Συγκεκριμένες εξαιρέσεις από τα μέτρα που αφορούν την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ενέργειας σε ώρες αιχμής, καθώς και στην επιβολή ανώτατου ορίου στα επιπρόσθετα κέρδη εταιριών παραγωγής ενέργειας που παράγουν ενέργεια με τη χρήση πηγών με χαμηλότερο κόστος, θα ζητήσει η Κύπρος στο πλαίσιο της συζήτησης των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Κύπρος ζητά όπως οι πρόνοιες που αφορούν την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ενέργειας εφαρμοστούν σε εθελοντική βάση. Όσον αφορά το μέτρο για επιβολή ορίου στα κέρδη από την παραγωγή φτηνότερης ενέργειας με υπο-οριακές (inframarginal) τεχνολογίες, η Κύπρος ζητά εξαίρεση για την ΑΗΚ για την παραγωγή ηλεκτρισμού από πετρέλαιο, αλλά δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει το μέτρο για όριο στα κέρδη από την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τα μέτρα για τα οποία η Κύπρος ζητά εξαιρέσεις προτάθηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου από την Κομισιόν και για τα οποία αναμένεται την Παρασκευή να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις. Οι Υπουργοί Ενέργειας θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις και για τα νέα μέτρα τα οποία πρότεινε αυτή την εβδομάδα η Κομισιόν, με την προοπτική κατάθεσης συγκεκριμένων προτάσεων την επόμενη εβδομάδα.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το πρώτο μέτρο για υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ενέργειας σε ώρες αιχμής, η θέση της Κύπρου είναι πως στη χώρα δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεν υπάρχουν οι έξυπνοι μετρητές με τους οποίους θα μπορούν να καθοριστούν οι ώρες αιχμής.
Ως εκ τούτου, η Κύπρος ζητά να διατηρήσει το δικαίωμα να εφαρμόσει το μέτρο αυτό όταν κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό.
Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν έχει προτείνει την θέσπιση υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρισμού κατά 5% σε επιλεγμένες ώρες αιχμής. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν το 10% των ωρών κατά το οποίο οι τιμές αναμένεται να βρίσκονται στο υψηλότερο τους σημείο, και να μειώσουν την ζήτηση εκείνες τις ώρες. Επίσης προτείνεται η συνολική μείωση της ζήτησης ηλεκτρισμού κατά 10% μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.
Όσον αφορά το δεύτερο μέτρο για εφαρμογή πλαφόν στα υπερκέρδη εταιρειών που παράγουν ενέργεια από πηγές με χαμηλότερο κόστος από αυτό του φυσικού αερίου (υπο-οριακές τεχνολογίας/ inframarginal technologies) και που αφορά παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνική ενέργεια, λιγνίτη και πετρέλαιο, η Κύπρος έχει επισημάνει πως σε άλλες χώρες υπάρχει η επιλογή του φυσικού αερίου.
Η Κύπρος ζητά διασφάλιση πως αν εφαρμόσει το μέτρο αυτό, θα αφορά μόνο την παραγωγή από την ΑΗΚ ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και όχι την παραγωγή ηλεκτρισμού με τη χρήση πετρελαίου, κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί θα μπορούσε να προκαλέσει ζήτημα βιωσιμότητας για την ΑΗΚ.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η ιδιαιτερότητα της Κύπρου η οποία προς το παρόν παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια με τη χρήση πετρελαίου έχει ήδη καταγραφεί σε κανονισμούς, και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και στο μέλλον.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις