Προετοιμάζουν το έδαφος για τη Γενεύη - Νέα συνάντηση των διαπραγματευτών
Νέα συνάντηση θα έχουν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), αποτελεί την τρίτη συχνότερη ουρολογική πάθηση του ανθρώπου μετά τις παθήσεις του προστάτη όπως η υπερπλασία και ο καρκίνος του προστάτη και τις ουρολοιμώξεις, για την κάλυψη των οποίων από τα συμβόλαια υγείας έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερα άρθρα.
Άνδρες ηλικιών 20 – 50 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνιση λιθίασης, ωστόσο οι παράγοντες κινδύνου δεν περιορίζονται στην ηλικία και το φύλο παρά περιλαμβάνουν επιπλέον την παχυσαρκία, τη διατροφή, την ελλιπή ενυδάτωση, το οικογενειακό ιστορικό ουρολιθίασης, το κλίμα, τη φύση του επαγγέλματος (καθιστική εργασία) και φαρμακευτικές αγωγές όπως λήψη αντιυπερτασικών ή αντιόξινων. Τα συμπτώματα συνήθως απουσιάζουν, στην περίπτωση όμως που κάποιος λίθος βρεθεί στον ουρητήρα ο ασθενής θα εκδηλώσει έντονο πόνο ή και τάση για έμετο, και έπειτα αιματουρία ή ρίγος, πυρετός, κόπωση, δυσουρικά ενοχλήματα και πόνος στους νεφρούς αν συνυπάρχει ουρολοίμωξη.
Για τη διάγνωση της λιθίασης θα χρειαστεί λήψη του ιστορικού, κλινική εξέταση και οι αναγκαίοι εργαστηριακοί και απεικονιστικοί έλεγχοι. Ο εργαστηριακός έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει γενική ανάλυση ούρων, βιοχημική ανάλυση αίματος, συλλογή ούρων 24ώρου και ανάλυση του λίθου ενώ στις απεικονιστικές εξετάσεις περιλαμβάνονται ακτινογραφίες νεφρών, ουρητήρων και κύστης, υπερηχογράφημα του ουροποιητικού και αξονική τομογραφία. Εν προκειμένω, εφόσον ο ασφαλισμένος κάνει χρήση του προγράμματος διαγνωστικών εξετάσεων γιατί δεν οδηγήθηκε π.χ. στο νοσοκομείο επί έντονων συμπτωμάτων, θα πρέπει να γνωρίζει τις παροχές του συμβολαίου του, αν δηλαδή η εταιρεία καλύπτει πλήρως ή με μικρή συμμετοχή του ίδιου βιοχημικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, υπέρηχους, μαγνητικές κλπ, οι οποίες ωστόσο είθισται να διενεργούνται σε συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα.
Στο πρώτο στάδιο αντιμετώπισης της λιθίασης θα χορηγηθούν φάρμακα κυρίως για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του πόνου και το οίδημα (π.χ. μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) και την πρόληψη των επεισοδίων κολικών. Φαρμακευτική αγωγή θα χορηγηθεί και στην περίπτωση που ο πόνος είναι ελεγχόμενος και ο λίθος μικρότερος του ενός εκατοστού, καθώς για επτά στα δέκα περιστατικά ο λίθος θα αποβληθεί αυτόματα σε ένα διάστημα 4-6 βδομάδων.
Ωστόσο, σε περιπτώσεις που τα αναλγητικά δεν είναι αποτελεσματικά, η απόφραξη απειλεί τη νεφρική λειτουργία ή συνυπάρχει ουρολοίμωξη με πυρετό, θα χρειαστεί άμεση παρέμβαση με τοποθέτηση ουρητικού καθετήρα (pig-tail) μέσω της ουρήθρας είτε διαδερμικά (διαδερμική νεφροστομία). Πρόκειται για επεμβατικές πράξεις που καλύπτονται αποκλειστικά από τα ασφαλιστήρια νοσοκομειακής περίθαλψης με την «τοποθέτηση ή αφαίρεση pig-tail» στις μικρές επεμβάσεις και τη «διαδερμική νεφροστομία» στις μεσαίες. Κάλυψη παρέχεται και τη μεγάλη επέμβαση της «ανοικτής νεφροστοµίας».
Σε κάθε περίπτωση, μια σημαντική πληροφορία είναι η χρονική αναμονή που ορίζεται στο συμβόλαιο για την κάλυψη της λιθίασης του οροποιητικού, η οποία μπορεί να καλύπτεται μετά το πρώτο ασφαλιστικό έτος οπότε ανανεώνεται το συμβόλαιο.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις