ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ στη Λεμεσό και η κόντρα στο… προεδρικό κάστρο

Μάχη ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ στη Λεμεσό και η κόντρα στο… προεδρικό κάστρο

Στους ψηφοφόρους της Λεμεσού, της δεύτερης σε μέγεθος εκλογικής περιφέρειας της Κύπρου ρίχνουν δίχτυα τα επιτελεία των τριών βασικών διεκδικητών της Προεδρίας σε μια προσπάθεια να αντλήσουν υποστήριξη από μια σημαντικότατη δεξαμενή ψήφων, η οποία πολλές φορές αποδείχθηκε καθοριστική στην έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης του Φεβρουαρίου. Ειδικότερα τα δύο μεγάλα κόμματα αποδίδουν στρατηγική σημασία στην κατάκτηση της πρωτιάς στη Λεμεσό, η οποία ιστορικά έχει να επιδείξει μια σειρά από ανταγωνιστικές αναμετρήσεις ανάμεσα στο δίπολο ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, με το κόμμα της δεξιάς να κρατά τα σκήπτρα.

Αβέρωφ Νεοφύτου και Στέφανος Στεφάνου βρέθηκαν στη Λεμεσό το βράδυ της Τρίτης. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου παρέστη στην πολυάριθμη ανοικτή συγκέντρωση φίλων και υποστηρικτών ενώ ο Στέφανος Στεφάνου μίλησε στην επιτυχημένη από πλευράς συμμετοχής εκδήλωση βράβευσης βετεράνων του κόμματος. Και οι δύο έδωσαν σύνθημα νίκης σε δύο χωριστές εκδηλώσεις, οι οποίες περισσότερο είχαν έντονο το συναισθηματικό στοιχείο με στόχο την ανάδειξη του κομματικού πατριωτισμού. Χθες Τετάρτη ήταν η σειρά του Νίκου Χριστοδουλίδη να μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση στα Πολεμίδια. Με βάση τις δημοσκοπήσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης εμφανίζεται ισχυρός στη Λεμεσό, και θέλει να διατηρήσει τις καλές επιδόσεις, επενδύοντας επίσης στους ψηφοφόρους που απείχαν από προηγούμενες εκλογές.

*Από την συγκέντρωση φίλων του Αβέρωφ Νεοφύτου

*Από την συγκέντρωση φίλων του Νίκου Χριστοδουλίδη

Τα μαθηματικά

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2021, η πόλη και επαρχία Λεμεσού είχε συνολικά πέραν των 115 χιλιάδων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Ψήφισαν 74.518 και η αποχή έφθασε στο 35.20%, δηλαδή 40.483 ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στην κάλπη. Ο ΔΗΣΥ εξασφάλισε 20.733 ψήφους (28.54%) καταγράφοντας απώλειες 1.9% σε σχέση με τις βουλευτικές του 2016. Το ΑΚΕΛ πήρε 16.019 ψήφους (22.05%) με τις απώλειές του συγκριτικά με το 2016 να φθάνουν το 2.9%. Το ΔΗΚΟ έλαβε 9.628 ψήφους (13.26%), με απώλειες 2.8%. Το ΕΛΑΜ πήρε 6.53%, η ΔΗΠΑ 6.43%, η ΕΔΕΚ 4.78%, η Αλληλεγγύση 3.43% και το Κίνημα Οικολόγων 3.33%.

H Λεμεσός του… Αναστασιάδη

Όντας ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με διαμονή στη Λεμεσό και λόγω της πολυετούς βουλευτικής του θητείας και γενικότερα της πολιτικής του διαδρομής, ο Νίκος Αναστασιάδης διατηρεί μια ισχυρή εκλογική επιρροή στη Λεμεσό, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις σύγχρονες εκλογικές αναμετρήσεις. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2018 και παρότι στηριζόταν μόνο από τον ΔΗΣΥ, ο Νίκος Αναστασιάδης πήρε 39.951 ψήφους (38.19%). Ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς πήρε 29.711 ψήφους (28.40%) και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, 27.021 (25.83%). Τον πρώτο γύρο 45.053 γύρισαν την πλάτη στην κάλπη, δηλαδή ποσοστό 29.62% από τους 152 χιλιάδες εγγεγραμμένους στον εκλογικό κατάλογο. Στο δεύτερο γύρο στις προεδρικές του 2018 η επικράτηση του Νίκου Αναστασιάδη υπήρξε σαρωτική. Ψηφίστηκε από 61.086 εκλογείς (57.79%), καταγράφοντας άνοδο 19.6% σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Ο Σταύρος Μαλάς πήρε 44.623 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 42.21%, σημειώνοντας αύξηση κατά 13.8% σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Η αποχή στον δεύτερο γύρο μειώθηκε στις 40.408 ψηφοφόρους (ποσοστό 26.56%).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top