Μετά από χρόνια προετοιμασίας για την περιβόητη επιχείρηση «Γέφυρα του Λονδίνου», η γέφυρα «έπεσε», την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2022.
Ο θάνατος της Βασίλισσας έκανε τον γύρω του κόσμου, μαζί και οι ανακοινώσεις για τον διάδοχό της, Βασιλιά Κάρολο Γ’, ο οποίος ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του, ενώ η τελετή στέψης του, θα ακολουθήσει μετά το πέρας του πένθους που έχει σκεπάσει την Αγγλία.
Παράλληλα, ακόμα και αν τα διαδικαστικά έχουν «πάρει» σιγά-σιγά το δρόμο τους, πολλά ερωτήματα γεννιούνται ως προς το τι θα ξημερώσει η επόμενη μέρα τόσο για τη Μεγάλη Βρετανία, όσο και για άλλες χώρες σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι, προ ολίγων ημερών, διορίστηκε επίσημα νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Λιζ Τρας, η οποία θα έχει να αντιμετωπίσει διψήφιο πληθωρισμό, το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για ύφεση, που θα εκδηλωθεί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, επισημαίνοντας πως, τα προβλήματα αυτά είναι από τα μεγαλύτερα που έχει αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε άλλος μεταπολεμικός ηγέτης της χώρας.
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Οικονομολόγος, κ. Γιάννης Τελώνης, εξήγησε ποιες είναι οι προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι Βρετανοί πολίτες, τι γίνεται με την αλλαγή του εθνικού νομίσματος και κατά πόσον θα επηρεαστεί η Κύπρος από τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ.
Τι θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα για τη Μεγάλη Βρετανία;
Σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, «η Μεγάλη Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές αλλαγές. Μια μεγάλη αλλαγή που θα έρθει για τη χώρα είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, η αλλαγή του εθνικού νομίσματος. Αυτό είναι γεγονός ότι, θα επηρεάσει την καθημερινότητα τόσο των Άγγλων, όσο και των τουριστών. Παρ’ όλα αυτά, να σημειώσουμε πως, η αλλαγή του εθνικού νομίσματος δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, ούτε μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι μια διαδικασία η οποία έχει απαιτήσεις, γι’ αυτό και θα γίνει σε βάθος χρόνου».
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, ακόμη και αν η διαδικασία είναι χρονοβόρα και θα επηρεάσει την Αγγλική οικονομία, το γεγονός ότι ο κόσμος χρησιμοποιεί, ως επί το πλείστων, ηλεκτρονικό χρήμα θα βοηθήσει πολύ την κατάσταση. Την τελευταία φορά που έπρεπε να γίνει αλλαγή στο εθνικό νόμισμα, ήταν όταν η Βασίλισσα Ελισάβετ ανέλαβε καθήκοντα το 1952, και όπως καταλαβαίνεται, ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος, αφού είχε προηγηθεί ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ενώ υπήρχε και ένας τεράστιος όγκος χαρτονομισμάτων, ο οποίος έπρεπε να αποσυρθεί από την αγορά».
Αξίζει να σημειωθεί, ανέφερε, «ότι στο παρελθόν είχε τεθεί επί τάπητος, η απόσυρση της φωτογραφίας της Βασίλισσας από τα εθνικά νομίσματα όμως, υπήρξε αντίδραση από το παλάτι και γι’ αυτό, το θέμα δεν προχώρησε περαιτέρω. Στη περίπτωση που γινόταν δεχτό τότε που έπεσε η ιδέα στο τραπέζι, σήμερα η χώρα θα «γλύτωνε», αν θέλετε, από πολλές καταστάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τελώνης.
Εξίσου σημαντικό είναι το ότι, «η περίοδος πένθους, όπως και η στέψη του διαδόχου της Βασίλισσας Ελισάβετ, μπορούν να αποτελέσουν περαιτέρω πρόκληση, για τη Βρετανική Κυβέρνηση, γιατί θα πρέπει να στρέψει εκεί την προσοχή της. Μην ξεχνάμε πως, ο κορωνοϊός, η ενεργειακή κρίση, ακόμα και το Brexit, έχουν «χτυπήσει» την οικονομία της χώρας, πόσο μάλλον αυτή τη στιγμή που έχει αλλάξει Πρωθυπουργός και Κυβέρνηση, ενώ συνάμα προσπαθεί να «ορθοποδήσει». Η ροή των πραγμάτων, θα επιστρέψει πίσω στην κανονικότητα τουλάχιστον μετά από 15 με 20 ημέρες, όπου θα έχουν τελειώσει οι διάφορες διαδικασίες του Βασιλικού πρωτοκόλλου», τόνισε.
Ερωτηθείς για το αν τα νομίσματα με το πρόσωπο της Βασίλισσας Ελισάβετ, θα αποκτήσουν αξία για να πουληθούν σε δημοπρασία, ή για να χρησιμοποιηθούν ως μουσειακά εκθέματα, ο κ. Τελώνης απάντησε πως, «για να πάρουν αξία και να πουληθούν σε δημοπρασία σε ένα πολύ μεγάλο ποσό, θα πρέπει να είναι χαρτονομίσματα τα οποία δεν κυκλοφόρησαν στην αγορά ή να είναι τα πρώτα που είχαν τυπωθεί με το πρόσωπό της. Ως προς τα μουσειακά εκθέματα, ίσως σε κάποια φάση να τα εκθέσουν ως αναμνηστικά κειμήλια».
Θα επηρεαστεί η Κύπρος;
Ερωτηθείς για το αν η Κύπρος ενδέχεται να επηρεαστεί από την κατάσταση, σε οικονομικό επίπεδο, ο κ. Τελώνης τόνισε πως, «είναι μια πολύ δύσκολη και περίεργη περίοδος για τη Μεγάλη Βρετανία, όμως η Κύπρος δεν θα επηρεαστεί οικονομικά από το γεγονός, επειδή είναι περισσότερο θέμα του Αγγλικού πολιτειακού συστήματος, παρά της οικονομίας».
Από την άλλη, συνέχισε, «από πολιτικής πλευράς, ο Κάρολος ήταν ανέκαθεν φιλέλληνας. Είναι γνωστό ότι, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ την έχει επισκεφθεί πάρα πολλές φορές. Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, ο Κάρολος έχει Ελληνικές ρίζες από την πλευρά του πατέρα του, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό σημείο τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο», κατέληξε ο κ. Τελώνης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις