόνα του βασιλιά Καρόλου Γ’ θα σχεδιαστούν σε συνεννόηση με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Κυβερνητικές υπηρεσίες και αγαθά
Καθώς η Βρετανία είναι μια συνταγματική μοναρχία, η βασίλισσα ή ο βασιλιάς είναι η φιγούρα που δίνει στην κυβέρνηση τη νομιμότητά της. Μία από τις άλλες κύριες αλλαγές που θα γίνουν άμεσα αντιληπτές θα είναι στα κυβερνητικά γραφεία, όπως το δικαστικό σύστημα, το ταμείο και η υπηρεσία είσπραξης φόρων, η οποία θα μετονομαστεί από «Η μεγαλειότητα της» σε «Η μεγαλειότητα του».

Ο μονάρχης δεν εμφανίζεται μόνο σε κρατικές υπηρεσίες, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Τα εμπορικά αγαθά και οι υπηρεσίες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βασιλικό σήμα αναγνώρισης. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες μάρκες, έχουν ένα μικρό σημάδι στο κουτί που δείχνει ότι χρησιμοποιούνται από τη βασίλισσα.

Με τον θάνατο της βασίλισσας, οι κάτοχοι τέτοιου σήματος μπορούν να συνεχίσουν να επιδεικνύουν το έμβλημα και τη σχετική διατύπωση για δύο χρόνια πριν από την επανεξέταση.

Πηγη: newsit.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

ΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών, είπε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία για την παρουσίαση της Ολυμπιακής Ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top