ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στη δικαιοσύνη εννέα «ψευτογιατροί» χωρίς πτυχίο - Υπό διερεύνηση άλλοι 50

Στη δικαιοσύνη εννέα «ψευτογιατροί» χωρίς πτυχίο - Υπό διερεύνηση άλλοι 50

Η άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος από άτομα που ενδεχομένως δεν έχουν πτυχίο αναγνωρισμένο από το ΚΥΣΑΤΣ, ή από άτομα τα οποία δήλωναν ως ειδικότητα άλλη από αυτή που αναγραφόταν στο πτυχίο τους, συζητήθηκε σήμερα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, η οποία ενημερώθηκε ότι διεξάγονται έρευνες για περίπου 50 περιπτώσεις γιατρών, ώστε να διαπιστωθεί αν τα προσόντα τους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ άλλες εννέα οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Κατά τη συνεδρίαση, διαπιστώθηκαν διάφορες ελλείψεις στη νομοθεσία, ενώ η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι περίπου 15 υποθέσεις βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης και διερευνώνται από την Αστυνομία, ενώ εννέα είναι ήδη στο δικαστήριο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος. Σημείωσε ότι σύντομα ξεκινά στη Λεμεσό η ακροαματική διαδικασία, για δύο γιατρούς από τρίτες χώρες.

Το φαινόμενο μη τήρησης της κείμενης νομοθεσίας για την εγγραφή ιατρών στο Ιατρικό Μητρώο, όσον αφορά την προϋπόθεση αναγνώρισης της ισοτιμίας και αντιστοιχίας του πτυχίου τους από το ΚΥΣΑΤΣ, τέθηκε για αυτεπάγγελτη εξέταση στην Επιτροπή από τους βουλευτές της ΔΗΠΑ, Μαρίνο Μουσιούττα και Μιχάλη Γιακουμή. Αντίστοιχα, την ανάγκη εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου για την αναγνώριση, εγγραφή, εκπαίδευση και επαναξιολόγηση των ιατρών έθεσαν για αυτεπάγγελτη εξέταση οι βουλευτές Μαρίνος Μουσιούττας, Μιχάλης Γιακουμής, Ευθύμιος Δίπλαρος, Σάβια Ορφανίδου, Χαράλαμπος Πάζαρος, Πανίκος Λεωνίδου και Χρύσανθος Σαββίδης. Το θέμα θα συζητηθεί ξανά στο τέλος του χρόνου, οπότε έχει τεθεί και ο ορίζοντας για την ολοκλήρωση των ερευνών για τις 50 περίπου περιπτώσεις ιατρών. Η Επιτροπή Υγείας εξέφρασε ετοιμότητα να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να εξαλειφθούν τα κενά που έχουν οδηγήσει στο παρόν πρόβλημα, ενώ αναμένει τις εισηγήσεις από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και το Συμβούλιο Εγγραφής, προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Ευθύμιος Δίπλαρος σημείωσε ότι υπάρχουν περίπου 50 γιατροί για τους οποίους γίνεται έρευνα από το Συμβούλιο Εγγραφής, για να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούν τα προσόντα και έχουν ή όχι τα πτυχία.

«Ο μηχανισμός που ξεκινάει από το Συμβούλιο Εγγραφής Ιατρών, από τον ΚΥΣΑΤΣ και από τον ΠΙΣ λειτουργεί σωστά, όμως στο παρελθόν δεν υπήρχε αυτός ο έλεγχος, εξ ου και έχουμε διερεύνηση αυτών των 50 περίπου περιπτώσεων», και σημείωσε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε γιατρούς με ειδικότητες από τρίτες χώρες, δηλαδή εκτός της ΕΕ.

Εξήγησε ότι η έρευνα που διεξάγεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, αφορά περιπτώσεις από το διάστημα 2004-2010, καθώς και κάποιες από το διάστημα 2010-2017, όταν δεν γινόταν κανένας έλεγχος.

«Η αλλαγή στην πληροφόρηση και τον έλεγχο ξεκίνησε μόλις τον Ιούνιο του 2021, ενώ έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα», είπε ο κ. Δίπλαρος, χαιρετίζοντας, όμως, το γεγονός ότι έστω και αργά γίνεται αυτός ο έλεγχος, ενώ στα θετικά κατέγραψε το ότι ήδη εξετάζονται 15 περιπτώσεις και εννέα έχουν στοιχειοθετηθεί και βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Κατέληξε ότι πρέπει να γίνουν πολύ σύντομα αλλαγές στην κείμενη νομοθεσία, αφού έχουν εντοπιστεί οι ελλείψεις και οι παραλείψεις και διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται στη διάθεσή των αρμόδιων φορέων, ώστε να προωθηθούν οι δέουσες τροπολογίες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, ως εκ των εισηγητών και των δύο θεμάτων που απασχόλησαν τη σημερινή συζήτηση, ανέφερε ότι το ζήτημα τέθηκε από την οργάνωση Ιατρική Ασπίδα εδώ και αρκετά χρόνια, όμως οι έρευνες για τον εντοπισμό των παράτυπων περιπτώσεων δεν ξεκίνησαν παρά πόνο πριν λίγους μήνες. Όπως είπε, από την έρευνα προέκυψε ότι, σύμφωνα με το ΚΥΣΑΤΣ, ενώ ζητήθηκε από αριθμό γιατρών να παρακαθήσουν σε εξετάσεις, ώστε να πάρουν έγκριση για εξάσκηση επαγγέλματος, δεν το έχουν πράξει.

«Βρήκαμε ότι υπήρχε κενό στη νομοθεσία, και ότι μεταξύ της διαδικασίας ελέγχου από το ΚΥΣΑΤΣ και την εγγραφή και εξάσκηση του επαγγέλματος, υπήρχαν τρύπες που άφηναν κακοθελητές να κυκλοφορούν στην κοινωνία ως γιατροί, χωρίς να είναι αυτό που δηλώνουν», είπε ο κ. Μουσιούττας.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι οι έρευνες από Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου, με τη συμμετοχή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, σκοπό έχουν να καταδείξουν το μέγεθος του προβλήματος και να οδηγηθούν στην Αστυνομία, όσες περιπτώσεις χρειάζεται. «Είναι υπέρτατο αγαθό η υγεία και δεν μπορεί κάποιος να ξεγελά τον κόσμο με ψεύτικες ανακοινώσεις σε ταμπέλες για την ειδικότητά του, ή να μην έχει τα προσόντα για την εξάσκηση του επαγγέλματος», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις προθέσεις της Επιτροπής, ανέφερε ότι η νομοθεσία ως έχει, δεν δίνει τη δυνατότητα στους αρμόδιους να ελέγξουν όσα ισχυρίζεται ο κάθε γιατρός. «Σκοπός είναι να δώσουμε τη δικαιοδοσία, καθώς και την υποχρέωση, να ελέγχει ο ΠΙΣ κατά πόσο είναι εγγεγραμμένος ο δείνα γιατρός, ώστε να λάβει έγκριση για να ασκεί το επάγγελμα», καταλήγοντας ότι «είμαστε σε καλό δρόμο, ώστε να εξαλειφθούν τα κενά».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ασκούν το επάγγελμα «γιατροί τσαρλατάνοι, υπό την έννοια ότι δεν έχουν το κατάλληλο πτυχίο ή δεν έχουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα που διαφημίζουν».

Ανέφερε ότι ήταν νεκρή περίοδος το 2004-2017, κατά την οποία για σημαντικό αριθμό γιατρών δεν έχει επιβεβαιωθεί αν το πτυχίο τους είναι ισότιμο ή αντίστοιχο, με αυτά που απαιτεί το ΚΥΣΑΤΣ, ενώ έχουν καταφέρει να εγγραφούν ως γιατροί.

«Θέλουμε να δούμε αυτοί έχουν εγγραφεί ως γιατροί», είπε ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας ότι εδώ και ένα μήνα έχει ξεκινήσει η σχετική έρευνα. «Ζητήσαμε όπως η έρευνα ολοκληρωθεί πριν τον Δεκέμβριο, για να έχουμε τα πραγματικά δεδομένα μπροστά μας, για να έχουμε το ακριβές μέγεθος του προβλήματος», σημείωσε. Κατέληξε ότι από το 2017 και έπειτα, το ΚΥΣΑΤΣ και το Συμβούλιο Εγγραφής κάνουν εξαιρετική δουλειά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top