Η συζήτηση για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν είναι σε τελικό στάδιο, όπως δήλωσε ο ΠτΔ πριν 15 μέρες, δήλωσε η ΓΓ της ΠΕΟ λέγοντας πως η συζήτηση αυτή δεν έχει αρχίσει και «βεβαίως επιβάλλεται να ξεκινήσει με πρώτη προτεραιότητα την ανατροπή του ισοπεδωτικού πέναλτι του 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στα 63. Αυτή η τιμωρία δεν μπορεί να συνεχιστεί και αυτό είναι μια απαίτηση όλης της κοινωνίας».
Σε ομιλία της στην παρουσίαση χθες βράδυ του βιβλίου του Γρηγόρη Νεοκλέους «Κοινωνικά Κινήματα ως φορείς αλλαγής», η Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι η ΠΕΟ θεωρεί ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις κοινωνικά ευαίσθητες και βιώσιμες στο θέμα αυτό που να λαμβάνουν υπόψη τα χρόνια συνεισφοράς στο σύστημα και τις συνθήκες εργασίας.
«Προτεραιότητα μας είναι ταυτόχρονα και ο συνολικός προοδευτικός εκσυγχρονισμός του Σχεδίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων έτσι που διατηρώντας και ενισχύοντας τον δημόσιο κοινωνικό του χαρακτήρα να παραμείνει ο βασικός πυλώνας παροχής επαρκούς εισοδήματος στα άτομα που συνταξιοδοτούντα», σημείωσε.
Μετά από 42 χρόνια που εφαρμόστηκε το αναλογικό σύστημα και έχοντας υπόψη τις αλλαγές που έγιναν στην κοινωνία και την εργασία είναι ανάγκη να βελτιωθεί η ανταποδοτικότητα και η περίοδος παροχής επιδομάτων και παροχών και να απαλειφθούν αναχρονιστικές πρόνοιες που υπάρχουν σήμερα στο Νόμο, πρόσθεσε.
Η κ. Χαραλάμπους έθεσε και το ζήτημα της αποπληρωμής του χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λέγοντας πως αν θέλουμε να διατηρήσει τον χαρακτήρα του ως δημόσιο κοινωνικό σύστημα με τριμερή χρηματοδότηση, πρέπει να φροντίσει η πολιτεία έγκαιρα να υπάρχει πραγματικό αποθεματικό για να χρησιμοποιηθεί όταν θα υπάρχει η ανάγκη. «Η σημερινή κυβέρνηση τίποτε δεν έχει κάνει για αυτό το θέμα», είπε.
Η ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε ότι βελτιώσεις χρειάζεται να γίνουν και στο πλαίσιο διακυβέρνησης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Συμβούλιο του οποίου έχει υποβαθμιστεί και ούτε καν καλείτο να εκφράσει έγκαιρα άποψη σε σημαντικά ζητήματα. Είναι καιρός, πρόσθεσε, ο ρόλος αυτών που συνεισφέρουν στο ταμείο να αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην διακυβέρνηση του Ταμείου, να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις