ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητρικός θηλασμός: Μήνας προώθησης ο Οκτώβριος - Μειώνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των βρεφών

Μητρικός θηλασμός: Μήνας προώθησης ο Οκτώβριος - Μειώνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των βρεφών

Τον μητρικό θηλασμό προωθεί τον Οκτώβριο το Υπουργείο Υγείας με μία μεγάλη καμπάνια.

Το φετινό σύνθημα, «Προάγουμε τον Θηλασμό: Εκπαιδευόμαστε και Υποστηρίζουμε!» του Μήνα Προώθησης του Μητρικού Θηλασμού στην Κύπρο, όπως κάθε χρόνο, ορίστηκε από την Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Θηλασμό (World Alliance for Breastfeeding Action). Στοχεύει στην ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα οφέλη του θηλασμού καθώς και στην προώθηση υποστήριξής του, ενισχύοντας τη γνώση και προωθώντας αυτό που είναι γνωστό ως «θερμή αλυσίδα υποστήριξης για τον θηλασμό». Με το σύνθημα αυτό και την οργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων, εορτάζει η Κύπρος και φέτος τον Μήνα Προώθησης του θηλασμού.

Η προστασία και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού αποτελούν για το Υπουργείο Υγείας σημαντική προτεραιότητα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, αφού τεκμηριωμένα ο μητρικός θηλασμός είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές φροντίδας και υγείας για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Οι ευεργετικές επιπτώσεις του μητρικού θηλασμού δεν περιορίζονται στα παιδιά, αλλά καλύπτουν επίσης θέματα προστασίας της υγείας της μητέρας και της ευημερίας της οικογένειας και της κοινωνίας γενικότερα.

Η UNICEF θεωρεί πως ο μητρικός θηλασμός είναι δυνατό να μειώσει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των βρεφών και των παιδιών, περισσότερο από κάθε άλλο υγειονομικό μέτρο, και υποστηρίζει ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο βρέφη κάθε έτος θα είχαν σωθεί αν θήλαζαν την 1η ώρα μετά τον τοκετό. Συνεπώς το μητρικό γάλα αποτελεί μοναδικό θησαυρό ζωής και υγείας και επιπλέον δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι προσφέρεται δωρεάν και έτοιμο προς χρήση ανά πάσα στιγμή.

Παρόλο που ο θηλασμός αποτελεί μια φυσική διαδικασία, δεν είναι πάντα εύκολη και οι μητέρες χρειάζονται υποστήριξη τόσο για να ξεκινήσουν όσο και για να διατηρήσουν τον θηλασμό. Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι ξεκάθαρες «όλες οι μητέρες μπορούν να θηλάσουν, υπό την προϋπόθεση ότι υποστηρίζονται κατάλληλα από την οικογένεια, τις υπηρεσίες υγείας και την κοινωνία γενικότερα». Είναι προς όφελος της κοινωνίας ολόκληρης να ενισχυθεί η «θερμή αλυσίδα υποστήριξης για τον θηλασμό» ώστε να αναπτυχθούν όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για να υποστηρίζονται οι μητέρες να θηλάζουν σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμόδιων Διεθνών Οργανισμών και βάσει της Εθνικής Πολιτικής της χώρας μας (https://www.moh.gov.cy/moh/moh.nsf/page78_gr/page78_gr?OpenDocument).

Αντίστοιχα, η Εθνική Πολιτική Μητρικού Θηλασμού Κύπρου, βασίζεται στα 10 Βήματα Μητρικού Θηλασμού του ΠΟΥ και της UNICEF και συστήνει όπως οι μητέρες υποστηρίζονται για να ξεκινήσουν τον θηλασμό το συντομότερο δυνατό μετά τη γέννηση, εντός της πρώτης ώρας μετά τον τοκετό και να λαμβάνουν πρακτική υποστήριξη για να μπορέσουν να εδραιώσουν τον θηλασμό και να διαχειριστούν τυχόν δυσκολίες. Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός συνεχίζει έως και τον 6ο μήνα ζωής του βρέφους και μετά την ηλικία αυτή και την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών, συνεχίζεται έως και τα 2 έτη ή και περισσότερο ανάλογα με την επιθυμία μητέρας και παιδιού.

Η εξειδικευμένη συμβουλευτική θηλασμού αποτελεί κλειδί για τη βελτίωση των ποσοστών θηλασμού. Η βελτίωση της πρόσβασης σε εξειδικευμένη συμβουλευτική για τον θηλασμό μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια του θηλασμού και να προωθήσει τον αποκλειστικό θηλασμό, με οφέλη για τα μωρά, τις οικογένειες και τις οικονομίες. Κάτω από τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία CΟVID-19, περισσότερο από ποτέ, αναδεικνύεται η ανάγκη για προώθηση νέων καινοτόμων λύσεων και μεθόδων επικοινωνίας με τις θηλάζουσες, τους γονείς και το κοινό γενικότερα ούτως ώστε εύκολα και απλά να εξασφαλίζεται γνώση και εξειδικευμένη υποστήριξη θηλασμού.

Όπως αναφέρεται και στο φετινό σύνθημα του μήνα μητρικού θηλασμού, για την εφαρμογή όλων των πιο πάνω, βασικό στοιχείο επιτυχίας αποτελεί η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας ώστε να είναι σε θέση να στηρίζουν και να υποστηρίζουν τη μητέρα και την οικογένεια. Μετά από την πανδημία φέτος η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού και το Υπουργείο Υγείας, προγραμματίζει εντός Οκτωβρίου την οργάνωση, δύο Εργαστηρίων για Επαγγελματίες Υγείας. Κύριο θέμα των εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας θα είναι η εφαρμογή των 10 Βημάτων Μητρικού Θηλασμού στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Φιλικά προς το Βρέφος Νοσοκομεία, καθώς επίσης η ενημέρωσή τους για μύθους και αλήθειες γύρω από τον θηλασμό και όσα θα πρέπει να γνωρίζουν για την αντιμετώπιση συχνών εμποδίων/προβλημάτων θηλασμού που αντιμετωπίζει μια θηλάζουσα.

Είναι όμως ουσιαστικής σημασίας και η ενίσχυση των γνώσεων της κοινωνίας γενικότερα και η δημιουργία θετικών στάσεων και συμπεριφορών για τη δημιουργία ενός «Φιλικού προς το Βρέφος Περιβάλλοντος» σε όλους τους χώρους όπου μητέρες και βρέφη ζουν, δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας προωθούν την ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την αξία του θηλασμού από την παιδική ακόμα ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής όπως εξάλλου απαιτούν οι συστάσεις τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ΕΕ. Ως προς τούτο, ολοκληρώνεται σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η ετοιμασία εκπαιδευτικού πακέτου Αγωγής Υγείας για παιδιά Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης το οποίο θα εφαρμόζεται από τη Σχολιατρική Υπηρεσία.

Ποικίλο ενημερωτικό υλικό για τον θηλασμό σε διάφορες γλώσσες μπορούν οι πολίτες να εντοπίσουν μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Υγείας (www.moh.gov.cy). Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μήνα Προώθησης Μητρικού Θηλασμού και προγραμματίζεται η υλοποίηση διάφορων δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, Επιστημονικούς Συλλόγους και ΜΚΟ με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας. Το κοινό θα έχει επίσης τη δυνατότητα ενημέρωσης από ειδικούς στο θέμα του μητρικού θηλασμού μέσα από τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε

• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο

• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»

• Μαρινέλλα: H επίσκεψη του Αντώνη Ρέμου στο νοσοκομείο και τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της



Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, της Μ.Μ.Α.Δ. και της Υ.Δ.Α.Π. εντοπίστηκε, γύρω στις 2 μ.μ. και συνελήφθη ο 49χρονος καταζητούμενος, ο οποίος απέδρασε ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top