ΔΙΕΘΝΗ

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι: Ζητούν από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τη Στήλη της Ροζέτας

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι: Ζητούν από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τη Στήλη της Ροζέτας

Εξέχοντες Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανανέωσαν την έκκλησή τους για την επιστροφή της Στήλης της Ροζέτας από το Βρετανικό Μουσείο στην Αίγυπτο, 200 χρόνια αφότου η αποκρυπτογράφησή της «ξεκλείδωσε» τα μυστικά της ιερογλυφικής γραφής και σήμανε την ίδρυση της Αιγυπτιολογίας.

Η διαδικτυακή εκστρατεία των αρχαιολόγων έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 2.500 υπογραφές και έχει σκοπό να «πει στους Αιγυπτίους τι τους έχουν πάρει», δήλωσε η Μόνικα Χάνα, κοσμήτορας του College of Archaeology στην αιγυπτιακή πόλη Ασουάν.

Η Στήλη της Ροζέτας χρονολογείται από το 196 π.Χ. και ανακαλύφθηκε από τον στρατό του Ναπολέοντα στη βόρεια Αίγυπτο το 1799. Περιήλθε στην ιδιοκτησία της Βρετανίας μετά την ήττα του Ναπολέοντα υπό τους όρους της Συνθήκης της Αλεξάνδρειας του 1801 μαζί με άλλες αρχαιότητες που ανακάλυψαν οι Γάλλοι, και μεταφέρθηκε με πλοίο στη Βρετανία. Βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1802.

Φέροντας εγχάρακτες επιγραφές του ίδιου κειμένου στα ιερογλυφικά, στη δημώδη αιγυπτιακή γλώσσα και στα αρχαία ελληνικά, χρησιμοποιήθηκε από τον Γάλλο Ζαν-Φρανσουά Σαμπογιόν προκειμένου να αποκρυπτογραφήσει τα ιερογλυφικά από το 1822, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατανόηση της αρχαίας αιγυπτιακής γλώσσας και του πολιτισμού.

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι έχουν κάνει έκκληση και άλλοτε για την επιστροφή της Στήλης της Ροζέτας, αλλά ελπίζουν πως οι αυξανόμενες επιστροφές από μουσεία της Δύσης καλλιτεχνικών θησαυρών που αφαιρέθηκαν από χώρες υπό αποικιοκρατικό ζυγό θα βοηθήσουν την υπόθεσή τους.

«Είμαι βέβαιη πως όλα αυτά τα αντικείμενα θα επιστραφούν τελικά, επειδή ο δεοντολογικός κώδικας των μουσείων αλλάζει· το θέμα είναι απλώς πότε» είπε η Χάνα.

«Η στήλη είναι ένα σύμβολο πολιτισμικής βίας, η στήλη είναι ένα σύμβολο πολιτισμικού ιμπεριαλισμού. Άρα, η επιστροφή της στήλης είναι ένα σύμβολο των πραγμάτων που αλλάζουν -- ότι δεν βρισκόμαστε πια στον 19ο αιώνα αλλά ότι εργαζόμαστε με έναν κώδικα δεοντολογίας του 21ου αιώνα», είοπε ακόμη.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει επίσημο αίτημα από την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την επιστροφή της Στήλης της Ροζέτας.

Σε δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο εκπρόσωπος σημείωσε πως 28 εγχάρακτες στήλες με το ίδιο κείμενο που έγραψαν Αιγύπτιοι ιερείς έχουν ανακαλυφθεί, ξεκινώντας με τη Στήλη της Ροζέτας το 1799, και πως 21 παραμένουν στην Αίγυπτο.

Το μουσείο ξεκινά μια έκθεση με τίτλο: «Ιερογλυφικά: ξεκλειδώνοντας την αρχαία Αίγυπτο» στις 13 Οκτωβρίου, η οποία ρίχνει φως στη Στήλη της Ροζέτας.

«Το Βρετανικό Μουσείο προσδίδει μεγάλη αξία στις θετικές συνεργασίες με συναδέλφους σε όλη την Αίγυπτο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Αίγυπτος λέει πως η επιστροφή των καλλιτεχνικών θησαυρών βοηθά να ενισχυθεί ο τουριστικός της τομέας, σημαντικός για την εισροή δολαρίων στη χειμαζόμενη οικονομία. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ανοίξει ένα νέο μεγάλο μουσείο κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας όπου θα παρουσιάζονται οι πιο διάσημες αιγυπτιακές συλλογές.

«Οι αιγυπτιακές αρχαιότητες είναι από τα πιο σημαντικά τουριστικά περιουσιακά στοιχεία που έχει η Αίγυπτος, τα οποία τη διακρίνουν από τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Άχμεντ Ίσα, την περασμένη εβδομάδα σε μια εκδήλωση για τη 200ή επέτειο της Αιγυπτιολογίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top