ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές - Η οικονομία, το Κυπριακό και η Τουρκική δραστηριότητα στην Αν. Μεσόγειο στο επίκεντρο

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές - Η οικονομία, το Κυπριακό και η Τουρκική δραστηριότητα στην Αν. Μεσόγειο στο επίκεντρο

Η δημιουργία νέων βάσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας, οι βασικές θέσεις της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων επί του Κυπριακού και οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κύρια ζητήματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι δηλώσεις και ανακοινώσεις υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου.

Υπόμνημα στο οποίο συνοψίζονται οι βασικές θέσεις της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων επί του εθνικού θέματος, καθώς και βασικά προβλήματα που ταλανίζουν τον προσφυγικό κόσμο, επέδωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Πέτρος Καρεκλάς, στον υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε για τον χειρισμό του εθνικού ζητήματος ότι πρέπει να υπάρξει προσήλωση σε θέσεις αρχών και σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία θα πρέπει ασφαλώς να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να διασφαλίζει το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων.

Επιπλέον, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε συνάντηση και με την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), κατά την οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη για μία οικονομία που θα δημιουργεί στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη, για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, την άνθιση της κοινωνικής πρόνοιας, τη διαφύλαξη και προαγωγή του δημόσιου χώρου και τον σεβασμό του ιδιωτικού, με σκοπό τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της Κύπρου.

Η Άγκυρα στέλνει ξανά το Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας τις βλέψεις της για ηγεμονικό ρόλο σε όλη την περιοχή, ανέφερε σε ανακοίνωση το εκλογικό επιτελείο του υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Χρίστου Χρίστου.

«Ευελπιστούμε αυτή την φορά η Κυβέρνηση να δράσει προληπτικά για να προασπίσει τα συμφέροντα της πατρίδας μας», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να παραμείνει εγκλωβισμένη στο δόγμα του ότι «οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό».

Η κυπριακή Κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά και να προβεί στα αναγκαία διαβήματα προς την Ρωσική πλευρά και για άμεση διερεύνηση πληροφοριών περί συμφωνίας για έναρξη απευθείας πτήσεων από την Ρωσία προς το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μάριος Ηλιάδης.

Πρόσθεσε πως όλοι αντιλαμβάνονται ότι αν δεν αποτραπεί μία τέτοια εξέλιξη, αυτή θα αποτελέσει προπομπό και άλλων πολύ χειρότερων εξελίξεων σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ρωσίας και κατεχομένων, αλλά θα έχει και σοβαρότατες επιπτώσεις και στην κυπριακή οικονομία αλλά και στην Ρωσική προσέγγιση στο Κυπριακό.

Την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου επισκέφθηκε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος αναγνωρίζοντας την καθοριστική συμβολή του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου ως Νοσοκομείου Αναφοράς, κατά την περίοδο της πανδημίας, δήλωσε ότι το ΓεΣΥ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως τέτοια επιβάλλεται να το θωρακίσουμε, να στηρίξουμε την αρχιτεκτονική του και να το διατηρήσουμε υψηλά στις προτεραιότητες της πολιτείας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης και τα μέλη του επιτελείου του πραγματοποίησαν επίσης συναντήσεις με μέλη των οργανώσεων παραγωγών της Επαρχίας Αμμοχώστου ΣΕΔΙΓΕΠ και Οργάνωση Παραγωγών Φθαρτών «ΑΝΟΙΞΗ», στις οποίες αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός ολιστικού στρατηγικού σχεδιασμού στη βάση μακροπρόθεσμης στρατηγικής στήριξης των επαγγελματιών παραγωγών και την παροχή στήριξης από την πολιτεία στους επαγγελματίες του τομέα μέσω επιδοτήσεων, κινήτρων και προγραμμάτων να καταφέρει να ανατρέψει τα αρνητικά σημερινά δεδομένα.

Τα όσα αναδεικνύει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2022 με τίτλο «Όταν ο εξ απορρήτων του Νίκου Χριστοδουλίδη τον αδειάζει» εγείρουν ερωτήματα καθώς και ζητήματα ηθικής για τον κ. Χριστοδουλίδη τα οποία χρήζουν την άμεση τοποθέτησή του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ανεξάρτητος υποψήφιος Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Προκύπτουν επιπρόσθετα ερωτήματα για την κρίση του κ. Χριστοδουλίδη ως προς την επιλογή των στενών συνεργατών του και τις σχέσεις που διαμορφώνει με αυτούς, σημείωσε εν συνεχεία, συμπληρώνοντας πως η χρήση ψεύτικων λογαριασμών στα ΜΚΔ για επίθεση στους επικριτές ενός πολιτικού συνιστά την ένδειξη πολιτικής παρακμής και εγείρει ερωτήματα ως προς το σύστημα ηθικών και πολιτικών αξιών του κ. Χριστοδουλίδη.

Ενώ διεθνώς τα περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα οδηγούν σε συγκράτηση και περισυλλογή στην Κύπρο κάθε άλλο, οι αρχές της δικής μας πολιτείας λειτουργούν ωσάν να τρέχουν να προλάβουν να αναπτύξουν στο μέγιστο βαθμό και το τελευταίο εκατοστόμετρο χερσαίου εδάφους, ανέφερε με τη σειρά του, σε ανακοίνωση, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Κολοκασίδης.

Επικαλούμενος τα παραδείγματα του Ακάμα και της οδού Κινύρα στη Λευκωσία, "όπου αφενός η κήρυξη της προστατευτέας περιοχής, όπως και της περιοχής Natura 2000 καθυστερεί επικίνδυνα, αφετέρου τριμελής Υπουργική Επιτροπή πιέζει το Δημοτικό Συμβούλιο για αλλοίωση απορριπτικής απόφασης για δεκαόροφη όσο και την οκταόροφη ανάπτυξη", ο κ. Κολοκασίδης δήλωσε πως το περιβάλλον πολιορκείται και η διάλυση των θεσμών της πολιτείας ευκολύνει την αυθαιρεσία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μάτι: Τρέχουν οι διαδικασίες για την δίκη σε β΄ βαθμό - Το μήνυμα Μητσοτάκη και η παραγγελία του Αρείου Πάγου

Μεγάλη Τετάρτη υπό την «σκιά» της Εργατικής Πρωτομαγιάς: Οι αγώνες για το 8ωρο και το πώς ξεκίνησε στην Κύπρο

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Νέα άφιξη μεταναστών: Πού εντοπίστηκαν - Σε κινητοποίηση οι Αρχές  



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top