ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτιμούν τα κατεχόμενα οι φοιτητές για διαμονή - «Σανίδα σωτηρίας» από την ακρίβεια

Προτιμούν τα κατεχόμενα οι φοιτητές για διαμονή - «Σανίδα σωτηρίας» από την ακρίβεια

Στα κατεχόμενα φαίνεται να στρέφονται οι φοιτητές, με σκοπό «φτηνότερα», η αλλιώς, πιο προσιτά ενοίκια, για διαμονή σε σχέση με τις υπέρογκες τιμές που επικρατούν στις ελεύθερες περιοχές.

Αναφερόμενος στο θέμα των τσουχτερών ενοικίων, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης, Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, πως επισκέφθηκε Ελληνοκύπριους φοιτητές, οι οποίοι διαμένουν στα κατεχόμενα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τρυφωνίδης, οι φοιτητές καταβάλλουν ενοίκιο ύψους €170 για ένα μονόκλινο διαμέρισμα, ενώ για δίκλινο διαμέρισμα, οι τιμές κυμαίνονται από €200 έως €220, τιμές οι οποίες είναι κατά πολύ φθηνότερες, σε σχέση με τις ελεύθερες περιοχές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ερωτηθείς σε ποια περιοχή βρίσκονται οι Ελληνοκύπριοι φοιτητές με τους οποίους συνομίλησε, ο κύριος Τρυφωνίδης ανέφερε πως, «υπάρχουν πολυκατοικίες στην κατεχόμενη Λευκωσία, σε κοντινή απόσταση από το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου. Αν και ο ίδιος συναντήθηκε με 5-6 φοιτητές, όπως μας είπε, πληροφορήθηκε ότι στην περιοχή εκεί διαμένουν περίπου 50. Πρόκειται για φοιτητές, κυρίως από ορεινές κοινότητες και από άλλες πόλεις πλην της Λευκωσίας».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής, αρκετοί βουλευτές αναφέρθηκαν στο θέμα, χαρακτηρίζοντας «κατάντια» να μην μπορούν σήμερα νέοι να σπουδάσουν γιατί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στέγη σε προσιτές τιμές, ενώ αρκετά παιδιά απορρίπτουν ακόμη και τις θέσεις τους σε πανεπιστήμια που δεν είναι στην πόλη τους, γιατί είναι αδύνατον να ενοικιάζουν διαμερίσματα ή να πηγαινοέρχονται λόγω και των υψηλών τιμών στα καύσιμα.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες (28/09) δημοσιοποιήθηκαν και τα τέσσερα ξενοδοχεία, που επέδειξαν ενδιαφέρον για τη στέγαση των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ, διαθέτοντας συνολικά 162 κλίνες για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Συγκεκριμένα, ανταποκρίθηκαν το ξενοδοχείο Caravel με 96 δωμάτια και διαθέσιμη περίοδο 1/10/2022 μέχρι 30/6/2022, το ξενοδοχείο Navarria με 26 δωμάτια και διαθέσιμη περίοδο από 6/11/2022 μέχρι 31/5/2022, το Tsanos Hotel με 20 δωμάτια και διαθέσιμη περίοδο 1/10/2022 μέχρι 31/12/2022 και το Atlantica Gardens με επίσης 20 δωμάτια και διαθέσιμη περίοδο 2/11/2022 μέχρι 30/4/2022.

Αρχικά, όπως ανέφερε ο κ.Χόππας, οι ξενοδόχοι είχαν ζητήσει ως μηνιαία τιμή δωματίου τα 800 ευρώ, ωστόσο το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου αποφάσισε ομόφωνα ότι το κόστος δεν μπορεί να είναι περισσότερο από 700 ευρώ το μήνα, τιμή στην οποίαν ανταποκρίθηκαν τα τέσσερα ξενοδοχεία. Στα 800 ευρώ μηνιαίως καθορίστηκε περιορισμένος αριθμός δίκλινων δωματίων.

Ως εκ τούτου, φοιτητές οι οποίοι συγκεντρώνουν 12 μόρια και άνω και δικαιούνται επίδομα ενοικίου, θα καταβάλλουν 387 ευρώ το μήνα για μονόκλινο δωμάτιο και 250 ευρώ το μήνα για δίκλινο δωμάτιο, με το ποσό που υπολείπεται να καλύπτεται από το ίδιο το Πανεπιστήμιο.

«Είχαμε αρχικά ανάγκη για στέγαση 134 φοιτητών και έχουμε διαθέσιμα 162 δωμάτια σε ξενοδοχεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι φοιτητές θα επιλέξουν τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, αφού έχουν δικαίωμα να επιλέξουν άλλου είδους ιδιωτικό κατάλυμα», ανέφερε ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του ΤΕΠΑΚ, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι προς ενοικίαση χώροι στη Λεμεσό και αν υπάρχουν, οι τιμές είναι πολύ ψηλές.

Το ΤΕΠΑΚ χάνει τους εκτός Λεμεσού φοιτητές, οι οποίοι μπροστά στο κόστος ενοικίασης χώρου, προτιμούν να παραμείνουν στην πόλη τους ή ακόμη να σπουδάσουν με χαμηλότερο κόστος ενοικίου στην Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Χόππας.

Ως γνωστόν, λύση στο πρόβλημα θα φέρει η ανέγερση των φοιτητικών εστιών στον πρώην βρετανικό οικισμό «Βερεγγάρια», οι εργασίες του οποίου αναμένεται να ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2023.

Όπως είπε ο Κώστας Χόππάς, το έργο βρίσκεται στη διαδικασία προκήρυξης των προσφορών και «θα χρηματοδοτηθεί μέσω χαμηλότοκου δανείου από τις ευρωπαϊκές τράπεζες αναπτύξεως και κοινωνικής στήριξης, με εγγυητή το κράτος».

Το έργο αποτελείται από 500 φοιτητικά δωμάτια και μια σειρά από άλλες εγκαταστάσεις, ενώ σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2025.

Εν τω μεταξύ σήμερα η κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας έχει περιλάβει στην ημερήσια διάταξη της τη συζήτηση του προβλήματος στέγασης φοιτητών, ενώ στη συνεδρία έχει κληθεί, μεταξύ άλλων, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top