ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ζήτημα του πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου στην άτυπη συνάντηση των «27» στην Πράγα

Το ζήτημα του πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου στην άτυπη συνάντηση των «27» στην Πράγα

Τις προτάσεις για μείωση των υψηλών τιμών ενέργειας παράλληλα με τη διασφάλιση της προμήθειας φυσικού αερίου συζητούν το πρωί της Παρασκευής κατά την άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και δεν θα υπάρξουν επίσημες αποφάσεις, αναμένεται να δοθεί η πολιτική κατεύθυνση όσον αφορά τη συζήτηση για το πώς και πού θα επιβληθεί πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Στην ατζέντα αναμένεται να βρεθεί η πρόταση 15 κρατών μελών, πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, για καθολικό πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο της πρότασης οι 15 χώρες παρουσίασαν προσχέδιο στο οποίο κάνουν λόγο για «δυναμικό διάδρομο τιμών» που θα αφορά τη χονδρική τιμή και το εισαγόμενο φυσικό αέριο από όλους προμηθευτές και όχι μόνο από τη Ρωσία, ενώ θα αφορά το φυσικό αέριο για όλες τις χρήσεις και όχι μόνο για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν έχει στείλει το μήνυμα πως δεν διαφωνεί απαραίτητα με το καθολικό πλαφόν, αλλά πως για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο απαιτείται αναδιάρθρωση της αγοράς φυσικού αερίου στην ΕΕ ώστε να αποφευχθεί η άνοδος των τιμών και κίνδυνοι στην ασφάλεια προμήθειας των κρατών μελών.

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξη του στην σύνοδο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε στη σημασία της συνέχισης της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία, καθώς και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, όσον αφορά τη ζήτηση και τις αυξημένες τιμές. «Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο και πρέπει να αποφασίσουμε το συντομότερο» υπογράμμισε.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε πως παρά τη μείωση της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η ΕΕ έχει κλείσει τα κενά και έχει πάρει μέτρα για προστασία των καταναλωτών. Όπως πρόσθεσε, η συζήτηση των 27 θα επικεντρωθεί στα πλαφόν τιμών, στο πότε και πώς μπορούν να επιβληθούν, ενώ θα συζητηθεί και το ζήτημα της διαχείρισης της ενιαίας αγοράς.

Κατά τη συνάντηση οι ηγέτες θα αξιολογήσουν επίσης τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για μείωση της ζήτησης ηλεκτρισμού και για όριο στα υπερκέρδη εταιριών που παράγουν ηλεκτρισμό, και θα δώσουν πολιτική κατεύθυνση για τα επόμενα βήματα.

Παράλληλα θα συζητηθούν η απάντηση της ΕΕ στην συνεχιζόμενη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κινήσεις κλιμάκωσης από το Κρεμλίνο, όπως η επιστράτευση που κήρυξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και τα παράνομα δημοψηφίσματα με τα οποία επιχειρείται η προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας.

Μολδαβία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο επόμενες συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Εν τω μεταξύ το βράδυ της Πέμπτης, σε διάσκεψη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία συμμετείχαν ισότιμα οι ηγέτες της ΕΕ και ηγέτες 17 κρατών της Ευρώπης που δεν είναι μέλη της ΕΕ (όπως η Ουκρανία, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο), ο Τσέχος πρωθυπουργός Πίτερ Φιάλα υπογράμμισε πως στόχος της συνάντησης δεν ήταν να αντικαταστήσει τους θεσμούς που υπάρχουν, ούτε τη σύνταξη κοινής ανακοίνωσης, αλλά να αποτελέσει φόρουμ ανταλλαγής απόψεων.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Φιάλα, η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Κίσιναου της Μολδαβίας ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά της η Μολδαβή Πρόεδρος Μάια Σάντου υπογράμμισε πως η Ευρώπη είναι ενωμένη στην καταδίκη της Ρωσικής εισβολής κατά της Ουκρανίας, και τόνισε πως η ενεργειακή κρίση δεν θα πρέπει να υποσκάψει τις δημοκρατίες της Ευρώπης, ενώ χαρακτήρισε ένδειξη στήριξης την απόφαση για διοργάνωση της δεύτερης συνάντησης στο Κίσιναου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως οι 44 χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας έχουν ξεκαθαρίσει πως στηρίζουν την Ουκρανία, παρά τις διαφορές μεταξύ τους.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top