ΥΓΕΙΑ

Πέτρες στα νεφρά: Οι ασφαλιστικές καλύψεις της 3ης πιο συχνής πάθησης του ουροποιητικού

Πέτρες στα νεφρά: Οι ασφαλιστικές καλύψεις της 3ης πιο συχνής πάθησης του ουροποιητικού

Η λιθίαση του ουροποιητικού ή ουρολιθίαση, όπως αποκαλείται ο σχηματισμός λίθου ή λίθων (πέτρες) στην αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού συστήματος. Βάσει του πού εντοπίζονται οι λίθοι, διακρίνεται σε λιθίαση των νεφρών (νεφρολιθίαση), λιθίαση των ουρητήρων, λιθίαση της ουροδόχου κύστης και λιθίαση της ουρήθρας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), αποτελεί την τρίτη συχνότερη ουρολογική πάθηση του ανθρώπου μετά τις παθήσεις του προστάτη όπως η υπερπλασία και ο καρκίνος του προστάτη και τις ουρολοιμώξεις, για την κάλυψη των οποίων από τα συμβόλαια υγείας έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερα άρθρα.

Άνδρες ηλικιών 20 – 50 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνιση λιθίασης, ωστόσο οι παράγοντες κινδύνου δεν περιορίζονται στην ηλικία και το φύλο παρά περιλαμβάνουν επιπλέον την παχυσαρκία, τη διατροφή, την ελλιπή ενυδάτωση, το οικογενειακό ιστορικό ουρολιθίασης, το κλίμα, τη φύση του επαγγέλματος (καθιστική εργασία) και φαρμακευτικές αγωγές όπως λήψη αντιυπερτασικών ή αντιόξινων. Τα συμπτώματα συνήθως απουσιάζουν, στην περίπτωση όμως που κάποιος λίθος βρεθεί στον ουρητήρα ο ασθενής θα εκδηλώσει έντονο πόνο ή και τάση για έμετο, και έπειτα αιματουρία ή ρίγος, πυρετός, κόπωση, δυσουρικά ενοχλήματα και πόνος στους νεφρούς αν συνυπάρχει ουρολοίμωξη.

Εξωνοσοκομειακές και νοσοκομειακές δαπάνες

Για τη διάγνωση της λιθίασης θα χρειαστεί λήψη του ιστορικού, κλινική εξέταση και οι αναγκαίοι εργαστηριακοί και απεικονιστικοί έλεγχοι. Ο εργαστηριακός έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει γενική ανάλυση ούρων, βιοχημική ανάλυση αίματος, συλλογή ούρων 24ώρου και ανάλυση του λίθου ενώ στις απεικονιστικές εξετάσεις περιλαμβάνονται ακτινογραφίες νεφρών, ουρητήρων και κύστης, υπερηχογράφημα του ουροποιητικού και αξονική τομογραφία. Εν προκειμένω, εφόσον ο ασφαλισμένος κάνει χρήση του προγράμματος διαγνωστικών εξετάσεων γιατί δεν οδηγήθηκε π.χ. στο νοσοκομείο επί έντονων συμπτωμάτων, θα πρέπει να γνωρίζει τις παροχές του συμβολαίου του, αν δηλαδή η εταιρεία καλύπτει πλήρως ή με μικρή συμμετοχή του ίδιου βιοχημικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, υπέρηχους, μαγνητικές κλπ, οι οποίες ωστόσο είθισται να διενεργούνται σε συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα.

Στο πρώτο στάδιο αντιμετώπισης της λιθίασης θα χορηγηθούν φάρμακα κυρίως για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του πόνου και το οίδημα (π.χ. μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) και την πρόληψη των επεισοδίων κολικών. Φαρμακευτική αγωγή θα χορηγηθεί και στην περίπτωση που ο πόνος είναι ελεγχόμενος και ο λίθος μικρότερος του ενός εκατοστού, καθώς για επτά στα δέκα περιστατικά ο λίθος θα αποβληθεί αυτόματα σε ένα διάστημα 4-6 βδομάδων.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις που τα αναλγητικά δεν είναι αποτελεσματικά, η απόφραξη απειλεί τη νεφρική λειτουργία ή συνυπάρχει ουρολοίμωξη με πυρετό, θα χρειαστεί άμεση παρέμβαση με τοποθέτηση ουρητικού καθετήρα (pig-tail) μέσω της ουρήθρας είτε διαδερμικά (διαδερμική νεφροστομία). Πρόκειται για επεμβατικές πράξεις που καλύπτονται αποκλειστικά από τα ασφαλιστήρια νοσοκομειακής περίθαλψης με την «τοποθέτηση ή αφαίρεση pig-tail» στις μικρές επεμβάσεις και τη «διαδερμική νεφροστομία» στις μεσαίες. Κάλυψη παρέχεται και τη μεγάλη επέμβαση της «ανοικτής νεφροστοµίας».

Για την αφαίρεση του λίθου εντοπίζονται στις λίστες των ουρολογικών επεμβάσεων οι:

  • Ενδοσκοπική µηχανική ή δι’ υπερήχων λιθοτριψία λίθων ουροδόχου κύστεως
  • Ενδοσκοπική αφαίρεση λίθου ουρητήρα
  • ∆ιαδερµική νεφρολιθοτριψία
  • Ουρητηρολιθοτοµία / Ουρητηρόλυση
  • Νεφρολιθοτοµία
  • Ουρητηροπυελοσκοπία µε ενδοσκοπική αφαίρεση λίθων ή όγκων
  • Λιθοτριψία νεφρού ή ουρητήρων (µε υπερήχους)

Σε κάθε περίπτωση, μια σημαντική πληροφορία είναι η χρονική αναμονή που ορίζεται στο συμβόλαιο για την κάλυψη της λιθίασης του οροποιητικού, η οποία μπορεί να καλύπτεται μετά το πρώτο ασφαλιστικό έτος οπότε ανανεώνεται το συμβόλαιο.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top