ΔΙΕΘΝΗ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το εκθαμβωτικό στέμμα πάνω στο φέρετρό της - Η ιστορία του

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το εκθαμβωτικό στέμμα πάνω στο φέρετρό της - Η ιστορία του

Ένα εντυπωσιακό μωβ στέμμα βρίσκεται πάνω στο φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά στέμματα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας με ανεκτίμητη αξία, το οποίο κοσμούν 3.000 πολύτιμοι λίθοι, ανάμεσα στους οποίους 2.868 διαμάντια, 273 μαργαριτάρια, 17 ζαφείρια, 11 σμαράγδια και 5 ρουμπίνια.
Ιστορικά, ήδη από τον Μεσαίωνα, τα στέμματα υπήρξαν ένδειξη πλούτου και κύρους.

Το αυτοκρατορικό στέμμα, κατασκευάστηκε το 1937 για τη στέψη του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ και πατέρα της Ελισάβετ και σχεδιάστηκε για να είναι ελαφρύτερο και να εφαρμόζει καλύτερα από το στέμμα που αντικατέστησε – το οποίο χρονολογούνταν πίσω στην εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας.

Το νέο αυτοκρατορικό στέμμα ζυγίζει 1,06 κιλά.

«Μπορεί να σπάσει ο λαιμός σου από το βάρος»

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ το φορούσε κάθε χρόνο για τα εγκαίνια της Βουλής, καθώς καθόταν σε έναν χρυσό θρόνο και διάβαζε τα βασικά νομοθετικά σχέδια της κυβέρνησης για το επόμενο έτος.

Το 2018 η βασίλισσα Ελισάβετ είχε αστειευτεί σχετικά με το βάρος του στέμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να κοιτάξει προς τα κάτω και να διαβάσει τον λόγο της, αλλά θα πρέπει να σηκώνει τον λόγο, προκειμένου να μην σπάσει τον λαιμό της. Για να καταλήξει: «Υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα στα στέμματα, αλλά κατά τα άλλα είναι αρκετά σημαντικά πράγματα».

Σύμφωνα με το BBC, το 2019, όταν η μονάρχης είχε κλείσει τα 90, χρησιμοποιήθηκε ένα ελαφρύτερο στέμμα και το 2021, την τελευταία φορά που συμμετείχε στην τελετή, δεν φορούσε καθόλου στέμμα.

Ανάμεσα στους πολύτιμους λίθους που το κοσμούν, βρίσκεται και ένα διαμάντι Cullinan II 317 καρατίων, που έχει κοπεί από το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ. Αλλά και ο παλαιότερος λίθος που βρίσκεται στη βασιλική συλλογή: ένα ζαφείρι που λέγεται πως έχει κοσμήσει δαχτυλίδι του Βασιλιά Εδουάρδου του Εξομολογητή, πίσω στον 11ο αιώνα. Πρόκειται για το ζαφείρι που τώρα βρίσκεται στο κέντρο του σταυρού του αυτοκρατορικού στέμματος.

Ένας πολύτιμος λίθος του στέμματος, πάντως, που ξεχώριζε η Βασίλισσα Ελισάβετ είναι ένα μεγάλο κόκκινο ρουμπίνι γνωστό ως Black Prince’s Ruby. Η ιστορία αυτού του ρουμπινιού φτάνει πίσω στο 1415 και τον Βασιλιά Χένρι Ε’ που λέγεται ότι το φόρεσε στη Μάχη του Αζινκούρ, κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου.

Όσο για την αξία του αυτοκρατορικού στέμματος, είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια, αλλά, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ειδικός στα ζητήματα του παλατιού, Alastair Bruce, «μπορείτε να προσθέσετε τόσα μηδενικά όσοι είναι και οι πολύτιμοι λίθοι πάνω σε αυτό».

Πηγή: in.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Παγκόσμια ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις των αεροπορικών ναύλων από τον Μάιο - Ποιος ο λόγος

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top