ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Προσφύγων και Πρόνοιας συμμετείχε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας

Στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Προσφύγων και Πρόνοιας συμμετείχε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας

Για οποιεσδήποτε εξαιρέσεις πιθανόν να δοθούν για το ΕΕΕ, θα πρέπει να μπουν οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να διασφαλιστεί ότι το Επίδομα δίνεται σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη, υπογράμμισε σήμερα η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Αναστασία Ανθούση, προσθέτοντας πως οι περιπτώσεις των ληπτών του ΕΕΕ, που έχουν υποβάλει δικαιολογητικό ακαταλληλότητας για εργασία από γιατρό, θα τύχουν αξιολόγησης, αφού παρατηρείται η τάση από κάποιους επαγγελματίες να δίνουν βεβαιώσεις ελαφρά τη καρδία.

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας μιλούσε μετά το πέρας των συνεδριών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υφυπουργείου.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά το πέρας των συνεδριών, η κα Ανθούση ανέφερε ότι τα μέλη των δύο Επιτροπών ενημερώθηκαν για τα ζητήματα που αφορούν το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Μεταξύ αυτών, η Επιτροπή Προσφύγων ενημερώθηκε για το αναθεωρημένο Σχέδιο Επανεγκατάστασης των ατόμων στα κατεχόμενα χωριά. Σύμφωνα με την κα Ανθούση, αναμένεται η ολοκλήρωση της καταγραφής των αναγκών από τον Επίτροπο Προεδρίας, έτσι ώστε να τροχοδρομηθούν λύσεις συλλογικά.

Σε σχέση με τη συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας, η κα Υφυπουργός ανέφερε ότι δόθηκε ενημέρωση στους βουλευτές για τα θέματα που αφορούν το Υφυπουργείο και έχουν απασχολήσει την Επιτροπή, όπως είναι για παράδειγμα οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξέταση των Επιδομάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η κα Ανθούση απαρίθμησε μια σειρά μέτρων που έχουν εφαρμοστεί για τη βελτίωση της κατάστασης. «Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία των εφτά Σημείων Εξυπηρέτησης Επιδομάτων Πρόνοιας, η αποστολή γραπτών μηνυμάτων (sms) στους αιτητές για να γνωρίζουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξέταση της αίτησής τους, αλλά και άλλα βήματα που δρομολογούμε ώστε να πετύχουμε την εξάλειψη των καθυστερήσεων», δήλωσε η κα Υφυπουργός.

Παράλληλα, η κα Ανθούση ενημέρωσε την Επιτροπή Εργασίας για τα διάφορα νομοθετήματα, τα οποία δρομολογούνται, όπως είναι η ρύθμιση για τις Στέγες Ηλικιωμένων, αλλά και για τα θέματα παιδικής προστασίας. Στόχος, όπως είπε, είναι να κατατεθούν το συντομότερο δυνατό, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, όλες οι νομοθεσίες για συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ακολούθως, απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων κ. Νίκος Κέττηρος εισηγήθηκε την απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, με τη δήλωση κάποιων βασικών στοιχείων ταυτοποίησης, και ερωτηθείσα εάν αυτό είναι εύκολο και εφικτό, η κα Ανθούση είπε ότι η προσπάθεια είναι όντως να απλοποιηθούν οι διαδικασίες. «Όπως έχω εξηγήσει και στην Επιτροπή, ο απώτερος στόχος είναι ηλεκτρονικά να μπορεί ο κάθε πολίτης να ξέρει πού βρίσκεται η αίτησή του και να ελαχιστοποιήσουμε τον χρόνο εξέτασης των Επιδομάτων, ούτως ώστε αυτοί που δικαιούνται, να τα λαμβάνουν στον χρόνο που τα δικαιούνται και αυτοί που δεν δικαιούνται, να γνωρίζουν τους λόγους. Θεωρώ ότι έχουν γίνει βήματα προς τα μπροστά. Υπάρχει καλύτερη και αμεσότερη επικοινωνία με τους δικαιούχους. Όμως, το ιδανικό είναι εκείνο που δρομολογούμε με το Υφυπουργείο Καινοτομίας για αναπροσαρμογή των διαδικασιών και ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων», ανέφερε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας.

