ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρλαμπίδου: Η ΚΣ ΟΑΣΕ πρέπει να επιδιώξει τον διάλογο με τη Ρωσία - Σημαντικά κενά στην αρχιτεκτονική ασφάλειας

Χαρλαμπίδου: Η ΚΣ ΟΑΣΕ πρέπει να επιδιώξει τον διάλογο με τη Ρωσία - Σημαντικά κενά στην αρχιτεκτονική ασφάλειας

Άρχισαν σήμερα στο Ελσίνκι οι εργασίες Σεμιναρίου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) με θέμα «Ο ρόλος του ΟΑΣΕ και της ΚΣ ΟΑΣΕ στη μεταβαλλόμενη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας».

Η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ, βουλεύτρια κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, συμμετείχε σε θεματική ενότητα για τον ρόλο του ΟΑΣΕ στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας.

Η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, πέραν του τεράστιου ανθρωπιστικού του αντικτύπου, έχει καταδείξει σημαντικά κενά στην αρχιτεκτονική ασφάλειας. Εξέφρασε δε ιδιαίτερη ανησυχία για το ότι, μετά από έξι και πλέον μήνες εχθροπραξιών, δεν υπάρχει ακόμα καμιά σοβαρή προοπτική ουσιαστικών συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου, την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης ή ενδεχόμενης χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Η κα Χαραλαμπίδου επισήμανε, εξάλλου, ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έχουν εκτοξεύσει τις τιμές της ενέργειας, των αγαθών και των υπηρεσιών, εξανεμίζοντας το εισόδημα των νοικοκυριών. Σε αυτό το περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, όπου τα δεδομένα αλλάζουν τάχιστα, υπογράμμισε η κα Χαραλαμπίδου, ο διάλογος είναι ύψιστης σημασίας και η ΚΣ ΟΑΣΕ πρέπει να επιδιώξει τον διάλογο με τη Ρωσία. Σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία, ανέφερε η Κύπρια βουλεύτρια, όπου επανεμφανίζονται έντονοι διχασμοί μεταξύ Δύσης και Ανατολής, πέραν του πολέμου στην Ουκρανία, πρέπει να απασχολήσουν την ΚΣ ΟΑΣΕ και άλλες σημαντικές διεθνείς εξελίξεις, όπως η ένταση γύρω από την Ταϊβάν.

Σε ό,τι αφορά την ισχύουσα αρχιτεκτονική ασφάλειας, η κα Χαραλαμπίδου επισήμανε ότι οι ρωγμές ήταν εμφανείς εδώ και αρκετό καιρό και ότι θα πρέπει ο ΟΑΣΕ να συνεχίσει να αποδεικνύει τη συνάφειά του και να αντλεί διδάγματα από την τρέχουσα κατάσταση.

Ένα σημαντικό συμπέρασμα, σημείωσε, είναι ότι ενόσω δεν επιλύονται διενέξεις, η επιθετικότητα κλιμακώνεται. Τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, αποτελούν συνέχεια προϋπάρχουσας έντασης ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου. Ομοίως, όπως επισήμανε, οι κατάφωρες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και οι ξεκάθαρες απειλές για το Αιγαίο. Η Τουρκία, τόνισε η κα Χαραλαμπίδου, συνεχίζει να υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ επισήμανε επίσης ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπονομεύει τη συνοχή εντός του ΝΑΤΟ και ότι αποτελεί ευθύνη του Οργανισμού να τερματίσει τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα για τον ΟΑΣΕ, ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου, αφορά τη σημασία της ενότητας και της πολυμέρειας. Επισημαίνοντας ότι, ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θεσπίσει επαχθείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Τουρκία όχι μόνο αρνείται να τις εφαρμόσει, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους, αλλά πρόσθετα επιδιώκει να αποκομίσει σημαντικά κέρδη, προσκαλώντας Ρώσους επιχειρηματίες να μετεγκατασταθούν στην Τουρκία και αποδεχόμενη συναλλαγές με ρωσικές τράπεζες. Η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ επισήμανε ακόμα ότι, την ίδια στιγμή που η Ευρώπη καταβάλλει προσπάθειες για τη διαφοροποίηση των οδών ενεργειακού εφοδιασμού της, η Τουρκία επιδιώκει να υπονομεύσει την προοπτική αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ως εναλλακτικής επιλογής, ενώ εμφανίζεται ως ουδέτερος διαμεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Τέλος, η κα Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι, ενώ η συζήτηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας εμπεριέχει προφανώς στρατιωτικές πτυχές, η πολιτική διάστασή της παραμένει εξέχουσας σημασίας και, ως εκ τούτου, η στήριξη των δημοκρατικών θεσμών και των οικονομιών των συμμετεχόντων Κρατών πρέπει να ενισχυθεί. Συναφώς, υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης των δυνατοτήτων του ΟΑΣΕ σε ό,τι αφορά τη μετασυγκρουσιακή ανοικοδόμηση. Σε αυτό το πλαίσιο η εκρίζωση της διαφθοράς αποτελεί βασική προϋπόθεση, ώστε η οποιαδήποτε στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια, να έχει τα μέγιστα δυνατά οφέλη, κατέληξε η κα Χαραλαμπίδου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top