ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: Τα σενάρια του δεύτερου γύρου και τα διλήμματα για ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: Τα σενάρια του δεύτερου γύρου και τα διλήμματα για ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

«Ο δεύτερος γύρος είναι εντελώς άλλες εκλογές» συνηθίζουν να λένε όσοι έχουν εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά η κάλπη του 2023 κρύβει μια ιδιαιτερότητα: Ολοι οι εκλογικοί αναλυτές συμφωνούν ότι σε περίπτωση που περάσει στο δεύτερο γύρο ο Νίκος Χριστοδουλίδης τότε πολύ δύσκολα θα χάσει τις εκλογές.

Κι αυτό γιατί όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών φαίνεται να προσελκύει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του υποψήφιου που θα αποκλειστεί, γιατί θεωρείται ως το μη χείρον, έναντι του υποψήφιου που θα αναμετρηθεί μαζί του. Ας δούμε τα δύο σενάρια στην περίπτωση που ο ένας που θα περάσει στον δεύτερο γύρο θα είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν μέχρι σήμερα.

Σενάριο 1: Χριστοδουλίδης vs Αβέρωφ

Το σενάριο αυτό αποτελεί τον εφιάλτη του ΑΚΕΛ. Τυχόν αποκλεισμός του Ανδρέα Μαυρογιάννη θα φέρει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση την ηγεσία του κόμματος της Αριστεράς, η οποία θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι ο επόμενος πρόεδρος θα είναι ένας εκ των δύο που έχουν αποκλειστεί από το κόμμα. «Η Κύπρος δεν αντέχει τη συνέχιση της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, είτε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου είτε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη» τόνιζε η ανακοίνωση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ τον περασμένο Ιανουάριο. Ετσι, λοιπόν, εάν η ετυμηγορία της κάλπης είναι τέτοια που οδηγήσει σε αναμέτρηση Χριστοδουλίδη-Αβέρωφ, τότε το ΑΚΕΛ θα πρέπει να αποφασίσει τι θα πράξει. Οι επιλογές είναι τέσσερις: 1) Ψήφος κατά συνείδηση, 2) κανένας από τους δύο, 3) στήριξη Χριστοδουλίδη, 4) στήριξη Αβέρωφ. Η πολιτική λογική υπαγορεύει ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το ΑΚΕΛ να πάει σε ψήφο κατά συνείδηση. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, ίσως γιατί μέχρι τώρα δεν βρέθηκε σε τέτοιο δίλημμα. Εξαιρετικά απίθανο θα πρέπει να θεωρείται για το ΑΚΕΛ να στηρίξει την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ, για λόγους που δεν χρειάζονται εξήγηση. Το σενάριο της στήριξης Νίκου Χριστοδουλίδη δεν μπορεί να αποκλειστεί, γιατί το ΑΚΕΛ θα λάβει υπόψη τη βούληση των ψηφοφόρων του, τα οποία, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, μεταξύ Χριστοδουλίδη-Αβέρωφ τάσσονται σαφώς υπέρ του τέως υπουργού Εξωτερικών. Ενας άλλος λόγος που καθιστά πιθανή την προοπτική στήριξης Χριστοδουλίδη από το ΑΚΕΛ είναι ότι το κόμμα της Αριστεράς παρά την εκλογική συντριβή θα έχει την ευχέρεια να βρεθεί στο ίδιο χαράκωμα με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης απέναντι από τον ΔΗΣΥ με σοβαρές προοπτικές εκλογικής επιτυχίας. Επιπλέον, η ηγεσία του ΑΚΕΛ

Σενάριο 2: Χριστοδουλίδης vs Μαυρογιάννης

Στην Πινδάρου δεν θέλουν να σκέφτονται ότι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα τέτοιο σενάριο. Σε μια τέτοια περίπτωση η ηγεσία θα κληθεί να διαχειριστεί μια μείζονα εκλογική κρίση, της οποίας την έκβαση κανένας δεν μπορεί να προβλέψει. Ωστόσο, στο ερώτημα Χριστοδουλίδης ή Μαυρογιάννης η απάντηση είναι συντριπτική στον ΔΗΣΥ και χωρίς αμφιβολία το αποτέλεσμα ως προς την επιλογή θα πρέπει να θεωρείται προδιαγεγραμμένο. Οι εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος επιβεβαιώνουν ότι μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου οι διαφορές γεφυρώνονται ευκολότερα και οι πικρίες διαλύονται μπροστά στην προοπτική της εκλογικής νίκης. Ετσι, λοιπόν, οι εκλογικοί αναλυτές και οι δημοσκόποι συμφωνούν ότι εάν στον δεύτερο γύρο βρεθεί ο Χριστοδουλίδης με τον Μαυρογιάννη, η ηγεσία του ΔΗΣΥ δεν θα έχει την πολυτέλεια να σκεφθεί καν να επιλέξει τον υποψήφιο που στηρίζει το ΑΚΕΛ, όσο κι αν για ορισμένους στο κυβερνών κόμμα, η πικρία της ήττας από το πρώην στέλεχός τους θα λειτουργήσει εξαιρετικά αρνητικά.

Σενάριο 3: Αβέρωφ vs Μαυρογιάννης

Εάν οι πιο πάνω εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, είναι προφανές ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε περίπτωση που περάσει στον δεύτερο γύρο θα ευνοηθεί από την ανάγκη των δύο μεγάλων κομμάτων να τον επιλέξουν ως τη μη χείριστη λύση, προκειμένου να μην κερδίσει ο πολιτικός τους αντίπαλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1983 και μετά, ποτέ στο παρελθόν ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ δεν βρέθηκαν εκτός γύρου. Ο μόνος τρόπος τα δύο μεγάλα κόμματα να αποφύγουν αυτό το σενάριο, είναι να ανατρέψουν τα δεδομένα έτσι ώστε οι υποψήφιοι που υποστηρίζουν, να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο. Σε μια τέτοια περίπτωση τα δεδομένα διαφοροποιούνται κατά πολύ και καταλυτικές θα είναι οι επιλογές των κομμάτων που στηρίζουν την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ θα βρεθούν επίσης μπροστά σε δύσκολες επιλογές αλλά όχι στο βαθμό που αυτό θα συμβεί με ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top