Σε ερώτηση εάν θεωρείται λογικό το αίτημα της Επιτροπής Προσφύγων για να προστεθούν εξαιρέσεις στους δικαιούχους τους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η κα Υφυπουργός επεσήμανε ότι το ζήτημα της εξαίρεσης των ατόμων με αναπηρία από το ΕΕΕ έχει συζητηθεί και στο παρελθόν στις Επιτροπές Προσφύγων και Εργασίας. Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε η κα Ανθούση, τα αιτήματα αυτά θα πρέπει να τύχουν συλλογικής διαχείρισης, με ρύθμιση της νομοθεσίας που αφορά τα άτομα με αναπηρία. «Ήταν ήδη σε εξέλιξη και έχουμε ανακινήσει ξανά το θέμα με τον ΚΥΣΟΑ, την Επίτροπο Νομοθεσίας και τον Υπουργό Εργασίας, για να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρία. Το ΕΕΕ ήταν μια κοινωνική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης που διασφάλιζε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τα νοικοκυριά.

Έχω πει και στην Επιτροπή Εργασίας ότι περίπου το 1/3 των ληπτών του ΕΕΕ είναι άτομα, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί ως ανάπηρα και άρα πρέπει να τα δούμε υπό τον νόμο για τα άτομα με αναπηρία. Όμως, υπάρχει και 1/3 των ληπτών που έχουν χαρακτηριστεί ως άνεργοι λόγω του ότι έχουν υποβάλει ένα δικαιολογητικό από τον γιατρό τους ότι είναι ανίκανοι για εργασία. Σε αυτούς θα πρέπει να ενσκήψουμε για να αξιολογηθούν, είτε με κοινωνική παρέμβαση είτε από Ιατροσυμβούλια, για να επιβεβαιωθεί κατά πόσον είναι κατάλληλοι για εργασία ή όχι, διότι δυστυχώς υπάρχει και η τάση από κάποιους επαγγελματίες, ελαφρά τη καρδία, να δίνουν ένα πιστοποιητικό ακαταλληλότητας για εργασία, το οποίο χρησιμοποιείται από τον δικαιούχο για να λάβει το ΕΕΕ. Άρα οι οποιεσδήποτε εξαιρέσεις ή προτάσεις χωρίς να μπουν οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα είναι προς τον σκοπό που έχει θεσμοθετηθεί το ΕΕΕ».

Τέλος, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας διευκρίνισε ότι το Σχέδιο Επανεγκατάστασης αφορά τα άτομα που έχουν καταγωγή από τα συγκεκριμένα χωριά (Ριζοκάρπασο, Αγία Τριάδα, Καρπάσια, Κορμακίτης).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κλεόπας Κουλουμά στο Podcast του «Τ» - Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία: «Προσποιούμουν τον νεκρό» - Το προφητικό όνειρο για το μακελειό

Ναυαγοσώστες: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Η λύση και η επαρχία στην «κορυφή»

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Τρομακτικές στιγμές για 69χρονο: Έχασε την ισορροπία του και κατέπεσε σε βράχια στο φαράγγι του Άβακα - Η κατάσταση υγείας του

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Η εφαρμογή στο κινητό της άτυχης 47χρονης οδήγησε τις Αρχές σε λανθασμένο σημείο

Απόστολος Λύτρας: Οι αναρτήσεις αγάπης για τη Σοφία Πολυζωγοπούλου πριν από τον άγριο ξυλοδαρμόΑυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Διάλειμμα μέχρι τις 14:30 πήρε η διαδικασία για την ακρόαση του αιτήματος της Αστυνομίας για οκταήμερη προσωποκράτηση του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top