Η διαδικτυακή σειρά διαλέξεων εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο-διάλεξη του Δρ. Πάβελ Εβντοκίμοφ, Λέκτορα Αρχαίας Ιστορίας του Τμήματος Αρχαίας Ιστορίας της Σχολής Ιστορίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας και Επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας της Κρατικής Σχολής Διανοουμένων της Μόσχας, με θέμα «Από το Σιδηρούν Παραπέτασμα στη Γη της Αφροδίτης: το ταξίδι σοβιετικού αρχαιολόγου στην Κύπρο το 1962», την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.
Θέμα της διάλεξης:
Στη διάλεξη θα παρουσιαστεί μια σχεδόν άγνωστη πτυχή στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ της νεαρής Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΣΣΔ, δηλαδή τις πρώτες επαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των αρχαιολόγων των δύο χωρών το 1962 κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης του καθηγητή Σεργκέι Κισέλιοφ στη μεγαλόνησο.
Η εργασία βασίζεται κυρίως σε αδημοσίευτο αρχειακό υλικό από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας (Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, Μόσχα). Τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας, η οικοδόμηση των νέων κυβερνητικών θεσμών και η διαμόρφωση των βασικών περιγραμμάτων της ορθής τοποθέτησης στις εξωτερικές υποθέσεις της Κύπρου συνέπεσαν με μια περίοδο σύντομης και σχετικής εσωτερικής απελευθέρωσης του πολιτικού καθεστώτος στην ΕΣΣΔ, σε συνδυασμό με μια ενεργή τοποθέτηση και νοοτροπία ίσων αποστάσεων στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Ως αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού, οι ξένες αρχαιολογικές αποστολές έγιναν σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής πολιτικής και της «ήπιας ισχύος» της ΕΣΣΔ. Το ημερολόγιο ταξιδιού του καθηγητή Κισέλιοφ και άλλα αρχειακά έγγραφα αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα βήματα και τις επαφές του στο νησί.
Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή:
Ο Πάβελ Εβντοκίμοφ αποφοίτησε από τη Σχολή Ιστορίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας (2001) και μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο ίδρυμα έγινε Διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας (2005) με διατριβή «Η Ηλεία και η διοίκηση του Ιερού της Ολυμπίας, 8ος-5ος αιώνας π.Χ.».
Από το 2007 εργάζεται ως Επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας στην Κρατική Σχολή Διανοουμένων της Μόσχας —ένα πειραματικό γυμνάσιο και οικοτροφείο για χαρισματικά παιδιά στη Μόσχα. Για περισσότερα από 10 χρόνια, ο Π. Εβντοκίμοφ οργανώνει στην Κύπρο μια ειδική εκπαιδευτική πρακτική στην ιστορία, την αρχαιολογία και τον πολιτισμό της Μεσογείου σε συνεργασία με διάφορα κυπριακά ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά ιδρύματα (Τμήμα Αρχαιοτήτων, Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ρωσόφωνα σχολεία στην Κύπρο, Πανεπιστήμιο Frederick, M.K.C.- City College Λάρνακας κ.ά.).
Την περίοδο 2003 – 2019 συμμετείχε στις ανασκαφές της αρχαίας Φαναγορίας (υπό τη διεύθυνση του Δρ. Βλαντιμίρ Κουζνέτσοφ, του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Μόσχας).
Το 2016 -2019: ξένο μέλος του Προγράμματος Διερεύνησης του Αστικού Τοπίου της Παλαιπάφου (Διευθύντρια - Δόκτωρ Μαρία Ιακώβου, Πανεπιστήμιο Κύπρου).
Το 2018 ο Π. Εβντοκίμοφ ήταν ο επιμελητής της έκθεσης «Κυπριακές Αρχαιότητες με τα Μάτια ενός Σοβιετικού Αρχαιολόγου» που διοργανώθηκε στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Λευκωσία και στην Κυπριακή Πρεσβεία στη Μόσχα.
Από το 2019 εργάζεται ως λέκτορας του Τμήματος Αρχαίας Ιστορίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.
Λέξεις κλειδιά: Κυπριακή αρχαιολογία, Σύγχρονη ιστορία, Σοβιετική αρχαιολογία, δημόσια διπλωματία, Κυπριακό ζήτημα, Νικήτα Χρουστσόφ, Σοβιετική ιστορία, Ψυχρός πόλεμος, Σιδηρούν Παραπέτασμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις