Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός του σχολικού συνοδού για τις ανάγκες παιδιών που εμπίπτουν στις κατηγορίες ειδικής αγωγής.
Με αφορμή περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας όπου επτάχρονο παιδί με αναπηρία έμεινε χωρίς συνοδό λόγω οικονομικής στενότητας, αλλά και τον ξυλοδαρμό μαθητή σε γυμνάσιο της Λεμεσού, το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Συνοδών Κύπρου, Μιχάλης Χαραλάμπους, μίλησε στο ThemaOnline για τον ρόλο των συνοδών, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τα αιτήματα τους.
Ο ρόλος των σχολικών συνοδών
Ο ρόλος των συνοδών είναι βασικός για την ασφάλεια και φροντίδα των παιδιών που έχουν υπό την επίβλεψη τους. Όπως αναφέρει ο κ. Χαραλάμπους, είναι ένα λειτούργημα στο οποίο, ο συνοδός καλείται να έχει πολλαπλούς ρόλους, μεταξύ άλλων φροντιστής, ψυχολόγος και νοσοκόμος.
«Υπάρχουν πολλά σύνδρομα, άτομα με αναπηρίες, τις οποίες καλείται ο συνοδός να φροντίζει ώστε το παιδί να μπορεί να ενταχθεί ομαλά στο σχολικό περιβάλλον». Όπως αναφέρει κάποια παιδιά είναι με κινητικά προβλήματα και άλλα με σοβαρά θέματα υγείας.
Ο συνοδός έχει την ευθύνη να βρίσκεται με το παιδί από την ώρα που φτάνει στο σχολείο μέχρι και την αναχώρηση του. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Χαραλάμπους «Δεν είναι απαραίτητο ο συνοδός να βρίσκεται μαζί με το παιδί μέσα στην τάξη, παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ατομικού συνοδού», όπως εξήγησε.
«Στο δημοτικό ο συνοδός είναι όλη την ώρα μαζί με το παιδί, ακόμα και μέσα στην τάξη. Στο γυμνάσιο και στο λύκειο δεν είναι απαραίτητο, λόγω του ότι τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία και χρειάζονται να κοινωνικοποιηθούν. Άλλωστε για το μαθησιακό και εκπαιδευτικό κομμάτι οι συνοδοί δεν έχουν κανένα ρόλο, μόνο οι εκπαιδευτικοί», τόνισε.
Προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας συνοδός
Η κυριότερη πρόκληση των συνοδών είναι να βοηθήσουν το παιδί να ενταχθεί όσο πιο ομαλά γίνεται στην τάξη και στο σχολικό περιβάλλον και να είναι χαρούμενο. «Να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, με όποιες προσαρμογές χρειάζεται να γίνουν, οι οποίες βέβαια δεν εξαρτώνται από τους συνοδούς», τονίζει ο κ. Χαραλάμπους.
«Τα προβλήματα είναι αρκετά αν και τα τελευταία παρατηρούμε θετικά βήματα. Γίνονται συνεχείς μετακινήσεις συνοδών, ακόμα και απολύσεις. Μάλιστα, τόσο οι γονείς όσο και οι ίδιοι οι συνοδοί ενημερώνονται την τελευταία στιγμή για την παύση εργασίας τους. Αποτέλεσμα, παιδιά με ανάγκες να μένουν χωρίς συνοδό και να περιορίζονται στο σπίτι, καθώς δεν μπορούν να πάνε σχολείο ασυνόδευτα», σημείωσε.
Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα, είναι ότι οι συνοδοί κάποιες φορές καλούνται να έχουν υπό την ευθύνη τους μεγάλο αριθμό παιδιών ταυτόχρονα. «Το να δίνεται σε ένα συνοδό μεγάλος αριθμός παιδιών για φροντίδα, ναι μεν καλείται να τα βγάλει πέρα, ωστόσο αυτό είναι αδύνατον», σχολιάζει ο κ. Χαραλάμπους.
Δεν έχει σημασία απλά να υπάρχει συνοδός στα παιδιά με ανάγκες αλλά να υπάρχει ο κατάλληλος συνοδός, τονίζει ο κ. Χαραλάμπους. «Προτείνουμε να υπάρχει μια λίστα στο Υπουργείο με τα προσόντα του κάθε συνοδού και τις εμπειρίες του, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί ο κατάλληλος συνοδός στο κατάλληλο παιδί. Δεν γίνεται ένας συνοδός να έχει εκπαιδευτεί στον "αυτισμό" και να τοποθετείτε με ένα παιδί με "διαβήτη" ή το αντίθετο», τόνισε.
Πρόβλημα στις αξιολογήσεις και επιμορφώσεις συνοδών
Μεγάλη πρόκληση για τους συνοδούς, είναι η αξιολόγηση. Δηλαδή να αξιολογηθούν σωστά τα προσόντα τους και να τοποθετηθούν αναλόγως με το κατάλληλο παιδί. Όπως και κάθε συνοδός πρέπει να λαμβάνει επιμόρφωση σε διάφορους τομείς των παιδιών που αναλαμβάνει να φροντίζει.
Επιπρόσθετα, οι συνοδοί θα πρέπει να λαμβάνουν σωστή ενημέρωση για το κάθε παιδί που έχουν την επίβλεψη του. «Έτυχε ένα παιδί να έχει ένα πρόβλημα υγείας και να μας ενημερώσουν για αυτό στο τέλος της σεζόν. Κάποια σχολεία μας ενημερώνουν επαρκώς, κάποια πάλι όχι.
Παράλληλα, η επαφή μας με τους γονείς είναι περιορισμένη, συνέχισε, καθώς η πρόσληψη γίνεται από σχολική εφορεία και όχι από το γονιό.
Συνοδοί και αριθμός παιδιών
Μετά τα τελευταία γεγονότα, όπου παιδιά συμμετείχαν σε περιστατικά βίας, ο ρόλος των συνοδών βρέθηκε στο στόχαστρο για ακόμα μια φορά.
Αρκετοί ήταν αυτοί που έριξαν ευθύνες στους συνοδούς. Ωστόσο ο κ. Χαραλάμπους ξεκαθαρίζει όπως ότι «δεν είναι εφικτό ένας συνοδός να αναλάβει πάνω από 3 παιδιά. Θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές, όπως για παράδειγμα αυτά να είναι στην ίδια τάξη και ταυτόχρονα να πρόκειται για εύκολες περιπτώσεις παιδιών. Αν είναι δύσκολες περιπτώσεις παιδιών που έχουν περισσότερες ανάγκες, είναι ανέφικτο. Μέχρι τα δυο θεωρώ προσωπικά ότι θα έπρεπε να φτάνει ο αριθμός παιδιών για κάθε συνοδό».
Όπως σχολίασε, δεν μπορεί ένας συνοδός να περιορίσει ένα παιδί από το να κοινωνικοποιηθεί, ούτε μπορεί εάν προκύψει θέμα με το πρώτο παιδί να είναι ταυτόχρονα σε δύο μέρη να επιβλέπει την ίδια ώρα και το δεύτερο. «Εάν, για παράδειγμα, ένα παιδί χρειάζεται βοήθεια να πάει στην τουαλέτα λόγω κινητικών προβλημάτων, δεν μπορεί ο συνοδός την ίδια ώρα να απαγορεύσει στο δεύτερο παιδί που έχει υπό την φροντίδα του, να παίζει στην αυλή με τα άλλα παιδιά», ανέφερε.
Κριτήρια για την πρόσληψη συνοδών
Μέχρι σήμερα, μπορούσε να γίνει πρόσληψη με κριτήριο το απολυτήριο λυκείου, κάτι που βρίσκει αντίθετο το Σύνδεσμο Συνοδών Κύπρου. «Εμείς διαφωνούμε. Θα πρέπει να υπάρχει επιμόρφωση στους συνοδούς. Βέβαια δεν μπορείς να αποκλείσεις και περιπτώσεις ατόμων που δεν έχουν "πτυχίο" αλλά έχουν εμπειρία πέρα από 10 χρόνια», είπε.
Τα κυριότερα αιτήματα του Συνδέσμου Σχολικών Συνοδών Κύπρου
Κύριο αίτημα του Συνδέσμου είναι η θεσμοθέτηση του επαγγέλματος. «Θα πρέπει να υπάρχουν καταγεγραμμένα ξεκάθαρα τα καθήκοντα των συνοδών. Να υπάρχει επίσης σωστή αξιολόγηση παιδιών και συνοδών. Να γίνεται συνεχώς επιμόρφωση των συνοδών π.χ. πρώτες βοήθειες, σε θέματα αυτισμού, χειρισμού παιδιών με διαφορετικές συμπεριφορές», εξηγεί ο κ. Χαραλάμπους.
Σημαντικό αίτημα είναι και οι εργασιακές συνθήκες όσον αφορά το μισθό των συνοδών. Καθώς όπως αναφέρει ο κ. Χαραλάμπους κάποιοι σχολικοί συνοδοί εργάζονται για 650 - 720 ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις