ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαλλούμι: Πρώτη συνάντηση της δικοινοτικής ομάδας την Παρασκευή - Στο τραπέζι τα διάφορα προβλήματα

Χαλλούμι: Πρώτη συνάντηση της δικοινοτικής ομάδας την Παρασκευή - Στο τραπέζι τα διάφορα προβλήματα

Συνέρχεται για πρώτη φορά την Παρασκευή στο Σπίτι της Συνεργασίας στην Λευκωσία η Δικοινοτική Ομάδα Εργασίας για το Χαλλούμι, η οποία θα θέσει στο τραπέζι τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με την κατοχύρωσή του ως προϊόντος «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ), σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Ο Μουσταφά Έργκιουβεν, βοηθός γενικός γραμματέας του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου και μέλος της ομάδας είπε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ότι η κατοχύρωση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με ιστορικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες και ότι αυτή είναι μια περιγραφή και όχι δείκτης ποιότητας.

«Το χαλλούμι που παράγεται στο βόρειο τμήμα του νησιού είναι ποιοτικό», είπε και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δύο εταιρείες από την κατεχόμενη Κύπρο έχουν υποβάλει αίτηση για παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν από την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με το χαλλούμι, ο Έργκιουβεν είπε ότι «Προτείναμε να κάνουμε μαζί αυτή την αλλαγή. Θα μπορούσαμε να δουλεύαμε μαζί, δεν έγινε, δεν πήραμε απάντηση. Γιατί να μην μετατρέψουμε την διαδικασία για το χαλλούμι σε ένα σχέδιο ειρήνης; Αυτή την στιγμή δεν ξέρουμε επισήμως τι είναι οι αλλαγές. Κάναμε την απαραίτητη έκκλησή μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάνω σε αυτό το θέμα».

Σημειώνοντας ότι το Bureau Veritas, που θα ελέγχει την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ, ήρθε στο νησί και ενημέρωσε τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς για το πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις ΠΟΠ, ο Έργκιουβεν είπε ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν και αναφέρθηκε σε τρία σημεία για να γίνεται «ίσος και αμερόληπτος έλεγχος».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top