Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμαρχος Αμμοχώστου: Ζήτησε συναντήσεις με πρέσβεις των 5 Μονίμων Μελών ΣΑ ΟΗΕ για τις νέες έκνομες ενέργειες στο Βαρώσι

Δήμαρχος Αμμοχώστου: Ζήτησε συναντήσεις με πρέσβεις των 5 Μονίμων Μελών ΣΑ ΟΗΕ για τις νέες έκνομες ενέργειες στο Βαρώσι

Συνέχεια των προκλητικών και έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στο Βαρώσι, που παραβιάζουν το στάτους κβο στην περίκλειστη περιοχή και τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, είναι, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, οι ανακοινώσεις πως το ψευδοκράτος θα προχωρήσει στο άνοιγμα δημοτικών – δημόσιων κτιρίων στην περιοχή. Ο Δήμος μετά τις νέες δηλώσεις, ζήτησε συναντήσεις με τους Πρέσβεις των 5 μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ και ήδη πήρε θετική απάντηση από τη Γαλλίδα Πρέσβειρα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Σίμος Ιωάννου σημείωσε ότι με αφορμή την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους και των δύο χρόνων από το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής, φαίνεται πως το καθεστώς ετοιμάζεται να προβεί σε νέες ανακοινώσεις, «όπως κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα». Εικάζει ότι θα ανακαινίσουν κάποια δημόσια ή δημοτικά κτίρια, όπως τη δημοτική αγορά, που βρίσκεται στη Λεωφόρου Ευαγόρου ή άλλα κτίρια και δημοτικά σχολεία, που είναι στην αρχή της περίκλειστης περιοχής.

«Θα συνεχίσουν τη σαλαμοποίηση που έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια. Σίγουρα θέλουν να εκμεταλλευτούν την περιοχή, προς το παρόν τουριστικά, για να αποφέρουν οικονομικό όφελος στο ψευδοκράτος και στη συνέχεια να εποικίσουν την περιοχή χτίζοντας τουριστικές μονάδες και παρεμφερείς εγκαταστάσεις με τον τουρισμό, σε συνεργασία με εταιρείες στην Τουρκία», είπε. Ο Δήμαρχος πρόσθεσε ότι όσον αφορά την πιλοτική περιοχή του 3,5% στην οποία θα μπορούσαν να επιστρέψουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, «βλέπουν εδώ και μήνες ότι δεν έχουν κάνει τίποτε».

Ενέργειες

Ο Δήμος Αμμοχώστου, ανέφερε ο κ. Ιωάννου, έχει ζητήσει μετά και τις νέες δηλώσεις για το Βαρώσι, συναντήσεις με τους Πρέσβεις των χωρών των πέντε Μονίμων Μελών του ΣΑ του ΟΗΕ και ηδη έχουν πάρει θετική απάντηση από την πρέσβειρα της Γαλλίας. Θα έχουν επίσης συνάντηση με τον Πρέσβη της Σλοβακίας κατόπιν δικού του αιτήματος, πρόσθεσε.

Στις 23 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου θα μεταβεί στο Λονδίνο όπου θα έχει επαφές στο Φόρειν Όφις και στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου θα πραγματοποιηθεί – όπως κάθε χρόνο – εκδήλωση που διοργανώνει ο σύνδεσμος Αμμοχωστιανών Μεγάλης Βρετάνιας. Ο Σίμος Ιωάννου ανέφερε ότι πιθανόν, σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στη Βρετανία, να έχουν κι άλλες συναντήσεις κατά την παραμονή τους στο Λονδίνο.

Ανέφερε επίσης ότι αντιπροσωπεία του Δήμου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, σε συνεννόηση με τους Ευρωβουλευτές, μια επίσκεψη που η Πρόεδρος του ΕΚ θα θέσει υπό την αιγίδα της.

«Θα ζητήσουμε και από το κράτος να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες», είπε. Ο κ. Ιωάννου σημείωσε, επίσης, ότι έχουν ετοιμάσει και θα αποστείλουν επιστολή στο ΣτΕ με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, πόσο αυτό επηρεάζει και τις υποθέσεις που αφορούν το Βαρώσι. «Γιατί αν και σε αυτή την περιοχή υπάρξει παραβίαση, τότε σημαίνει ότι η Τουρκία θα είναι τελείως ελεύθερη να πράξει ό,τι θέλει».

Θυμηδία για το δώρο

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση από τον Ερσίν Τατάρ πως αύριο, στην επέτειο των δύο χρόνων από το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσίου, θα δώσουν δώρο σε αυτόν/ αυτήν που θα περάσει στις 12 το μεσημέρι ακριβώς, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε ότι αισθάνεται θυμηδία και οργή. «Είναι γελοίο σ’ ένα πολιτισμένο πολιτικά κόσμο. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Είναι προκλητικά. Θέλουν να δείξουν την εικόνα ότι αυτοί είναι κυρίαρχοι στην περιοχή και όχι οι νόμιμοι κάτοικοι».

Δήμος και φορείς θα συνεχίσουν τον αγώνα

Σε ερώτηση πώς αντιδρά ο κόσμος της Αμμοχώστου σε όλο αυτό, εάν το συνήθισαν, αγανακτούν, θυμώνουν, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου απάντησε ότι δεν το συνήθισαν «και δεν θα το συνηθίσουν ποτέ». Προχθές, είπε, είχαν συντονιστική συνάντηση στη Λάρνακα οι οργανώσεις και τα σωματεία Αμμοχώστου με αθρόα συμμετοχή και πολλούς νέους ανθρώπους, που γεννήθηκαν μετά το 1974. «Είναι απογοητευμένοι όλοι με την τροπή που πήραν τα πράγματα, αλλά είναι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα, για να δικαιωθεί η υπόθεση ολόκληρης της Κύπρου, αλλά και της Αμμοχώστου».

Η περίκλειστη περιοχή, σημείωσε, είναι μόνο το 16% ολόκληρων των δημοτικών ορίων Αμμοχώστου και υπάρχουν περιοχές εκεί σήμερα, που έχουν την ίδια τύχη με την Κερύνεια, την Λάπηθο, τον Καραβά, έχουν εποικηθεί και αναπτυχθεί. «Απλώς γλυτώνοντας την περίκλειστη περιοχή, που υποστηρίζεται με ψηφίσματα του ΣΑ, υπάρχει πιθανότητα να γλυτώσουμε και την υπόλοιπη Αμμόχωστο». Εάν χαθεί το εδαφικό, θα χαθούν τα πάντα, είπε ο κ. Ιωάννου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top