«Ευφυία είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στις αλλαγές», διαμήνυσε ο Διευθυντής του ΠΟΥ για την περιοχή της Ευρώπης, κάνοντας αναφορά στην ανάγκη στοχευμένων μέτρων, στην παρουσίασή του με θέμα «πώς να αποφύγουμε την επόμενη πανδημία», στο πλαίσιο της συνάντησης Υψηλού Επιπέδου για το μέλλον μετά την πανδημία.
Στο ερώτημα αν μπορούμε να αποφύγουμε μία μελλοντική πανδημία, είπε ότι η απάντηση είναι όχι. Ωστόσο, μπορούμε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει, και έκανε αναφορά σε πέντε σταθεροποιητικούς παράγοντες: ο αρχικός εμβολιασμός, οι ενισχυτικές δόσεις, ο εξαερισμός, η στόχευση συγκεκριμένων ομάδων ψηλού κινδύνου, για να μη διασωληνωθούν, καθώς και το να φοράνε μάσκα οι ευάλωτες ομάδες σε πολυσύχναστα μέρη.
Για την αντιμετώπιση της τρέχουσας αλλά και μελλοντικών πανδημιών, ο διευθυντής του WHO για την Ευρώπη, είπε ότι χρειάζεται επένδυση στην καθολική υγειονομική κάλυψη και στην ενδυνάμωση του υγειονομικού προσωπικού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχική του υγεία. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να συνδεθεί καλύτερα η φροντίδα υγείας με την κοινωνική φροντίδα, κάνοντας αναφορά στους οίκους ευγηρίας.
Ο κ. Kluge ανέφερε επίσης την ανάγκη συλλογής και αξιοποίησης δεδομένων. Μίλησε για την ανάγκη ολοκληρωμένης επιτήρησης των αναπνευστικών ιών, και, τέλος, για τη σημασία της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ειδικά για να μπορέσουν να καλυφθούν άτομα που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα συστήματα υγείας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σημασία ικανής διακυβέρνησης, χωρίς τη χρήση λαϊκισμού.
Ο κ. Kluge είπε, τέλος, ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι επίσης μία «πανδημία», ειδικά για την περιοχή, καθώς 1 στους 4 ανθρώπους που πεθαίνουν στην Ευρώπη, πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Μίλησε για τρεις αποτρεπτικούς παράγοντες: τον καπνό, την υπέρταση και τη μόλυνση του αέρα.
«Δεν χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις» για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, αλλά χρειάζεται η απαραίτητη πολιτική βούληση, κάνοντας πιο αυστηρό το πλαίσιο κατανάλωσης καπνού και αλκοόλ, αλλά και αλατιού από τις έτοιμες και συσκευασμένες τροφές. Επίσης χρειάζονται «υγιείς πόλεις», να δημιουργηθούν πράσινοι χώροι και υγιές περιβάλλον για άσκηση.
Κλείνοντας, για να απαντήσει στο αρχικό ερώτημα αν είμαστε πιο έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε μία νέα πανδημία, έκανε επίκληση στη φράση του Ιπποκράτη, διαβάζοντάς την στα ελληνικά: «δηλώστε το παρελθόν, διαγνώστε το παρόν, προβλέψτε το μέλλον».
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αυξάνονται οι θανάτοι από γρίπη Α': Στους τρεις οι νεκροί - Πέντε οι διασωληνωμένοι
• Θάνατος 62χρονου στη Λεμεσό: Δεν σκότωσε τελικά η 63χρονη τον σύζυγο της - Αφέθηκε ελεύθερη
• Δρ.Καραγιάννης: Σε έξαρση οι ιώσεις στην Κύπρο - Πως θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις