Το αντιβιοτικό τρόφιμο για δυνατή άμυνα και λιγότερα κρυολογήματα

Το αντιβιοτικό τρόφιμο για δυνατή άμυνα και λιγότερα κρυολογήματα

Το σκόρδο ( Allium sativum) περιέχει ισχυρές θειούχες ενώσεις, με πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Η αλισίνη αποτελεί το φυσικό «προστάτη» του σκόρδου στη φύση. Με άλλα λόγια το προφυλάσσει κατά των επιθέσεων από έντομα και μικροοργανισμούς. Η αλισίνη έχει αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντιϊκή δράση.

Επιπλέον, το σκόρδο είναι πλούσια πηγή σε μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, ενώ θεωρείται και καλή πηγή σεληνίου.

Χάρη στην αλισίνη που περιέχει το σκόρδο θεωρείται ένα φυσικό αντιβιοτικό με σημαντική αντιμικροβιακή δράση η οποία ενισχύεται από το γεγονός ότι περιέχει βιταμίνη C.

Το σκόρδο θεωρείται γαστροπροστατευτικό επειδή έχει φανεί σε έρευνες ότι καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού – το H.pylori διαβιεί στο στομάχι και, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, ενοχοποιείται για την πρόκληση έλκους του στομάχου. Oι ερευνητές παρατήρησαν ότι το σκόρδο καταπολεμά ακόμη και ορισμένα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Από τους πρώτους κιόλας πολιτισμούς αναγνωρίστηκε η αξία του σκόρδου στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά των μυκήτων και των βακτηριδίων. Φημίζεται για τις ικανότητές του να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, που μειώνει τις ελεύθερες ρίζες στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει τον οργανισμό από την ανάπτυξη όγκων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην επιβράδυνση της αρτηριοσκλήρυνσης όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μελέτης με placebo με 146 εθελοντές που έπαιρναν είτε συμπλήρωμα σκόρδου με αλισίνη είτε εικονικό φάρμακο (placebo) επί δώδεκα εβδομάδες. .Η ομάδα που έλαβε το σκόρδο παρουσίασε συνολικά, συγκριτικά με την ομάδα του placebo, σημαντικά μικρότερο αριθμό κρυολογημάτων, λιγότερες ημέρες ασθενείας και σημαντικά μικρότερη διάρκεια των συμπτωμάτων (1,52 έναντι 5,01 ημερών). Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εθελοντές στην ομάδα που έλαβε το σκόρδο ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν κοινό κρυολόγημα, ενώ όσοι εμφάνισαν ανάρρωσαν γρηγορότερα από τους εθελοντές στην ομάδα ελέγχου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Advances in Therapy.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Τράμπ - «Πολύ δύσκολο» να ζητήσω από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις - Η συνάντηση Ιράν με Ευρωπαϊους

Τράμπ - «Πολύ δύσκολο» να ζητήσω από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις - Η συνάντηση Ιράν με Ευρωπαϊους

Ισραήλ και Ιράν συνεχίζουν να ανταλλάσσουν επιθέσεις στην όγδοη μέρα της σύγκρουσής τους, με το ενδεχόμενο αμερικανικής εμπλοκής να μην έχει απομακρυνθεί.Ο Ιρανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε στη Γενεύη με τους ομολόγους του, της Βρετανίας της Γαλλίας και της Γερμανίας και την κορυφαία διπλωμάτη της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ δήλωσαν ότι θέλουν να δουν τις συζητήσεις να συνεχίζονται και ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ. Η Τεχεράνη ζητά να σταματήσει πρώτα η επιθετικότητα του Ισραήλ.Ο Τραμπ δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «είναι δύσκολο να πούμε στο Ισραήλ να σταματήσει τις αεροπορικές επιθέσεις ενώ κερδίζει». Το ThemaOnline σας μεταφέρει ζωντανά όλες τις εξελίξεις.

BEST OF TOTHEMAONLINE