Οργιάζει η λαθραία μεταφορά από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, μέσω των Βρετανικών Βάσεων, προϊόντων απομιμήσεων, εξαιτίας της ακρίβειας.
Τελωνειακοί λειτουργοί στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας αποκάλυψαν το τελευταίο διάστημα μεγάλο αριθμό υποθέσεων, με επιτήδειους να επιχειρούν να εξοικονομήσουν χρήματα αγοράζοντας προϊόντα – απομιμήσεις, τα οποία μεταφέρουν λαθραία μέσω των οδοφραγμάτων. Ανακοίνωση των Βάσεων αναφέρει ότι μόνο τον Αύγουστο οι τελωνειακοί λειτουργοί προχώρησαν σε πολλές κατασχέσεις αθλητικών παπουτσιών που ήταν απομιμήσεις, τα οποία αγοράστηκαν από τα κατεχόμενα.
Ο επικεφαλής του τελωνείου των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, Mark Hartley, δήλωσε ότι από την στιγμή που το κόστος ζωής ολοένα και αυξάνεται, παράλληλα αυξάνονται και οι επιτήδειοι, όπως τους χαρακτήρισε, οι οποίοι αναζητούν φθηνά ψώνια. «Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την επικρατούσα αγορά απομιμήσεων στα κατεχόμενα για να αγοράσουν επώνυμα προϊόντα που είναι απομιμήσεις, με μειωμένο κόστος», συμπλήρωσε ο κ.Hartley. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τελωνείου Δεκέλειας, η παραγωγή απομιμήσεων στο βόρειο τμήμα του νησιού σε παπούτσια Nike, Adidas και Armani άρχισε να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
«Υπολογίζεται ότι η αξία της αγοράς παραποιημένων προϊόντων αποτελεί περίπου το 7% του ετήσιου παγκόσμιου εμπορίου. Αυτή η παράνομη αγορά προϊόντων ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, που συνδέονται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και με τη διαφθορά. Είναι γνωστό ότι μετανάστες εισέρχονται λαθραία σε χώρες κι εξαναγκάζονται να πωλήσουν πλαστά προϊόντα, ενώ ακόμα και μικρά παιδιά τυγχάνουν εκμετάλλευσης και χρησιμοποιούνται για την προώθηση προϊόντων μαϊμού», σημείωσε. Περαιτέρω, ο κ.Hartley επισήμανε ότι η συνεχιζόμενη λαθραία διακίνηση αγαθών που είναι απομιμήσεις, εκτός από τις απώλειες φόρων που επιφέρει στο κράτος, προκαλεί κόστος και στην κοινωνία. Και τούτο, όπως εξήγησε, διότι απαιτείται πρόσθετη επιβολή του νόμου για αντιμετώπιση του προβλήματος και τα κονδύλια αυτά τα στερούνται κοινωνικές υπηρεσίες, σχολεία καθώς και υπηρεσίες υγείας.
Το πρόβλημα με την αγορά προϊόντων μαϊμού παραμένει οξύ και μέσω του διαδικτύου. Μελέτη που διενεργήθηκε πρόσφατα κατέδειξε ότι εννέα στα 10 είδη ένδυσης επώνυμων σχεδιαστών που αγοράστηκαν από ιστότοπους διαδικτυακής αγοράς ήταν απομιμήσεις. «Η παραποίηση προϊόντων δεν περιορίζεται μόνο σε είδη ρουχισμού και υπόδησης, αλλά καλύπτει μια τεράστια γκάμα προϊόντων, από ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ηλεκτρονικά είδη, τρόφιμα μέχρι και φαρμακευτικά προϊόντα, καπνό και πολλά άλλα. Ειδικά τα φαρμακευτικά προϊόντα αποτελούν πολύ σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Χωρίς νομική ρύθμιση, οι καταναλωτές κινδυνεύουν από μη ασφαλή και αναποτελεσματικά προϊόντα», κατέληξε ο Mark Hartley.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις